Vydarená rekonštrukcia rodinného domu architektov Hany a Radima Horákových v brnianskej "Kamenke"

Vydarená rekonštrukcia rodinného domu architektov Hany a Radima Horákových v brnianskej "Kamenke"

Autor: stoadministrator
6. 5. 2021
Manželia - architekti Hana a Radim Horákovi zo štúdia KAMKABINET si v brnianskej Kamennej štvrti prestavali rodinný dom. "Kamenka", ako sa tejto zaujímavej a v Brne veľmi dobre známej štvrti familiárne hovorí, vznikla v dvadsiatych rokoch 20. storočia ako núdzová kolónia na dne uzavretého lomu. Domy sa postupne prestavovali a vylepšovali. Dom manželov Horákových, postavený v 30. rokoch minulého storočia, plne zodpovedal pôvodnej zástavbe - izbičky boli miniatúrne (najmenšia mala šesť metrov štvorcových), každá mala inú výšku podlahy, svetlé výšky boli malé (2.15 m). Miestnosti boli vlhké a tmavé

Architekti sa rozhodli dom prestavať a súčasne nenarušiť unikátny charakter miesta

Snahou navrhovanej úpravy bolo celú dispozícii vyčistiť a objekt stavebne oddeliť od okolitých domov, vybudovať sa mali vlastné prípojky technickej infraštruktúry a navýšiť sa mala úžitková plocha objektu. Zároveň chceli architekti priniesť do interiéru čo najviac prirodzeného svetla. Ako najjednoduchšia možnosť sa ponúkalo zdvihnutie celej stavby, čo sa autorom projektu a súčasne majiteľom domu vzhľadom k lokalite nejavilo ako šťastné riešenie. Stavbu chceli zachovať čo najnižšie, preto navrhli zväčšenie úžitkovej plochy uskutočniť čiastočným zastavaním existujúceho dvora novou jednopodlažnou prístavbou.

 

Nová dispozícia, väčšie svetlé výšky a viac svetla v interiéri

V prízemí domu je teraz v časti pod sedlovou strechou umiestnená veľká obývacia izba s jedálenským stolom (v tejto časti je priestor úplne otvorený a presvetlený zhora strešnými oknami) a kuchynský kút. Odtiaľ možno vojsť do malej šatne a po schodisku vystúpiť do spálne, ktorá sa vikierom otvára ku skale lomu. Z obývacej izby sú navrhnuté dvere do časti s bývalými prístavbami, miesto ktorých je teraz jedna izba, slúžiaca deťom. Izba nadväzuje na malé vnútorné átrium, zovreté medzi okolitými domami. V prízemí je tiež malá lichobežníková pracovňa (reaguje na tvar pozemku), samostatné WC a kúpeľňa, ktorá je vnútri presvetlená strešným svetlíkom. Átrium osvetľuje cez okno aj hlavný obytný priestor.

 

Fasádny systém Sto s omietkou pohľadovo oddelil pôvodná časť domu od novej prístavby

Nová prístavba je celá riešená s plochou strechou, steny sú sendvičové, keď pohľadové časti do exteriéru tvorí výmurovka z plných pálených tehál z búracích prác na pôvodnom dome. Tehly majú odkazovať na prvotných obyvateľov lokality, ktorí boli často zamestnancami neďalekých tehelní, z ktorých si stavebný materiál nosili. Tehly sú doplnené o pohľadové betóny (sokel, atika), ktoré vybiehajú do dvora v jednoduchom prestrešení nad vonkajším sedením. Ploché strechy sú robené ako zelené extenzívne, nad novou prístavbou sú doplnené o malú pobytovú terasu.

 

Pôvodnú časť domu architekti hmotovo zjednotili a zjednodušili. Šikmá strecha je pokrytá opäť plechom, ale novo v antracitovej farbe (pôvodný bol červený), ktorá odkazuje na pôvodné použitie čiernych asfaltových pásov ako krytiny u niekdajších núdzových domčekov. Celý pôvodný objem je zateplený minerálnym fasádnym systémom StoTherm Mineral s kreatívnou povrchovou úpravou omietkami StoSignature vo vzore betónu.

Informácie o projekte: 
Investor: Privátny investor, Brno
Architekt: Ing. arch. Radim Horák, Ing. arch. Hana Horáková, Brno, www.kamkabi.net 
Fotografie: Pavel Barták
 

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Prihlásiť sa k newsletteru

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Přihlásit se k newsletteru

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Fasáda novej školy sa vzhľadom tehlového muriva odráža víziu architektov

Autor: stoadministrator
13. 5. 2022
Neďaleko Eindhovenu navrhol Atelier PRO Architects z holandského Haagu novostavbu školy Strabrect College, ktorá je energeticky udržateľná a súčasne sa zapája do cirkulárnej ekonomiky. Vzhľad zateplenej fasády s tehlovým obkladom z flexibilných pásikov StoCleyer B je originálny a nadväzuje na okolie novej budovy školy v Geldrope.
Všetky výukové priestory sú zoskupené okolo veľkej posluchárne v centre novostavby. Celkovú štruktúru budovy navyše oživujú rôzne vnútorné priestory.
Všetky výukové priestory sú zoskupené okolo veľkej posluchárne v centre novostavby. Celkovú štruktúru budovy navyše oživujú rôzne vnútorné priestory.

Strabrecht College sa presťahovala do nových priestorov

Zo existujúcej budovy zostala iba telocvičňa. Tá bola "napojená" na novú budovu a nachádza sa hneď vedľa športovísk. Na ploche necelých 8 000 m2 sú rozmiestnené okolo centrálnej posluchárne štyri skupiny budov s priestormi pre teoretickú aj praktickú výučbu a miestnosti pre študentov. Otvorené vnútorné priestory, jeden z charakteristických prvkov starej budovy, sa objavujú aj v novej budove. Privádzajú prirodzené svetlo do vnútorných priestorov školy, dávajú možnosť výučby mimo učebne a poskytujú zjemnenie merítka v obrysoch, ktoré nadväzuje na štruktúru okolia. Veľkými oknami učební a tried je príroda stále prítomná aj v interiéri. Nová škola zaujme aj svojimi svetlými murovanými stenami, ktoré vynikajú uprostred zelenej plochy.

Obkladové pásky StoCleyer B pomohli architektom dosiahnuť presne taký tehlový vhľad, aký si priali.
Obkladové pásiky StoCleyer B pomohli architektom dosiahnuť presne taký tehlový vhľad, aký si priali.

Špeciálne opláštenie z pásikov StoCleyer B

Fasáda nie je z tehál, aj keď sa to tak na prvý pohľad môže zdať. Vďaka vhodne zvolenej kombinácii fasádnych pásikov StoCleyer B, ktorú navrhli a zostavili architekti, získala budova presne vzhľad, ktorý si tvorcovia novej školy predstavovali. Tehlové obkladové pásiky StoCleyer B aj na budove strabrechtskej školy preukázali, že predstavujú rýchle a jednoduché riešenie na realizáciu zateplených fasád s autentickým tehlovým vzhľadom. S ponukou viac ako 130 tehlových povrchov otvárajú širokú škálu dizajnových možností a pohľad na fasádu školy ukazuje, že ich tvorcovia fasády dokonale využili. Materiálové vlastnosti flexibilných tehlových pásikov, ktoré boli optimalizované špeciálne pre zatepľovacie systémy, im umožnili pretvoriť architektonický návrh na efektívne a spoľahlivé stavebné riešenie.

 

Zoznámte sa s tehlovými obkladovými pásikmi StoCleyer B

Tehlové obkladové pásiky StoCleyer B, ktoré sú optimalizované pre fasádne zatepľovacie systémy, umožňujú neuveriteľne ľahko kombinovať robustný vzhľad tehlovej fasády s vysoko efektívnou tepelnou ochranou budovy. Bližšie informácie získate v našom katalógu, ktorý si môžete stiahnuť tu, alebo na konzultácii, ktorú si môžete dohovoriť so zástupcom nášho obchodného tímu.

Informácie o projekte:
Investor: Strabrecht College, Geldrop, Holandsko
Miesto: Grote Bos 2, Geldrop
Architekt: Atelier PRO Architects, Haag
Realizácia: Fleurbaaij, Aalten
Kompetencia Sto:

Fotografia: Ronald Tillermann, Rotterdam

Přihláste se k odběru novinek

Přihlásit se k newsletteru

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Prihlásiť sa k newsletteru

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi