Spilka – rozsiahla konverzia industriálnej stavby ukazuje čaro týchto objektov

Spilka – rozsiahla konverzia industriálnej stavby ukazuje čaro týchto objektov

Autor: stoadministrator
26. 3. 2021
Jediný zachovaný symbol niekdajšieho bratislavského pivovaru Stein - pamiatkovo chránená kvasiareň Spilka, sa dočkala obnovy a čaká ju nové využitie. Prerod národnej kultúrnej pamiatky pod vedením tímu architektov z BOUDA A MASÁR architektonická kancelária je vskutku inšpiratívny.

Výnimočné postavenie Spilky jej vynieslo zápis medzi Národné kultúrne pamiatky

MiddleCap Group ako investor sa štatútu NKP nezľakol a rekonštrukcie sa zhostil s adekvátnou starostlivosťou. Obnovená Spilka je v súčasnosti dokončená, skolaudovaná a budova je pripravená pre novú funkciu: kancelárie a retail na prvom podlaží. Nové kancelárie sa budú nachádzať na piatich podlažiach, ktoré, ako developer i architekti pripomínajú, sú každé svojim spôsobom unikátne – konštrukčným systémom, svetlou výškou, prítomnosťou historických artefaktov a podobne. Napriek veku budovy aj statusu NKP sa všade podarilo zabezpečiť vysoký štandard priestorov. Korunou v ponuke kancelárií je priestor na najvyššom podlaží priamo pod kupolou, ktorý má svetlú výšku 13 metrov. Toto podlažie má zároveň k dispozícii vlastnú terasu.

 

Spilka predstavuje úspešnú adaptáciu výsostne technologickej stavby na nové funkcie s ich priestorovými a technickými požiadavkami

Architekti z architektonickej kancelárie BOUDA A MASÁR sa napriek špecifikám industriálnej architektúry snažili riadiť zásadami, ktoré sa im osvedčili pri iných pamiatkach. V maximálnej možnej miere zachovať historickú substanciu, priestor a pôvodný charakter architektúry, prezentovať historický detail a toto všetko doplniť kvalitnými súdobými architektonickými a dizajnovými prvkami. Výsledné dielo dokazuje, že keď architekti, pamiatkari, investor a generálny dodávateľ nájdu spoločnú reč, dá sa úspešne zvládnuť aj takto náročná a rozsiahla konverzia.

 

Náročné boli požiadavky pamiatkarov a architektov na fasádu

Pri stvárnení vonkajšieho výrazu budovy vychádzali autori projektu zo snahy o návrat k pôvodným povrchom a farebnosti. Zachované je aj charakteristické členenie fasády so štvorcovými oknami, nové presklené otvory na prízemí symbolizujú transformáciu územia z uzavretého priemyselného areálu na otvorený polyfunkčný blok s dôrazom na prepojenie s mestskými priestormi. Súčasné nároky na tepelný komfort a energetickú náročnosť vyvolali potrebu zateplenia budovy.  Na druhej strane pamiatkari trvali na tom, aby bola na fasáde použitá brizolitová omietka. Požiadavkou tiež bolo, aby to bol materiál overený a certifikovaný na kontaktný systém ETICS.

 

Riešením bola kombinácia minerálneho kontaktného zatepľovacieho systému a originálnej brizolitovej omietky Sto

Podľa Ľudovíta Jelemenského, projektového managera spoločnosti Sto Slovakia, bola fasáda na budove Spilky mimoriadna nielen rozsahom (plocha viac ako 1000 m2), ale potrebou kombinovať systém ETICS s brizolitovou omietku, ktorá bude na vonkajší zatepľovací systém certifikovaná: „Brizolitovú omietku vyrába veľa výrobcov, ale Sto má pre realizácie na vonkajšie zateplenie certifikovanú svoju originálnu hrubovrstvovú minerálnu omietku StoMiral Edelkratzputz. Táto omietka je určená aj na minerálne podkladové omietky v systémoch StoTherm.“ Na prianie architektov BOUDA A MASÁR boli do omietky pridané kúsky lesklej sľudy, takže decentná fasáda sa za svetla trbliece.

Objekt: rekonštrukcia pamiatkovo chránenej kvasiarne Spilka, Bratislava, Slovensko
Miesto: Blumentálska , Bratislava
Architekti: BOUDA A MASÁR architektonická kancelária s.r.o., Bratislava
Investor: MiddleCap Group, Bratislava
Realizácia: 2018 – 2019
Generálny dodávateľ: YIT Slovakia a.s., Bratislava
Fotografie: Martin Matula
Kompetencie Sto:

  • kontaktný zatepľovací systém StoTherm Mineral
  • brizolitová hrubovrstvová minerálna vrchná omietka StoMiral Edelkratzputz

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Silná miestna komunita a práca architektov vdýchli nový život niekdajšej sladovni v dánskom Ebeltofte

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Opravená a rozšírená historická sladovňa žiari červenou farbou nad starým dánskym prístavným mestom Ebeltoft, ležiacom na brehu Baltského mora. Kancelária Praksis Arkitekter pristúpila k práci s veľkou úctou k pôvodnej stavebnej substancii a vytvorila nové sociálne centrum s charakterom campusu. Areál je príkladom vydarenej post-industriálnej architektúry

V historickom centre mestečka Ebeltoftu sa nachádza charakteristická červená sladovňa Maltfabrikken z roku 1861, dominanta mesta a významný závod, kde sa až do roku 1998 vyrábal slad. 140 rokov trvajúca priemyselná cesta však na konci 20. storočia skončila a továrni dlhé roky hrozila demolácia. Silná miestna komunita sa spojila, aby zachovala a znovu premyslela budúcnosť tradičnej priemyselnej budovy. Z iniciatívy nadšencov sa rozbehol proces vytvárania miesta pre umenie, kultúru a podnikanie – a aj vďaka ich nasadeniu bol projekt úspešne dokončený v roku 2020. Za znovuzrodením objektu je tiež veľký záujem a podpora nadácií, podnikateľskej komunity a súkromných miestnych prispievateľov, ako aj silné partnerstvo so zastupiteľstvom mesta Syddjurs, do ktorého pôsobnosti Ebeltoft patrí.

 

Dnes je to ľudová továreň – poháňaná komunitami, nadšencami a vášňou s túžbou byť semeniskom tvorivého rozvoja ľudí i spoločnosti

Maltfabrikken je miestom stretávania, priestorom na dýchanie, magickou zmesou kreativity. Zároveň je  miestom s mnohými užívateľsky orientovanými zariadeniami, ale aj sieťou, dynamom a sprostredkovateľom aktivít a akcií. Medzi jeho nové zariadenia patrí kultúrny dom, knižnica, múzeum, kultúrne prostredie pre mládež, rezidencie umelcov, workshopy, klaster kreatívneho priemyslu, minipivovar a mnoho ďalšieho.

 

Architektonická premena sa vyznačuje najmä starostlivou renováciou rešpektujúcou pôvodnú stavbu

Surovosť a neotesanosť sa tu stretáva s novou a jasnou estetikou. Zároveň boli zachované charakteristické historické hodnoty továrne. Vzniká tak homogénna a zjednocujúca hmota budovy, ktorá sa otvára do okolitých dvorov a víta každého. V snahe dostať do budov čo najviac aktivít, má vo vnútri projekt tak trochu charakter „guláša“: tu je múzeum, knižnica a archív, tu minipivovar a reštaurácia, tu dizajnový obchod, priestory a miestnosti na prenájom pre rodinné oslavy. Sú tu podnikateľské kancelárie a malé lacné prenájmy pre začínajúce firmy a dizajnérov a nakoniec, aby toho nebolo málo, je tu aj množstvo malých rezidenčných stavieb pre takzvaný "umelecký pobyt", ktorý podporuje Dánska nadácia umenia. A potom samozrejme povinné klzisko a vyhliadková plošina na vrchole komína. Je toho veľa pod jednou strechou a na väčšine miest by to bolo príliš, ale tu to funguje, pretože celý komplex budov už má v sebe ten správny nádych niečoho samorastného a pučiaceho. A čo viac, Praksis Architects sa tu podarilo udržať rovnováhu, a to ako odhalením starého, tak pridaním nového s vynikajúcim zmyslom pre oboje. Prostredníctvom obmedzenej, ale výraznej palety farieb a materiálov v exteriéri, ktorým dominujú čierne sokle a červená omietka na fasádach, spojili architekti staré a nové do jedného celku. Tvorcom projektu sa touto vydarenou prestavbou podarilo veľmi dobre premeniť industriálny relikt na križovatku spoločenského stretávania.

Informácie o projekte:

Investor: Maltfabrikken, Ebeltoft, DK

Architekt: Praksis Arkitekter, Svendborg, DK

Miesto: Maltvoj 8, 8400 Ebeltoft, DK

Kompetencia firmy Sto:

  • zatepľovací fasádny systém (StoTherm Mineral),
  • fasádna farba odrážajúca tepelné žiarenie (StoColor X-black)

Realizačná firma: Rasmus Jakobsen, Aarhus, DK

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi