Ultratenký zatepľovací systém na fasáde takmer 100 rokov starej polikliniky v centre Jablonca

Ultratenký zatepľovací systém na fasáde takmer 100 rokov starej polikliniky v centre Jablonca

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Budova jabloneckej polikliniky bola postavená v rokoch 1923-1926 na potreby vtedajšej Okresnej zdravotnej a sociálnej poisťovne. Na svoju dobu impozantná stavba bola postavená na základe projektu miestneho architekta Alfreda Fischera a je kvalitným reprezentantom neoklasicistných tendencií v rámci medzivojnovej architektúry. V súčasnosti využívajú budovu privátne zdravotnícke zariadenia, mesto Jablonec v nej vlastní byty, ktoré však vzhľadom na ich stav nebolo možné využívať. To bol tiež jeden z dôvodov pre rozsiahlu rekonštrukciu takmer 100 rokov starého objektu.

Prestavbu bývalej polikliniky na rohu ulíc Poštovnej a Budovateľov v Jablonci nad Nisou na trvalé a nadčasové bývanie realizovalo v lete 2021 mesto Jablonec nad Nisou. Pred rekonštrukciou vlastnilo mesto v objekte takmer 100 neobývateľných bytov, v priebehu rekonštrukcie bola približne polovica nevyužívaných priestorov dôkladne zrekonštruovaná a ponúknutá na prenájom. Hlavným cieľom prestavby bolo ponúknuť záujemcom nové a súčasným požiadavkám zodpovedajúce bývanie a súčasne zachovať historické a architektonické hodnoty objektu. Rekonštruované byty majú nové podlahy, úpravami prešli steny, stropy, omietky aj výmaľba. Kompletne renovované boli aj kúpeľne vrátane obkladov a zariaďovacích predmetov, nové sú tiež kuchynské linky.

 

Kvalitná izolácia ušetrila priestor a zaistila príjemné vnútorné prostredie v bytoch

Na fasáde bývalej polikliniky je inštalovaný ultratenký a vysoko účinný fasádny zatepľovací systém StoTherm Resol, ktorý umožňuje efektívne zatepliť aj veľmi tenké stenové konštrukcie. Použitý izolant z fenolovej živice s najnižšou úrovňou tepelnej vodivosti od 021 dosahuje štandard pasívneho domu s hrúbkou 12 – 14 cm (v závislosti od materiálu vonkajšej nosnej steny). Vylepšená požiarna ochrana je ďalšou výhodou tohto systému. StoTherm Resol je vhodný najmä pre viacpodlažné budovy v centrách miest, kde sa oplatí každý získaný štvorcový centimeter priestoru a kde kľúčovú úlohu zohráva aj protipožiarna ochrana. Skladba zatepľovacieho systému bola zakončená vrchnou omietkou so škrabanou štruktúrou Sto-Silkolik K s dlhou životnosťou a aktívnou ochranou pred tvorbou rias a plesní.

Informácie o projekte:
Objekt: rekonštrukcia polikliniky v Jablonci nad Nisou
Doba výstavby: máj až august 2021
Fotografie: Milan Mošna
Použité riešenia Sto:

  • Zatepľovací systém StoThem s izoláciou na báze fenolickej peny
  • omietka Sto-Silkolit
Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Silná miestna komunita a práca architektov vdýchli nový život niekdajšej sladovni v dánskom Ebeltofte

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Opravená a rozšírená historická sladovňa žiari červenou farbou nad starým dánskym prístavným mestom Ebeltoft, ležiacom na brehu Baltského mora. Kancelária Praksis Arkitekter pristúpila k práci s veľkou úctou k pôvodnej stavebnej substancii a vytvorila nové sociálne centrum s charakterom campusu. Areál je príkladom vydarenej post-industriálnej architektúry

V historickom centre mestečka Ebeltoftu sa nachádza charakteristická červená sladovňa Maltfabrikken z roku 1861, dominanta mesta a významný závod, kde sa až do roku 1998 vyrábal slad. 140 rokov trvajúca priemyselná cesta však na konci 20. storočia skončila a továrni dlhé roky hrozila demolácia. Silná miestna komunita sa spojila, aby zachovala a znovu premyslela budúcnosť tradičnej priemyselnej budovy. Z iniciatívy nadšencov sa rozbehol proces vytvárania miesta pre umenie, kultúru a podnikanie – a aj vďaka ich nasadeniu bol projekt úspešne dokončený v roku 2020. Za znovuzrodením objektu je tiež veľký záujem a podpora nadácií, podnikateľskej komunity a súkromných miestnych prispievateľov, ako aj silné partnerstvo so zastupiteľstvom mesta Syddjurs, do ktorého pôsobnosti Ebeltoft patrí.

 

Dnes je to ľudová továreň – poháňaná komunitami, nadšencami a vášňou s túžbou byť semeniskom tvorivého rozvoja ľudí i spoločnosti

Maltfabrikken je miestom stretávania, priestorom na dýchanie, magickou zmesou kreativity. Zároveň je  miestom s mnohými užívateľsky orientovanými zariadeniami, ale aj sieťou, dynamom a sprostredkovateľom aktivít a akcií. Medzi jeho nové zariadenia patrí kultúrny dom, knižnica, múzeum, kultúrne prostredie pre mládež, rezidencie umelcov, workshopy, klaster kreatívneho priemyslu, minipivovar a mnoho ďalšieho.

 

Architektonická premena sa vyznačuje najmä starostlivou renováciou rešpektujúcou pôvodnú stavbu

Surovosť a neotesanosť sa tu stretáva s novou a jasnou estetikou. Zároveň boli zachované charakteristické historické hodnoty továrne. Vzniká tak homogénna a zjednocujúca hmota budovy, ktorá sa otvára do okolitých dvorov a víta každého. V snahe dostať do budov čo najviac aktivít, má vo vnútri projekt tak trochu charakter „guláša“: tu je múzeum, knižnica a archív, tu minipivovar a reštaurácia, tu dizajnový obchod, priestory a miestnosti na prenájom pre rodinné oslavy. Sú tu podnikateľské kancelárie a malé lacné prenájmy pre začínajúce firmy a dizajnérov a nakoniec, aby toho nebolo málo, je tu aj množstvo malých rezidenčných stavieb pre takzvaný "umelecký pobyt", ktorý podporuje Dánska nadácia umenia. A potom samozrejme povinné klzisko a vyhliadková plošina na vrchole komína. Je toho veľa pod jednou strechou a na väčšine miest by to bolo príliš, ale tu to funguje, pretože celý komplex budov už má v sebe ten správny nádych niečoho samorastného a pučiaceho. A čo viac, Praksis Architects sa tu podarilo udržať rovnováhu, a to ako odhalením starého, tak pridaním nového s vynikajúcim zmyslom pre oboje. Prostredníctvom obmedzenej, ale výraznej palety farieb a materiálov v exteriéri, ktorým dominujú čierne sokle a červená omietka na fasádach, spojili architekti staré a nové do jedného celku. Tvorcom projektu sa touto vydarenou prestavbou podarilo veľmi dobre premeniť industriálny relikt na križovatku spoločenského stretávania.

Informácie o projekte:

Investor: Maltfabrikken, Ebeltoft, DK

Architekt: Praksis Arkitekter, Svendborg, DK

Miesto: Maltvoj 8, 8400 Ebeltoft, DK

Kompetencia firmy Sto:

  • zatepľovací fasádny systém (StoTherm Mineral),
  • fasádna farba odrážajúca tepelné žiarenie (StoColor X-black)

Realizačná firma: Rasmus Jakobsen, Aarhus, DK

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi