V máji boli deviatykrát vyhlásené ceny za architektúru ECOLA Award 2019

V máji boli deviatykrát vyhlásené ceny za architektúru ECOLA Award 2019

Autor: e.papcunova@sto.com
11. 6. 2019
Porota ECOLA Award 2019 pod vedením francúzskej architektky Manuelle Gautrandovej (Manuelle Gautrand Architecture, Paríž) udelila 17. mája 2019 v Stühlingene štyri prvé ceny. Ceny v kategórii "Novostavby" patria Aires Mateus Architects z Lisabonu za projekt "Meeting Center v Grândola" v Portugalsku a AIM Studio za projekt "Miestne komunitné centrum Gošići" v Tivatu v Čiernej Hore. Berlínska architektonická kancelária Bruno Fioretti Marquez zvíťazila v kategórii "Modernizácia / Renovácia / Prestavba" s projektom "Prestavba a rozšírenie Zámku Wittenberg", v rovnakej kategórii presvedčili porotu aj španielski architekti TEd' so svojím projektom "Can Picafort - 4 turistické apartmány". Ukážky všetkých víťazných prác ECOLA Award 2019 nájdete na www.ecola-award.eu.

Ocenenia ECOLA (European Conference of Leading Architects) boli tento rok vyhlásené už deviatykrát. Medzinárodnú konferenciu ECOLA a ocenenie ECOLA Award organizuje od roku 2000 spoločnosť Sto AG spoločne so Spolkovým zväzom pre stavby a fasády. Ceny ECOLA Award sa udeľujú za najvýznamnejšie nové stavby alebo rekonštrukcie v Európe, realizované v posledných rokoch, "ktoré sú ako celok alebo čiastočne charakteristické použitím omietok na fasáde alebo v interiéroch". Ceny sa vyhlasujú v dvoch hlavných kategóriách – „Novostavby“ a „Modernizácia / Renovácia / Prestavba“.

 

Predpokladom pre zaradenie do výberu bola aplikácia omietky ako stavebného materiálu, ktorý ovplyvní architektúru budovy. 30 projektov bolo zaradených do kategórie „Modernizácia / Renovácia / Prestavba“, zatiaľ čo 81 patrilo do kategórie "Novostavby". Medzinárodnú porotu tvorili Manuelle Gautrandová (Manuelle Gautrand Architecture, Paríž, Francúzsko) v úlohe šéfky poroty, Prof. Valentin Bearth (Bearth & Deplazes Architekten, Chur, Švajčiarsko) a Andreas Cukrowicz (cukrowicz nachbaur architekten, Bregenz, Rakúsko). Členovia poroty sa zišli 17. mája 2019 v centrále Sto SE & Co. KGaA v Stühlingene vo Schwarzwalde (Čierny les). Po vyhodnotení všetkých 111 projektov z 27 európskych krajín, ktoré do výberu po dôkladnom vyhodnotení zaradilo 19 nominačných porotcov z 18 krajín, udelila porota štyri prvé ceny.

 

Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutoční v rámci konferencie ECOLA v dňoch 26. až 28. septembra 2019 v estónskom Tallinne. Účastníkmi kongresu budú všetci víťazi súťaže a súťažní i nominační porotcovia. Konferencia umožňuje vďaka prednáškam a workshopov intenzívne analyzovať omietku ako stavebný materiál s ohľadom na jeho praktické využitie a technický a tvorivý rozvoj.

 

Víťazi ECOLA Award 2019

Kategória „Modernizácia / Renovácia / Prestavba“

Prestavba a rozšírenie Zámku Wittenberg, Lutherstadt Wittenberg, Nemecko

Bruno Fioretti Marquez, Berlín, Nemecko

https://bfm.berlin/

 

Can Picafort – 4 turistické apartmány, Can Picafort, Mallorca, Španielsko

TEd’A arquitectes, Palma de Mallorca, Španielsko

www.tedaarquitectes.com

 

Kategória “Novostavby”

Meeting Centre v Grândola, Portugalsko

Aires Mateus e Associados, Lissabon, Portugalsko

www.airesmateus.com

 

Miestne komunitné centrum “Gošići”, Tivat, Čierna Hora

AIM Studio, Podgorica, Čierna Hora

http://aim-studio.me

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Centrála Unilever v Jakarte zaujme futuristickou fasádou, komfortom a akustikou

Autor: e.papcunova@sto.com
3. 12. 2019
Sídlo spoločnosti Unilever Indonesia v Jakarte, ktorého neobyčajný vzhľad je dielom singapurskej architektonickej kancelárie Aedas, uchváti nielen svojím dynamickým tvarom, ale aj ponukou svetlom zaliatych pracovísk s najmodernejším vybavením. Výrazným prvkom, ktorý púta pozornosť pri pohľade z exteriéru, je organicko-futuristická sklenená fasáda, ktorá je po celom obvode rozčlenená lamelami.

Návrh budovy zveril investor prestížnej architektonickej kancelárii

Nová budova vytvára moderné a kreatívne prostredie pre zamestnancov, ktorí predtým pracovali v štyroch rôznych pobočkách. Na prvý pohľad tiež symbolizuje ašpirácie a dynamický ekonomický rozvoj spoločnosti v regióne. Plánovaním novostavby poveril Unilever Indonesia architektonické štúdio Aedas, sídliace v Singapure a patriace medzi najprestížnejšie architektonicko-projekčné kancelárie v Ázii. Architekti Aedas navrhli v posledných rokoch okrem iného futuristické nákupné mesto "Olympia 66" v čínskom prístavnom meste Ta-lien alebo extrémne štíhlu výškovú budovu "Beacon" v Hongkongu. Z dielne Aedas pochádza tiež návrh nového BSD Green Office Parku na juhozápadnom okraji Jakarty, ktorý býva označovaný za prvú zelenú kancelársku štvrť v krajine. V roku 2017 Aedas práve tu dokončil nové ústredie Unileveru ako najdôležitejšie budovu tunajšieho komplexu.

 

Stavba pripomína kvet, tvorený štyrmi vzájomne prepojenými krídlami

Nová šesťpodlažná budova poskytuje na hrubej podlahovej ploche približne 50 000 metrov štvorcových komunikatívne pracovné miesta. Pôdorys pripomínajúci kvet sa skladá zo štyroch navzájom prepojených krídel, ktoré sú zoskupené okolo centrálneho átria. To umožňuje optimálne využitie denného svetla aj skvelý výhľad zo všetkých miestností. Charakteristickým prvkom novej budovy je dynamicky tvarovaný priehľadný vonkajší plášť s presklenými plochami po celom obvode, elegantne zaoblenými hranami budovy a stropmi podlaží, ktoré v rôznej miere vyčnievajú a sú obložené tmavosivým lesklými kovovými panelmi. Lamely z šedých hliníkových prvkov rôznej šírky, ktoré sú tvorivým spôsobom integrované do celkovej koncepcie, umožňujú flexibilné tienenie a znižujú akumuláciu tepla.

 

Zelené strešné terasy skrášľujú sídlo spoločnosti a slúžia jej zamestnancom

Integrácia niekoľkých zelených strešných terás do výklenkov fasády ďalej zvyšuje kvalitu koncepcie. Vo vzájomnej súhre tak vznikla viacvrstvová topografia fasády s plynulým prechodom medzi interiérom a exteriérom. Ta ponúka nielen estetické kvality, ale aj atraktívne vonkajšie priestory pre zamestnancov. Podobne komplexne pôsobí otvorený a vzdušný interiér. Ústredným prvkom je tu átrium, ktoré stúpa naprieč všetkými úrovňami a prijíma svetlo z niekoľkých sklenených kupol. Vyznačuje sa dynamicky vrstvenými a futuristicky vystupujúcimi a opäť ustupujúcimi podlažiami a spojovacími cestami.

 

Špičkové fasádne a akustické systémy Sto

Veľké drevené schodisko, ktoré spája prízemie a prvé poschodie, slúži ako centrálne miesto stretnutia. Architektom sa so zjavnou ľahkosťou podarilo vytvoriť organicky plynúce priestorové kontinuum, ktoré podporuje vzájomnú komunikáciu a ponúka prekvapivé výhľady. V súlade s konceptom tradičného indonézskeho územného plánovania integruje prvky ako "námestie", "hlavné cesty" a "vedľajšie cesty", aby podporili súdržnosť a angažovanosť zamestnancov. Pohľady poschodí a spojovacie cesty boli obložené bezškárovým omietnutým akustickým stropným systémom od spoločnosti Sto, aby sa znížil dozvuk v átriu a na galériách. Uplatnenie v interiéri našli akustické stropné systémy StoSilent Distance, na fasáde bol použitý predsadený odvetrávaný fasádny systém StoVentec R s omietkou.

 

Investor: Unilever Headquarters Indonesia, Tbk, Jakarta, Indonézia

Architekt: Aedas Singapur

Miesto: BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID

Kompetencie firmy Sto:

•             interiér: bezškárový akustický stropný systém (StoSilent Distance)

•             fasáda: predsadená prevetrávaná fasáda (Sto-Ventec R) s omietnutým povrchom

Realizačná firma: PT. Panutan Sejati, Jakarta, ID

Fotografie: Owen Raggett, Singapur, SG

Fieldset
Centrála Unilever v Jakarte
BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID
Autor stavby
Aedas Singapur
Rok dokončení
2017

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi