Technická škola v Londerzeel

Technická škola v Londerzeel

Autor: stoadmin
8. 1. 2019
Realizáciou prístavby Technického inštitútu vo flámskom meste Londerzeel sa tímu kancelárie Teemu Architecten podarilo vytvoriť skulpturálnu stavbu, obloženú červenou klinkerovou fasádou, ktorá nás okamžite zaujme. Kvalitne zateplený vonkajší plášť zároveň vytvára základ pre udržanie štandardu pasívneho domu. Vďaka svojmu nápadnému tvaru budí novostavba vo štvrti pozornosť - a vďaka kvalitne zateplenej klinkerovej fasáde dosahuje štandard pasívneho domu.

Severobelgický región Flámsko v súčasnosti zabezpečuje v rámci programu Scholen van Morgen (Školy zajtrajška) energetickú sanáciu a rozšírenie celkovo 165 škôl vo svojej správnej oblasti. Pilotným projektom tohto zámeru je rozšírenie Technického inštitútu zo 70. rokov 20. storočia vo flámskej obci Londerzeel. Podľa plánov kancelárie Teemu Architecten bola dokončená novostavba, ktorá rozširuje súčasné dielne inštitútu o ďalšie triedy a moderne vybavené laboratóriá. Do všetkých miestností sa vstupuje novým vstupným priestorom a centrálnym foyer s kaviarňou. Okrem telocvične a otvoreného výučbového centra integrovali architekti do jadra novostavby aj novú viacúčelovú miestnosť pre organizovanie rôznych podujatí. Tento priestor, rovnako ako aj telocvičňu a otvorené priestranstvo pred školou, môžu využívať aj obyvatelia miestnej štvrti. Architekti navrhli pre skulpturálnu stavbu fasádu z pálených tehál, ktorá má z časti nápadne šikmé pruhované prevedenie. Vytvorili tak zreteľné prepojenie s pôvodnou stavbou s klinkerovou fasádou. Pod fasádou sa nachádza kvalitné zateplenie, ktoré je základom pre dosiahnutie štandardu pasívneho domu.

Investor
Publiek-private samenwerking tussen de Vlaamse overheid, AG Real Estate en BNP Paribas Fortis

Architekt
Teemu Architecten bvba, Brasschaat, BE

Miesto
Daalkouter, Londerzeel, BE

Kompetencie firmy Sto
zatepľovací fasádny systém (StoTherm Vario) s klinkerovými tehlami vo variante StoBrick

Realizačná firma
Quality Wall bvba, Hansbeke, BE

Fotografie
Dennis De Smet, Gent, BE; Teemu, Brasschaat, BE

Fieldset
Technická škola v Londerzeel
Daalkouter, Londerzeel, BE
Autor stavby
Teemu Architecten bvba, Brasschaat, BE

Přihláste se k odběru novinek

Prihlásiť sa k newsletteru

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Přihlásit se k newsletteru

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Fasáda novej školy sa vzhľadom tehlového muriva odráža víziu architektov

Autor: stoadministrator
13. 5. 2022
Neďaleko Eindhovenu navrhol Atelier PRO Architects z holandského Haagu novostavbu školy Strabrect College, ktorá je energeticky udržateľná a súčasne sa zapája do cirkulárnej ekonomiky. Vzhľad zateplenej fasády s tehlovým obkladom z flexibilných pásikov StoCleyer B je originálny a nadväzuje na okolie novej budovy školy v Geldrope.
Všetky výukové priestory sú zoskupené okolo veľkej posluchárne v centre novostavby. Celkovú štruktúru budovy navyše oživujú rôzne vnútorné priestory.
Všetky výukové priestory sú zoskupené okolo veľkej posluchárne v centre novostavby. Celkovú štruktúru budovy navyše oživujú rôzne vnútorné priestory.

Strabrecht College sa presťahovala do nových priestorov

Zo existujúcej budovy zostala iba telocvičňa. Tá bola "napojená" na novú budovu a nachádza sa hneď vedľa športovísk. Na ploche necelých 8 000 m2 sú rozmiestnené okolo centrálnej posluchárne štyri skupiny budov s priestormi pre teoretickú aj praktickú výučbu a miestnosti pre študentov. Otvorené vnútorné priestory, jeden z charakteristických prvkov starej budovy, sa objavujú aj v novej budove. Privádzajú prirodzené svetlo do vnútorných priestorov školy, dávajú možnosť výučby mimo učebne a poskytujú zjemnenie merítka v obrysoch, ktoré nadväzuje na štruktúru okolia. Veľkými oknami učební a tried je príroda stále prítomná aj v interiéri. Nová škola zaujme aj svojimi svetlými murovanými stenami, ktoré vynikajú uprostred zelenej plochy.

Obkladové pásky StoCleyer B pomohli architektom dosiahnuť presne taký tehlový vhľad, aký si priali.
Obkladové pásiky StoCleyer B pomohli architektom dosiahnuť presne taký tehlový vhľad, aký si priali.

Špeciálne opláštenie z pásikov StoCleyer B

Fasáda nie je z tehál, aj keď sa to tak na prvý pohľad môže zdať. Vďaka vhodne zvolenej kombinácii fasádnych pásikov StoCleyer B, ktorú navrhli a zostavili architekti, získala budova presne vzhľad, ktorý si tvorcovia novej školy predstavovali. Tehlové obkladové pásiky StoCleyer B aj na budove strabrechtskej školy preukázali, že predstavujú rýchle a jednoduché riešenie na realizáciu zateplených fasád s autentickým tehlovým vzhľadom. S ponukou viac ako 130 tehlových povrchov otvárajú širokú škálu dizajnových možností a pohľad na fasádu školy ukazuje, že ich tvorcovia fasády dokonale využili. Materiálové vlastnosti flexibilných tehlových pásikov, ktoré boli optimalizované špeciálne pre zatepľovacie systémy, im umožnili pretvoriť architektonický návrh na efektívne a spoľahlivé stavebné riešenie.

 

Zoznámte sa s tehlovými obkladovými pásikmi StoCleyer B

Tehlové obkladové pásiky StoCleyer B, ktoré sú optimalizované pre fasádne zatepľovacie systémy, umožňujú neuveriteľne ľahko kombinovať robustný vzhľad tehlovej fasády s vysoko efektívnou tepelnou ochranou budovy. Bližšie informácie získate v našom katalógu, ktorý si môžete stiahnuť tu, alebo na konzultácii, ktorú si môžete dohovoriť so zástupcom nášho obchodného tímu.

Informácie o projekte:
Investor: Strabrecht College, Geldrop, Holandsko
Miesto: Grote Bos 2, Geldrop
Architekt: Atelier PRO Architects, Haag
Realizácia: Fleurbaaij, Aalten
Kompetencia Sto:

Fotografia: Ronald Tillermann, Rotterdam

Přihláste se k odběru novinek

Přihlásit se k newsletteru

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Prihlásiť sa k newsletteru

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi