Výčnelky v priestore pre súkromie

Výčnelky v priestore pre súkromie

Autor: admin
26. 10. 2018
Architektonické triky ako priestorové kompenzácie v objeme budovy, dôraz na horizontálne línie a využitie terénu a polohy charakterizujú bytový dom od tímu architektov Bob Gysin Partner BGP z Zürichu, realizovaný v Dübendorfe vo Švajčiarsku. Z hľadiska územného plánovania sa budova bezproblémovo znáša so susednými rodinnými domami.

S cieľom odtieniť bytový dom od ulice využili architekti dokonale výhody pozemku: prízemie je zapustené do svahu a štyri obytné nadzemné poschodia sú jemne odsunuté smerom dozadu. Budova je prístupná cez nádvorie, vytvorené v erodovanom teréne. Teplá červená v horných poschodiach je zvýraznená betónovou šeďou prízemia bytového domu.

Obrysy inšpirované projektilmi

Veľkoplošné zasklenie od podlahy k stropu a šedé rímsy zvýrazňujú stropy a zdôrazňujú usporiadanie obálky budovy poschodie po poschodí. Kým obývacie a stravovacie priestory sú orientované na juhozápad smerom do ulice, spálne a kúpeľne sú na pokojnejšej strane. Vďaka šikovne usporiadaným výčnelkom a výklenkom nie sú vystavené slnečnému svetlu z viacerých strán iba byty na okrajoch domu.

Konkrétne prostredný byt ťaží z nezvyčajnej geometrie a prijíma denné svetlo z dvoch strán. Premyslené usporiadanie navyše chráni ako veľké balkóny, tak zasklené lodžie pred pohľadmi zo susedných bytov. V podkroví navrhli architekti dva väčšie byty, lemované dlhými postrannými strešnými terasami.

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Metličkovaná fasáda na sídle spoločnosti PDP v Nitrianskych Sučanoch

Autor: stoadministrator
31. 5. 2021
Jednoduchú a funkčnú administratívnu budovu na vidieku navrhli architekti Martin Vanko a Ľubomír Fuňa z bratislavského ateliéru FVA. Podľa ich slov bolo hlavnou požiadavkou stavebníka postaviť budovu s trvácnou konštrukciou a s príjemným, no zároveň súčasným vzhľadom. O tom, že sa ich dielo podarilo, svedčí aj Cena verejnosti, ktorú objekt získal v rámci celoštátnej súťaže Stavba ropku 2017. Na vzhľade fasády objektu sa výrazne podieľala organická hrubozrnná modelačná omietka Stolit Effect, ktorá bola upravená metličkovaním do kreatívnej textúry StoSignature Linear.

Komfortné zázemie pre prácu a súčasne dôstojná reprezentácia investora

Spoločnosť PDP pôsobí v regióne dlhú dobu ako overená stavebná spoločnosť a nové sídlo spoločnosti preto malo plniť okrem komfortného miesta pre prácu a stretnutia aj dôstojnú reprezentačnú funkciu. Objekt sa nachádza v centrálnej časti obce Nitrianske Sučany v okrese Prievidza. Stavba vznikla na mieste bývalého obecného úradu a požiarnej zbrojnice, je dvojpodlažná a svojím osadením v centrálnej časti obce dopĺňa urbánnu štruktúru. Napriek svojej administratívnej funkcii svojím osadením a mierkou zapadá do existujúcej štruktúry rodinných domov. Vstupy do objektu sú vytvorené zapustením časti hmoty objektu.

 

Na prvom nadzemnom podlaží je dispozícia rozdelená stredovou komunikáciou, spájajúcou dva vstupy do budovy. Tá rozdeľuje na oboch poschodiach priestory kancelárií od ich ďalšieho vybavenia.  Prvé nadzemné podlažie zahŕňa okrem kancelárií pre vedenie aj rokovaciu miestnosť. Druhé podlažie je obsadené kanceláriami personálu  spolu s ich skladovým a hygienickým zázemím.

 

Kreatívna omietka s textúrou StoSignature Linear dokonale splnila požiadavky investora - dobre ladí s okolím a dodáva domu elegantný vzhľad a vlastnú identitu

Uličnej fasáde dominuje dvanásť rovnako vysokých okien s jedným šikmým ostením z juhovýchodnej strany. Vďaka tejto úprave  sa dostáva do interiéru viac svetla. Na fasádu bola použitá organická hrubozrnná modelačná omietka Stolit Effect, ktorá svojím štruktúrovaným vzhľadom, realizovaným metódou metličkovania, mení svoj odtieň a vizualitu v závislosti od slnečných pomerov. Jej podkladom je štandardný zatepľovací systém Sto.

Informácie o projekte:

Investor: PDP s.r.o.
Miesto: Nitrianske Sučany, okres Prievidza
Architekti: Ľubomír Fuňa, Martin Vanko, FVA, s.r.o., www.fva.sk 
Fotografie: Tomáš Manina
Kompetencie Sto:

 

 

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi