Vhodný povrch podčiarkuje víziu architekta a súčasne poskytuje špičkové parametre

Vhodný povrch podčiarkuje víziu architekta a súčasne poskytuje špičkové parametre

Autor: e.papcunova@sto.com
3. 6. 2019
Rodinný dom v mestečku Dettingen unter Teck, 40 km na juh od Stuttgartu, zaujme geometricky priamočiarou a strohou architektúrou bez zbytočných ozdôb. Výrazné sú aj symetricky usporiadané okná v oboch nadzemných podlažiach, celý dojem dokonale podčiarkuje štandardná textúra tmavo šedej zatieranej omietky.

Kombinácia klasickej techniky a moderných materiálov

Zatierané a ryhované omietky existovali už od 14. storočia a sú to dve z klasických možností, pokiaľ ide o vykreslenie textúry. Použitie rôznych veľkostí zrna a nástrojov umožňuje u týchto techník modelovať smerové aj nesmerové textúry na ich povrchu. Kombinácia klasickej techniky a moderných materiálov poskytuje aj dnes cestu, ktorá umožňuje dokonale vyjadriť víziu architekta a zároveň ponúknuť perfektný vzhľad a dlhú životnosť fasády.

 

Prirodzená ochrana fasády proti riasam a plesniam

Platí to aj pre fasádu rodinného domu v Bádensku-Württembersku, ktorá je zateplená kontaktným zatepľovacím systémom StoTherm Classic. Vďaka svojim vlastnostiam, ktoré mu prepožičiava bezcementová armovacia stierka StoArmat Classic, sa aj po 50 rokoch existencie pohybuje počet jeho reklamácií stále okolo nuly. Spoľahlivé zateplenie však architektom a majiteľom domu nestačilo. Prioritou bolo udržať striedmy charakter celého domu aj prostredníctvom vzhľadu fasády a súčasne zabrániť usadeniu rias a plesní. Voľba preto padla na organickú vrchnú omietku Stolit K 3.0, ktorá pri spojení s fasádnym systémom StoTherm Classic ponúka vynikajúcu farebnú stabilitu a vysokú odolnosť proti trhlinám, rázom a krupobitiu. Vhodná je aj ako prevencia proti zelenej fasáde. Použitá textúra Standard-K je súčasťou širokého radu textúr kreatívnych omietok StoSignature a jej klasický vzhľad plne zodpovedal predstavám architekta. A aby bola ochrana dokonalá, pre finálny náter vybrala realizačná firma po konzultácii s pracovníkmi firmy Sto fasádnu farbu StoColor Dryonic s technológiou Dryonic. Táto technológia u nej zabezpečuje čo najrýchlejšie vysychanie povrchu po daždi alebo po kondenzácii vlhkosti a bráni vzniku „zelenej" fasády.

 

Bez dokonalej realizácie to nejde

Zvolený farebný odtieň je pomerne tmavý a zvlášť citlivý na počasie počas aplikácie. Vytvorenie technicky dokonalého povrchu tak zo strany realizačnej firmy vyžadovalo remeselnú zručnosť a skúsenosti s aktuálnym pôsobením poveternostných vplyvov. Rodinná firma A. Baumann & Sohn z Heubachu má zo sebou takmer 90 rokov existencie, takže znalosti a dostatok skúsených fasádnikov pre ňu nebol problém.

 

Vzorky omietok StoSignature zadarmo sú stále k dispozícii

Vzorky tých najobľúbenejších kreatívnych povrchov fasádnych omietok StoSignature je možné bezplatne objednať na webe spoločnosti Sto Slovensko www.sto.sk/fasady. Stačí len vyplniť jednoduchý registračný formulár.

 

Typ objektu:

rodinný dom

Miesto:

Dettingen unter Teck, Nemecko

Investor:

privátny

Realizácia:

A. Baumann & Sohn GmbH & Co. KG, Heubach, Nemecko

 

Kompetencie Sto:

Foto: Martin Baitinger

Fieldset
Rodinný dom
Dettingen unter Teck, Nemecko
Autor stavby
A. Baumann & Sohn GmbH & Co. KG, Heubach, Nemecko

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Centrála Unilever v Jakarte zaujme futuristickou fasádou, komfortom a akustikou

Autor: e.papcunova@sto.com
3. 12. 2019
Sídlo spoločnosti Unilever Indonesia v Jakarte, ktorého neobyčajný vzhľad je dielom singapurskej architektonickej kancelárie Aedas, uchváti nielen svojím dynamickým tvarom, ale aj ponukou svetlom zaliatych pracovísk s najmodernejším vybavením. Výrazným prvkom, ktorý púta pozornosť pri pohľade z exteriéru, je organicko-futuristická sklenená fasáda, ktorá je po celom obvode rozčlenená lamelami.

Návrh budovy zveril investor prestížnej architektonickej kancelárii

Nová budova vytvára moderné a kreatívne prostredie pre zamestnancov, ktorí predtým pracovali v štyroch rôznych pobočkách. Na prvý pohľad tiež symbolizuje ašpirácie a dynamický ekonomický rozvoj spoločnosti v regióne. Plánovaním novostavby poveril Unilever Indonesia architektonické štúdio Aedas, sídliace v Singapure a patriace medzi najprestížnejšie architektonicko-projekčné kancelárie v Ázii. Architekti Aedas navrhli v posledných rokoch okrem iného futuristické nákupné mesto "Olympia 66" v čínskom prístavnom meste Ta-lien alebo extrémne štíhlu výškovú budovu "Beacon" v Hongkongu. Z dielne Aedas pochádza tiež návrh nového BSD Green Office Parku na juhozápadnom okraji Jakarty, ktorý býva označovaný za prvú zelenú kancelársku štvrť v krajine. V roku 2017 Aedas práve tu dokončil nové ústredie Unileveru ako najdôležitejšie budovu tunajšieho komplexu.

 

Stavba pripomína kvet, tvorený štyrmi vzájomne prepojenými krídlami

Nová šesťpodlažná budova poskytuje na hrubej podlahovej ploche približne 50 000 metrov štvorcových komunikatívne pracovné miesta. Pôdorys pripomínajúci kvet sa skladá zo štyroch navzájom prepojených krídel, ktoré sú zoskupené okolo centrálneho átria. To umožňuje optimálne využitie denného svetla aj skvelý výhľad zo všetkých miestností. Charakteristickým prvkom novej budovy je dynamicky tvarovaný priehľadný vonkajší plášť s presklenými plochami po celom obvode, elegantne zaoblenými hranami budovy a stropmi podlaží, ktoré v rôznej miere vyčnievajú a sú obložené tmavosivým lesklými kovovými panelmi. Lamely z šedých hliníkových prvkov rôznej šírky, ktoré sú tvorivým spôsobom integrované do celkovej koncepcie, umožňujú flexibilné tienenie a znižujú akumuláciu tepla.

 

Zelené strešné terasy skrášľujú sídlo spoločnosti a slúžia jej zamestnancom

Integrácia niekoľkých zelených strešných terás do výklenkov fasády ďalej zvyšuje kvalitu koncepcie. Vo vzájomnej súhre tak vznikla viacvrstvová topografia fasády s plynulým prechodom medzi interiérom a exteriérom. Ta ponúka nielen estetické kvality, ale aj atraktívne vonkajšie priestory pre zamestnancov. Podobne komplexne pôsobí otvorený a vzdušný interiér. Ústredným prvkom je tu átrium, ktoré stúpa naprieč všetkými úrovňami a prijíma svetlo z niekoľkých sklenených kupol. Vyznačuje sa dynamicky vrstvenými a futuristicky vystupujúcimi a opäť ustupujúcimi podlažiami a spojovacími cestami.

 

Špičkové fasádne a akustické systémy Sto

Veľké drevené schodisko, ktoré spája prízemie a prvé poschodie, slúži ako centrálne miesto stretnutia. Architektom sa so zjavnou ľahkosťou podarilo vytvoriť organicky plynúce priestorové kontinuum, ktoré podporuje vzájomnú komunikáciu a ponúka prekvapivé výhľady. V súlade s konceptom tradičného indonézskeho územného plánovania integruje prvky ako "námestie", "hlavné cesty" a "vedľajšie cesty", aby podporili súdržnosť a angažovanosť zamestnancov. Pohľady poschodí a spojovacie cesty boli obložené bezškárovým omietnutým akustickým stropným systémom od spoločnosti Sto, aby sa znížil dozvuk v átriu a na galériách. Uplatnenie v interiéri našli akustické stropné systémy StoSilent Distance, na fasáde bol použitý predsadený odvetrávaný fasádny systém StoVentec R s omietkou.

 

Investor: Unilever Headquarters Indonesia, Tbk, Jakarta, Indonézia

Architekt: Aedas Singapur

Miesto: BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID

Kompetencie firmy Sto:

•             interiér: bezškárový akustický stropný systém (StoSilent Distance)

•             fasáda: predsadená prevetrávaná fasáda (Sto-Ventec R) s omietnutým povrchom

Realizačná firma: PT. Panutan Sejati, Jakarta, ID

Fotografie: Owen Raggett, Singapur, SG

Fieldset
Centrála Unilever v Jakarte
BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID
Autor stavby
Aedas Singapur
Rok dokončení
2017

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi