Švajčiarski a kosovskí architekti navrhli v Prištine veľkorysú vilu, otvorenú mestu a krajine

Švajčiarski a kosovskí architekti navrhli v Prištine veľkorysú vilu, otvorenú mestu a krajine

Autor: e.papcunova@sto.com
11. 5. 2020
Luca Gazzaniga Architetti zo Švajčiarska naplánovali s miestnou kanceláriou Murseli Arkitekt + Partners v Prištine priestrannú vilu, tvorenou piatimi bielo omietnutými kvádrami. Kľúčovými prvkami ich návrhu je priepustnosť medzi exteriérom a interiérom, použitie precíznych materiálov, mestu a krajine otvorené južnej priečelie budovy a vstupné nádvorie, ktoré funguje ako spojovacia plocha medzi verejným a súkromným priestorom.

V pokojnej obytnej štvrti Sofali, uprostred zelene, s otvoreným výhľadom na mesto Prištinu, vyrástla veľkorysá rodinná vila. Vysoká chodba spája päť samostatných budov, ktoré sa vďaka ľahkému odsadeniu a plošnému preskleniu optimálne prispôsobujú miestnej topografii a pohybom slnka. Vnútorná dispozícia vily nadväzuje na jej vonkajšiu podobu a v každom z kvádrov je tak umiestnená iná oblasť využitia. Spoločná južná terasa pritom spája ako bazén, tak kuchyňu aj otvorenú obývaciu izba vo vonkajšom priestore. Posuvné prvky z horizontálnych drevených lamiel a drevené okenice, z ktorých niektoré neprepúšťajú žiadne svetlo, umožňujú v prípade potreby dokonalé clonenie. Slnečné lamely v hrejivom červenom odtieni tvoria príťažlivý kontrast so svetlými stavebnými telesami a spolu s látkovými roletami fungujú ako flexibilné obrazovky. Dvojposchodové krídlo so spálňami je oddelené od ostatných častí budovy a je orientované smerom na východ. Rodine tak poskytuje maximálnu mieru súkromia.

Rôzne materiály vytvárajú charakter jednotlivých zón a súčasne vyznačujú aj optický prechod do prudko sa zvažujúcej záhrady

Na severne orientovanej fasáde bez okien sa nachádza vstup a sivo omietnutá garáž, takže reprezentatívna južná strana sa môže vďaka tomu využívať výhradne ako záhrada.

Dôraz na použitie precíznych materiálov dokresľuje aj zateplenie domu s fasádnym zatepľovacím systémom StoTherm Classic a fasádna omietka StoLotusan s technológiou lotosového efektu®. Fasádne omietky a farby s lotosovým efektom neobsahujú biocídy a napriek tomu sa vyznačujú extrémne nízkou zmáčavosťou povrchu, čo spôsobuje, že povrchy sú suchšie a tým aj lepšie chránené proti rastu rias a plesní.

Architekt:
Luca Gazzaniga Architetti, Logano, Švajčiarsko
Mursell Arkitekt + Partners, Priština, Kosovo
Miesto:
Dr. Shpetim Robaj, Priština
Kompetencie firmy Sto:
fasádny zatepľovací systém (StoTherm Classic) s fasádnou omietkou s technológiou lotosového efektu® (StoLotusan), interiérové ​​farby, podlahy
Realizačná firma:
IMG Construction, Priština
Foto:
Enrico Cano, Como, Taliansko

Fieldset
Vila v Prištině
Dr. Shpetim Robaj, Priština
Autor stavby
Luca Gazzaniga Architetti, Logano, Švajčiarsko Mursell Arkitekt + Partners, Priština, Kosovo

Přihláste se k odběru novinek

Prihlásiť sa k newsletteru

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Přihlásit se k newsletteru

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Fasáda novej školy sa vzhľadom tehlového muriva odráža víziu architektov

Autor: stoadministrator
13. 5. 2022
Neďaleko Eindhovenu navrhol Atelier PRO Architects z holandského Haagu novostavbu školy Strabrect College, ktorá je energeticky udržateľná a súčasne sa zapája do cirkulárnej ekonomiky. Vzhľad zateplenej fasády s tehlovým obkladom z flexibilných pásikov StoCleyer B je originálny a nadväzuje na okolie novej budovy školy v Geldrope.
Všetky výukové priestory sú zoskupené okolo veľkej posluchárne v centre novostavby. Celkovú štruktúru budovy navyše oživujú rôzne vnútorné priestory.
Všetky výukové priestory sú zoskupené okolo veľkej posluchárne v centre novostavby. Celkovú štruktúru budovy navyše oživujú rôzne vnútorné priestory.

Strabrecht College sa presťahovala do nových priestorov

Zo existujúcej budovy zostala iba telocvičňa. Tá bola "napojená" na novú budovu a nachádza sa hneď vedľa športovísk. Na ploche necelých 8 000 m2 sú rozmiestnené okolo centrálnej posluchárne štyri skupiny budov s priestormi pre teoretickú aj praktickú výučbu a miestnosti pre študentov. Otvorené vnútorné priestory, jeden z charakteristických prvkov starej budovy, sa objavujú aj v novej budove. Privádzajú prirodzené svetlo do vnútorných priestorov školy, dávajú možnosť výučby mimo učebne a poskytujú zjemnenie merítka v obrysoch, ktoré nadväzuje na štruktúru okolia. Veľkými oknami učební a tried je príroda stále prítomná aj v interiéri. Nová škola zaujme aj svojimi svetlými murovanými stenami, ktoré vynikajú uprostred zelenej plochy.

Obkladové pásky StoCleyer B pomohli architektom dosiahnuť presne taký tehlový vhľad, aký si priali.
Obkladové pásiky StoCleyer B pomohli architektom dosiahnuť presne taký tehlový vhľad, aký si priali.

Špeciálne opláštenie z pásikov StoCleyer B

Fasáda nie je z tehál, aj keď sa to tak na prvý pohľad môže zdať. Vďaka vhodne zvolenej kombinácii fasádnych pásikov StoCleyer B, ktorú navrhli a zostavili architekti, získala budova presne vzhľad, ktorý si tvorcovia novej školy predstavovali. Tehlové obkladové pásiky StoCleyer B aj na budove strabrechtskej školy preukázali, že predstavujú rýchle a jednoduché riešenie na realizáciu zateplených fasád s autentickým tehlovým vzhľadom. S ponukou viac ako 130 tehlových povrchov otvárajú širokú škálu dizajnových možností a pohľad na fasádu školy ukazuje, že ich tvorcovia fasády dokonale využili. Materiálové vlastnosti flexibilných tehlových pásikov, ktoré boli optimalizované špeciálne pre zatepľovacie systémy, im umožnili pretvoriť architektonický návrh na efektívne a spoľahlivé stavebné riešenie.

 

Zoznámte sa s tehlovými obkladovými pásikmi StoCleyer B

Tehlové obkladové pásiky StoCleyer B, ktoré sú optimalizované pre fasádne zatepľovacie systémy, umožňujú neuveriteľne ľahko kombinovať robustný vzhľad tehlovej fasády s vysoko efektívnou tepelnou ochranou budovy. Bližšie informácie získate v našom katalógu, ktorý si môžete stiahnuť tu, alebo na konzultácii, ktorú si môžete dohovoriť so zástupcom nášho obchodného tímu.

Informácie o projekte:
Investor: Strabrecht College, Geldrop, Holandsko
Miesto: Grote Bos 2, Geldrop
Architekt: Atelier PRO Architects, Haag
Realizácia: Fleurbaaij, Aalten
Kompetencia Sto:

Fotografia: Ronald Tillermann, Rotterdam

Přihláste se k odběru novinek

Přihlásit se k newsletteru

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Prihlásiť sa k newsletteru

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi