StoBeton Decor z radu kreatívnych omietok StoSignature na fasáde a v interiéri rekonštruovaného rodinného domu v Hrusiciach pri Prahe

StoBeton Decor z radu kreatívnych omietok StoSignature na fasáde a v interiéri rekonštruovaného rodinného domu v Hrusiciach pri Prahe

Autor: e.papcunova@sto.com
16. 3. 2020
Nový, skolaudovaný, ale doteraz neobývaný dom si v Hrusiciach ku kúpe vybrali súčasní majitelia jednak s ohľadom na príjemnú lokalitu (obec je neodmysliteľne spätá s dielom maliara a spisovateľa Josefa Ladu, ktorý sa tu narodil a vznikali tu aj jeho rozprávky o kocúrovi Mikešovi), a potom tiež preto, aby sa vyhli časovo náročnej stavbe nového domu. Zakúpili dom neďaleko stredu obce, plánovali urobiť drobné úpravy terénu a interiéru, a s tým tiež oslovili architektov z ateliéru SAD.

Od drobných úprav ku kompletnej prestavbe

Dom na prvý pohľad vykazoval známky nekoncepčnosti, usporiadanie vnútorných priestorov bolo vzhľadom k zamýšľanej funkcii pomerne nelogické. Dom svojím vzhľadom tiež narušoval pôvodný ráz dediny. V priebehu rokovaní nad návrhom menších úprav bolo nakoniec rozhodnuté o kompletnej prestavbe domu práve tak, aby prirodzene zapadal do okolia. Ateliér SAD zaistil realizáciu prestavby prostredníctvom vlastnej stavebnej firmy MY76 a najužšia spolupráca projekčnej a realizačnej zložky sa v tomto prípade nadmieru osvedčila, resp. ukázala sa ako nevyhnutná.

Otvorenosť klienta, energia a tvorivý potenciál architektov, skúsení remeselníci a moderné materiály priniesli vytúžené ovocie

Zmenil sa pôvodný tvarovo komplikovaný pôdorys domu, do tvaru T je upravená aj dispozícia vnútorných priestorov. Dom je novo obmurovaný, zvýšili sa tým fyzikálne parametre a vďaka stavebným úpravám získal vytúžený jednoduchý tvar. Ako parafráza na hladenú gletovanú vápenatú omietku bolo zvolené dvojvrstvové teraco, prebrúsené na štruktúru drobných kamienkov. Vnútorný priestor je ľahko priechodný, vzdušný a otvorený. Podlahy sú v obytných miestnostiach dubové alebo z travertínu, v technickom podlaží je podlaha betónová. Tam, kde sa dubová podlaha stretáva s travertínom, nadväzuje na seba i kresba týchto dvoch materiálov. Travertín nájdeme aj v kúpeľni, kde prechádza plynule z podlahy na steny. Dominantným prvkom prízemného poschodia je ostrovček v kuchyni, umelecký to objekt zo štyristo rokov starého dubového dreva, vytvorený Martinom Papcúnom z ateliéru SAD. Krb, ďalšia výrazná časť interiéru, je v obývacej izbe zabudovaný do čiernej terracovej steny a je obojstranný.

StoBeton Decor predvádza svoje prednosti a možnosti

Povrchy so vzhľadom betónu, ktoré sú súčasťou radu kreatívnych omietok StoSignature, umožnili architektom z SAD Atelier previesť ich predstavy do skutočnosti. Systém Sto BetonDecor, kombinujúci vrchnú omietku Stolit K a modelačnú omietku Stolit Milano, umožňuje získať vzhľad pohľadového betónu, a to ako na štandardné stavebné povrchy v interiéri aj exteriéri, tak aj na kontaktné zatepľovacie systémy StoTherm. Jeho široké možnosti sú v hrusickom dome dobre vidieť ako na fasáde, tak aj na stenách kúpeľne a na čiernej teracovej stene krbu.

Vyžiadajte si vzorky kreatívnych omietok StoSignature

Sortiment kreatívnych omietok zďaleka nekončí pri povrchoch so vzhľadom betónu. Vďaka kreatívnym omietkam StoSignature sa už nemusíte obmedzovať kolekciami výrobcov materiálu, ale požadovaný vzhľad si jednoducho navrhnete sami. Ostatne presvedčte sa na vlastné oči - stačí vyplniť náš registračný formulár na www.sto.sk/fasady a my Vám bezplatne zašleme vzorky tých najobľúbenejších kreatívnych povrchov fasádnych omietok StoSignature.

Informácie k projektu:

Investor: privátne majitelia
Miesto: Hrusice pri Prahe
Architekti: Atelier SAD s.r.o., Praha
Kompetencie Sto:
Fasáda - StoBeton Decor, odtieň Betón 03
Interiér kúpeľne - StoBeton Decor, zelenkavá
Interiér krb - StoBeton Decor, čierna
Realizácia: My76 s. R. O., Praha

Foto: BoysPlayNice Photography & Concept

Fieldset
Rodinný dom v obci Hrusice
Hrusice
Autor stavby
Atelier SAD s.r.o., Praha

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Silná miestna komunita a práca architektov vdýchli nový život niekdajšej sladovni v dánskom Ebeltofte

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Opravená a rozšírená historická sladovňa žiari červenou farbou nad starým dánskym prístavným mestom Ebeltoft, ležiacom na brehu Baltského mora. Kancelária Praksis Arkitekter pristúpila k práci s veľkou úctou k pôvodnej stavebnej substancii a vytvorila nové sociálne centrum s charakterom campusu. Areál je príkladom vydarenej post-industriálnej architektúry

V historickom centre mestečka Ebeltoftu sa nachádza charakteristická červená sladovňa Maltfabrikken z roku 1861, dominanta mesta a významný závod, kde sa až do roku 1998 vyrábal slad. 140 rokov trvajúca priemyselná cesta však na konci 20. storočia skončila a továrni dlhé roky hrozila demolácia. Silná miestna komunita sa spojila, aby zachovala a znovu premyslela budúcnosť tradičnej priemyselnej budovy. Z iniciatívy nadšencov sa rozbehol proces vytvárania miesta pre umenie, kultúru a podnikanie – a aj vďaka ich nasadeniu bol projekt úspešne dokončený v roku 2020. Za znovuzrodením objektu je tiež veľký záujem a podpora nadácií, podnikateľskej komunity a súkromných miestnych prispievateľov, ako aj silné partnerstvo so zastupiteľstvom mesta Syddjurs, do ktorého pôsobnosti Ebeltoft patrí.

 

Dnes je to ľudová továreň – poháňaná komunitami, nadšencami a vášňou s túžbou byť semeniskom tvorivého rozvoja ľudí i spoločnosti

Maltfabrikken je miestom stretávania, priestorom na dýchanie, magickou zmesou kreativity. Zároveň je  miestom s mnohými užívateľsky orientovanými zariadeniami, ale aj sieťou, dynamom a sprostredkovateľom aktivít a akcií. Medzi jeho nové zariadenia patrí kultúrny dom, knižnica, múzeum, kultúrne prostredie pre mládež, rezidencie umelcov, workshopy, klaster kreatívneho priemyslu, minipivovar a mnoho ďalšieho.

 

Architektonická premena sa vyznačuje najmä starostlivou renováciou rešpektujúcou pôvodnú stavbu

Surovosť a neotesanosť sa tu stretáva s novou a jasnou estetikou. Zároveň boli zachované charakteristické historické hodnoty továrne. Vzniká tak homogénna a zjednocujúca hmota budovy, ktorá sa otvára do okolitých dvorov a víta každého. V snahe dostať do budov čo najviac aktivít, má vo vnútri projekt tak trochu charakter „guláša“: tu je múzeum, knižnica a archív, tu minipivovar a reštaurácia, tu dizajnový obchod, priestory a miestnosti na prenájom pre rodinné oslavy. Sú tu podnikateľské kancelárie a malé lacné prenájmy pre začínajúce firmy a dizajnérov a nakoniec, aby toho nebolo málo, je tu aj množstvo malých rezidenčných stavieb pre takzvaný "umelecký pobyt", ktorý podporuje Dánska nadácia umenia. A potom samozrejme povinné klzisko a vyhliadková plošina na vrchole komína. Je toho veľa pod jednou strechou a na väčšine miest by to bolo príliš, ale tu to funguje, pretože celý komplex budov už má v sebe ten správny nádych niečoho samorastného a pučiaceho. A čo viac, Praksis Architects sa tu podarilo udržať rovnováhu, a to ako odhalením starého, tak pridaním nového s vynikajúcim zmyslom pre oboje. Prostredníctvom obmedzenej, ale výraznej palety farieb a materiálov v exteriéri, ktorým dominujú čierne sokle a červená omietka na fasádach, spojili architekti staré a nové do jedného celku. Tvorcom projektu sa touto vydarenou prestavbou podarilo veľmi dobre premeniť industriálny relikt na križovatku spoločenského stretávania.

Informácie o projekte:

Investor: Maltfabrikken, Ebeltoft, DK

Architekt: Praksis Arkitekter, Svendborg, DK

Miesto: Maltvoj 8, 8400 Ebeltoft, DK

Kompetencia firmy Sto:

  • zatepľovací fasádny systém (StoTherm Mineral),
  • fasádna farba odrážajúca tepelné žiarenie (StoColor X-black)

Realizačná firma: Rasmus Jakobsen, Aarhus, DK

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi