V Kráľovej pri Senci vyrástla "fajnová" energeticky efektívna budova

V Kráľovej pri Senci vyrástla "fajnová" energeticky efektívna budova

Autor: stoadministrator
23. 10. 2020
Objekt je osadený v centre pozemku, medzi výrobou a vzorkovňou a stretáva sa v ňom vedenie, zamestnanci, zákazníci aj externí pracovníci firmy ABW. Neprekvapí, že materiálovo je základom betón, veď ide o administratívnu budovu v areáli závodu na výrobu betónových prvkov (Austria Beton Werk), Architektonická koncepcia vychádza z trojuholníkového átria, do ktorého sú orientované všetky kancelárske priestory v budove. Šikmé oceľové stĺpy pomáhajú niesť kancelársky trakt, ktorý je položený na odľahčenej podnoži. Pracovisko je tak otvorené a presvetlené zo všetkých strán.

Dôsledný prístup pri návrhu a realizácii stavby zahŕňal okrem pasívnych opatrení aj využitie pokročilých technológií

Podlahové vykurovanie s nízkym tepelným spádom je napojené na tepelné čerpadlo typu voda-voda. Ako zdroj tepla/chladu slúžia studne, z primárnej sa čerpá aj úžitková voda. Okrem podlahového kúrenia stavba využíva veľkoplošné stropné chladenie, ťaží tak z aktivácie ťažkého betónového jadra. O priebežnú výmenu vzduchu v interiéri sa stará vetranie vo forme rekuperácie. Strecha je pokrytá extenzívnou vegetačnou vrstvou a zmierňuje nepriaznivé klimatické vplyvy.

 

Fasádu chráni StoTherm Classic, akustiku interiéru zlepšujú akustické omietky Sto

Do základného monochromatického materiálového rámca, ktorý definujú steny z pohľadového betónu, sivá kaučuková podlaha a biela akustická omietka, je vložený mobiliár, vyhotovený na mieru zo svetlej preglejky. Oceľové prvky (vrátane nosných prvkov či zábradlí) sú zjednotené tmavým náterom. Dôležitým atribútom pri návrhu interiéru bola kvalitná akustika. „Aj keď pôvodné betónové stropy vyšli krásne, dali sme ich nastriekať bielou akustickou omietkou StoSilent Compact." dopĺňa architekt René Baranyai. Tmavá fasáda administratívnej budovy je zateplená fasádnym zatepľovacím systémom StoTherm Classic, teplo reflektujúca fasádna farba s technológiou NIR StoColor X-black odráža slnečné svetlo a znižuje ohrev povrchu fasády.

Informácie o projekte
Objekt:
administratívna budova
Investor: Austria Beton Werk s.r.o
Miesto: Kráľová pri Senci
Autori: Ing. arch. René Baranyai, Ing. arch. Borislav Benedek
Spolupráca: Ing. arch. Gabriela Chvostaľová, Ing. arch. Marek Vadovič, Ing. arch. Anna Juričková, Ing. arch. Gabriela Rolenčíková, Ing. Peter Pasečný (krajinná architektúra), Ing. Katarína Štrbová (krajinná architektúra)
Kompetencie Sto: fasáda StoTherm Classic + fasádna farba StoColor X-black, interiér akustická omietka StoSilent Compact
Realizácia: 2016 – 2019

 

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Silná miestna komunita a práca architektov vdýchli nový život niekdajšej sladovni v dánskom Ebeltofte

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Opravená a rozšírená historická sladovňa žiari červenou farbou nad starým dánskym prístavným mestom Ebeltoft, ležiacom na brehu Baltského mora. Kancelária Praksis Arkitekter pristúpila k práci s veľkou úctou k pôvodnej stavebnej substancii a vytvorila nové sociálne centrum s charakterom campusu. Areál je príkladom vydarenej post-industriálnej architektúry

V historickom centre mestečka Ebeltoftu sa nachádza charakteristická červená sladovňa Maltfabrikken z roku 1861, dominanta mesta a významný závod, kde sa až do roku 1998 vyrábal slad. 140 rokov trvajúca priemyselná cesta však na konci 20. storočia skončila a továrni dlhé roky hrozila demolácia. Silná miestna komunita sa spojila, aby zachovala a znovu premyslela budúcnosť tradičnej priemyselnej budovy. Z iniciatívy nadšencov sa rozbehol proces vytvárania miesta pre umenie, kultúru a podnikanie – a aj vďaka ich nasadeniu bol projekt úspešne dokončený v roku 2020. Za znovuzrodením objektu je tiež veľký záujem a podpora nadácií, podnikateľskej komunity a súkromných miestnych prispievateľov, ako aj silné partnerstvo so zastupiteľstvom mesta Syddjurs, do ktorého pôsobnosti Ebeltoft patrí.

 

Dnes je to ľudová továreň – poháňaná komunitami, nadšencami a vášňou s túžbou byť semeniskom tvorivého rozvoja ľudí i spoločnosti

Maltfabrikken je miestom stretávania, priestorom na dýchanie, magickou zmesou kreativity. Zároveň je  miestom s mnohými užívateľsky orientovanými zariadeniami, ale aj sieťou, dynamom a sprostredkovateľom aktivít a akcií. Medzi jeho nové zariadenia patrí kultúrny dom, knižnica, múzeum, kultúrne prostredie pre mládež, rezidencie umelcov, workshopy, klaster kreatívneho priemyslu, minipivovar a mnoho ďalšieho.

 

Architektonická premena sa vyznačuje najmä starostlivou renováciou rešpektujúcou pôvodnú stavbu

Surovosť a neotesanosť sa tu stretáva s novou a jasnou estetikou. Zároveň boli zachované charakteristické historické hodnoty továrne. Vzniká tak homogénna a zjednocujúca hmota budovy, ktorá sa otvára do okolitých dvorov a víta každého. V snahe dostať do budov čo najviac aktivít, má vo vnútri projekt tak trochu charakter „guláša“: tu je múzeum, knižnica a archív, tu minipivovar a reštaurácia, tu dizajnový obchod, priestory a miestnosti na prenájom pre rodinné oslavy. Sú tu podnikateľské kancelárie a malé lacné prenájmy pre začínajúce firmy a dizajnérov a nakoniec, aby toho nebolo málo, je tu aj množstvo malých rezidenčných stavieb pre takzvaný "umelecký pobyt", ktorý podporuje Dánska nadácia umenia. A potom samozrejme povinné klzisko a vyhliadková plošina na vrchole komína. Je toho veľa pod jednou strechou a na väčšine miest by to bolo príliš, ale tu to funguje, pretože celý komplex budov už má v sebe ten správny nádych niečoho samorastného a pučiaceho. A čo viac, Praksis Architects sa tu podarilo udržať rovnováhu, a to ako odhalením starého, tak pridaním nového s vynikajúcim zmyslom pre oboje. Prostredníctvom obmedzenej, ale výraznej palety farieb a materiálov v exteriéri, ktorým dominujú čierne sokle a červená omietka na fasádach, spojili architekti staré a nové do jedného celku. Tvorcom projektu sa touto vydarenou prestavbou podarilo veľmi dobre premeniť industriálny relikt na križovatku spoločenského stretávania.

Informácie o projekte:

Investor: Maltfabrikken, Ebeltoft, DK

Architekt: Praksis Arkitekter, Svendborg, DK

Miesto: Maltvoj 8, 8400 Ebeltoft, DK

Kompetencia firmy Sto:

  • zatepľovací fasádny systém (StoTherm Mineral),
  • fasádna farba odrážajúca tepelné žiarenie (StoColor X-black)

Realizačná firma: Rasmus Jakobsen, Aarhus, DK

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi