Villa Cosmopolitan Bratislava púta netradičným konceptom bývania a originálnou granulátovou omietkou

Villa Cosmopolitan Bratislava púta netradičným konceptom bývania a originálnou granulátovou omietkou

Autor: stoadmin
24. 4. 2019
Líščie údolie v mestskej časti Bratislava - Karlova Ves nie je prírodný útvar, ale veľmi dlhá (cca 2 700 m) ulica. Práve v tomto zelenom biokoridore vyrástol v rokoch 2012 - 2014 podľa projektu bratislavského štúdia architektúry, interiéru a dizajnu Cakov + partners šesťpodlažný bytový dom, ktorý spolu so susedným polyfunkčným dvojpodlažným objektom ponúka netradičné bývanie pre rôzne vekové a sociálne skupiny. Osem bytov je mezonetových s rozlohou od 74 do 120 m2, ďalších šesť bytov strednej veľkosti má plochu od 20 do 47 m2. Každý byt má pritom k dispozícii terasu alebo lodžiu.

Byty a priestory nie sú typizované

Naopak, svojim obyvateľom poskytujú mnohotvárnosť, priestorové zážitky a zbavujú sa akejkoľvek uniformity. Vzhľadom ku zvažujúcemu sa terénu má objekt bytového domu jedno podzemné podlažie, kde je umiestnená garáž. Konštrukčný systém tvorí skelet so zvislými zavetrovacími stenami v štítoch stavby. Steny medzi jednotlivými bytovými jednotkami a tiež medzi priestormi chodieb a bytovými jednotkami sú murované, objekt je zateplený minerálnou vlnou. Na fasádach je omietka v bielo antracitovej kombinácii.

 

Granulát v omietke dáva fasáde niečo navyše

Granulované materiály v omietkach StoSignature aj tu zvýrazňujú rysy fasády, zrnitosť omietky a dodávajú celej budove jemný lesk. Zo širokých možností - od zmesi prírodného piesku cez sklenené čipsy až po karborundum - sú na fasáde bytového domu v Líščím údolí použité ako granulát priehľadné kúsočky skla. Tie dodávajú inak striedmej fasáde bytového domu a jeho tmavo-bielej farebnej kombinácii niečo navyše a celkovo vytvárajú nenápadnú a napriek tomu pohľad pútajúcu fasádu. Sklenený granulát je kombinovaný s organickou vrchnou omietkou so škrabanou textúrou Stolit K 3.0.

 

Objednajte si bezplatné vzorky StoSignature

Prvý krok k omietkam StoSignature je jednoduchý - na stránkach www.sto.sk/fasady vyplňte registračný formulár a my vám bezplatne zašleme vzorky vybraných povrchov StoSignature. Na vlastné oči sa presvedčíte, že s týmto systémom kreatívnych omietok je možné takmer všetko.

 

Objekt:

Villa Cosmopolitan, Bratislava

 

Investor:

Develop BS, s. R. O., Bratislava

 

Architekti:

Ing. arch. Kalin Cakov, Ing. arch. Metodiy Moneva, Ing. arch. Ján Obušok, Ing. Tomáš Fojtík, Ing. arch. Katarína Karšayová, ArtD., Ing. arch. Igor Salcer, ArtD.

 

Realizácia:

Metrostav Slovakia a.s., 2012 - 2014

 

Kompetencie Sto:

Zatepľovací systém StoTherm Classic, organická vrchná omietka Stolit K 3.0. a skleneným granulátom.

Fieldset
Villa Cosmopolitan, Bratislava
Autor stavby
Ing. arch. Kalin Cakov, Ing. arch. Metodiy Moneva, Ing. arch. Ján Obušok, Ing. Tomáš Fojtík, Ing. arch. Katarína Karšayová, ArtD., Ing. arch. Igor Salcer, ArtD.
Rok dokončení
2014

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Kancelárska budova v Østre Havn v Aalborgu sa dokonale prepojila s okolím revitalizovaného prístavu

Autor: e.papcunova@sto.com
2. 12. 2019
Vo východnej časti prístavnej štvrti dánskeho mesta Aalborg realizovali architekti z kancelárie Friis og Moltke kompaktnú kancelársku budovu s pôdorysom v tvare E, ktorá sa svojimi tromi vystupujúcimi hrebeňmi otvára smerom k vode. Výrazným prvkom je fasáda z pálených tehál a skla, ktorá budovu pevne ukotvila v prostredí prístavu.

Dánsky Aalborg prechádza významným rozvojom a premenou

Z prístavného a priemyselného mesta sa v posledných rokoch mení na mesto vzdelávania a vedomostí. V prístave Østre Havn napríklad rastie nová a pulzujúca štvrť Limfjord s bývaním, obchodmi, vzdelávaním a bohatým kultúrnym životom. Nové funkcie a budovy nahrádzajú bývalej sklady, revitalizáciou prechádza celý vnútorný prístav.

 

Dynamická koláž z klinkerov na fasáde

V rokoch 2015-2017 tu bola dokončená šesťpodlažná klinkerové stavba, ktorá integruje svetlé flexibilne využiteľné kancelárie a komerčné priestory. Architekti zo štúdia Friis og Moltke pracovali s priestorovosťou, materialitou, svetlom a tieňom s cieľom vytvoriť atraktívne pracovné prostredie s optimálnym estetickým výrazom. Samozrejmosťou bolo aj využitie rôznych energeticky úsporných riešení. Výsledkom ich prístupu je výrazný komplex s pôdorysom v tvare písmena E. Smerom na juh do susednej ulice sa stavba prezentuje ako kompaktný blok, ale smerom na sever vybiehajú tri vystupujúce krídla, ponúkajúce dokonalý výhľad na vodnú plochu prístavu. Vzhľad stavby charakterizujú smerom do prístavu predovšetkým pásy okien a panoramatické fasády troch vystupujúcich krídel. Podstatne uzatvorenejšie pôsobia ostatné časti fasády, na ktorých sa fazetovo usporiadané plochy muriva striedajú s kovovým obložením. Silný dojem z dizajnu pritom posilňuje voľba hnedých klinkerov s hrubým povrchom vo veľmi úzkom formáte, ktorú zdôrazňuje striedanie vertikálne a horizontálne vymurovaných úsekov. V súhre rôznych prvkov vznikla dynamická koláž rôznych materiálov, ktorá novostavbu takmer samozrejme zapája do okolia.

 

Atraktívne výhľady na prístav a novú štvrť

Nová komerčná budova ponúka vďaka veľmi flexibilnej hlavnej dispozícii až 25 samostatných komerčných priestorov pre prenájmy, obchody a výstavy. Na šiestich podlažiach je k dispozícii celkom 17 000 m2, v dvoch podzemných podlažiach potom ďalších 6.000 m2 pre parking a sklady. Komplex budovy zahŕňa aj spoločné foyer, konferenčné centrum a stravovanie pre nájomcov. Vzájomné prepojené podlažia umožňujú vizuálny a funkčný kontakt so svetlom a interiérmi. Všetky komerčné priestory navyše poskytujú atraktívne výhľady smerom na sever ako na prístav, tak na novú štvrť Limfjord.

 

Investor: A. Enggaard A / S, Svenstrup, DK

Architekt: Friis og Moltke A / S, Aalborg, DK

Miesto: Østre Havnegade, Aalborg, DK

Kompetencie firmy Sto:

fasádny zatepľovací systém (StoTherm Mineral) s klinkermi vo variante StoBrick

Realizačná firma: Carl Nielsen Facadepuds A / S, Kongerslev, DK

Fotografie: Michael Ellehammer

Fieldset
Kancelářská budova v Østre Havn
Østre Havnegade, Aalborg, DK
Autor stavby
Friis og Moltke A/S, Aalborg, DK
Rok dokončení
2017

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi