Výrazné architektonické gestá a nápadná dvojdielna úprava fasády na škole pre nepočujúcich mladistvých v Nantes

Výrazné architektonické gestá a nápadná dvojdielna úprava fasády na škole pre nepočujúcich mladistvých v Nantes

Autor: stoadministrator
13. 8. 2020
Nový inštitút Public La Persagotiére sa začleňuje do rozsiahleho parku na brehu Sévrye v Nantes ako moderný náprotivok historického zámku a kaplnky. Veselo pôsobiacim komplexom budov vytvorila miestna architektonická kancelária forma6 prostredie pre nepočujúcich mladistvých, ktoré si získa svoju otvorenosťou. Dokonale tak naplnila zadania investora i mesta Nantes - zachovať prírodné a historické dedičstvo, ponúknuť výhody nového, moderne vybaveného objektu a súčasne sa plne prispôsobiť handicapu mladistvých, teda ich úplnej alebo čiastočnej hluchote.

Inštitút La Persagotiére, ktorý sa stará o nepočujúcich mladistvých, nadväzuje na činnosť hluchonemého francúzskeho pedagóga René Dunana. V roku 1824 založil prvú školu vo svojich súkromných priestoroch, ktoré však už onedlho nepostačovali. Neskôr inštitúcia sídlila pod menom La Persagotiére v starom zámku na brehu rieky Sévre, ktorý je obklopený bohato vysadeným a botanicky jedinečným parkom. Teraz boli tieto priestory modernizované a škola bola umiestnená do vlastnej budovy inštitútu, ktorej úprava vychádza z potrieb často úplne nepočujúcich osôb.

Zadanie urbanistov: rozšíriť a upraviť park v súlade s plánovaným rozvojom miesta a mesta

Nová budova školy vytvára v dialógu s kaplnkou a zámkom tretí pozoruhodný prvok v parku a súčasne rešpektuje prostredie plné rastlín, kríkov a stromov. S citom sú do lokality zakomponované aj špecifické vonkajšie priestory: ihrisko, nádvorie či parkovanie. Nádvorie zabezpečuje jednoznačné oddelenie pešej a automobilovej dopravy. Parkovanie je zriadené ako čistina v zelenom prostredí.

Úloha pre architektov: navrhnite jednotný a identifikovateľný celok, ponúkajúci otvorené srdce

Komplex je rozdelený do troch centrálnych budov, ktoré sú prepojené so svetlou, na obe strany otvorenou halou. Budovy navyše vytvárajú rad ďalších medzipriestor, ktoré celému komplexu dodávajú požadovanú otvorenosť. Usporiadanie dvoch objektov na prednej strane symbolizuje otvorené paže, čím sa zdôrazňuje ústretovosť, pohostinnosť a priateľstvo. Budova je dôrazne otvorená zvnútra aj zvonka, čo uľahčuje orientáciu obyvateľom i návštevníkom školy. Pozornosť zameraná na zrak bola uprednostňovaná s ohľadom na to, že sluchovo postihnutí sa držia najmä toho, čo vidia.

Svetlo, prehľadnosť, otvorenosť a perspektíva pri zachovaní súkromia

Vstup do haly je priamym rozšírením krytého nádvoria, ktoré vedie pozdĺž dokumentačného centra. Hala je skutočným srdcom projektu, hravým, farebným, „organickým" a zmyselným, a bola navrhnutá ako miesto pospolitosti a identifikácie, uľahčujúce vzájomnú diskusiu. Oko návštevníka sa tu ľahko a rýchlo orientuje nielen vnútri, ale z otvorenej a svetlej haly je dobre vidieť aj nádvorie a parkovisko.

Použité materiály rezonujú s vonkajšou hmotou školy

Fasádu rozohrávajú dva zásadne sa líšiace materiály: kým fasády smerom do parku zo štruktúrovaných a glazovaných betónových prefabrikátov opticky prepájajú túto novú stavbu s minerálnymi fasádami kaplnky a zámku, ktoré parku dominujú, nepravidelne usporiadané pestré sklenené dosky dodávajú komplexu bohatý a hravý výraz, prinášajúce teplo a veselosť. Táto „hravá" časť fasády je realizovaná s predsadeným odvetrávaným fasádnym systémom StoVentec Glass, ktorý aj na škole v Nantes opäť preukázal, že poskytuje výnimočné možnosti pre vzhľad fasády. Prefabrikované sklenené prvky môžu byť vyrábané v rôznych veľkostiach do cca 6 m2 a dávajú nekonečnú slobodu tvorby z hľadiska tvaru, farby a jednotlivých motívov. Sklo je navyše extrémne odolné voči poveternostným vplyvom a 100% recyklovateľné.

Informácie o projekte:
Investor:
Institute La Persagoiŕe, Nantes, Francúzsko
Architekt: forma6, Nantes
Miesto: Rue du Frére Louis, Nantes
Realizácia: Engie Axima, Paríž/Nantes
Kompetencie Sto: predsazená odvetrávaná fasáda (StoVentec Glass)
Foto:     Patrick Miara, Nantes, Hadrien Brunner, Pornichet, Loire-Atlantique

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Prihlásiť sa k newsletteru

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Přihlásit se k newsletteru

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Vydarená rekonštrukcia bytového domu s tehlovým obkladom na fasáde je inšpiráciou aj pre naše domy

Autor: stoadministrator
11. 5. 2022
Londýnske sídlisko, ktoré je súčasťou programu dôstojného bývania, prešlo transformáciou s cieľom zlepšiť životné podmienky ľudí, ktorí tu žijú. Na novej zateplenej fasáde použili architekti namiesto bežnej omietky biele tehlové pásiky StoCleyer B, ktoré dali bytovému domu úplne inú tvár.
Tyler House je klasický bytový dom s vnútroblokom akých sú u nás stovky. Vkusne navrhnutá rekonštrukcia dala pocitu z bývania v bytovke úplne iný rozmer.
Tyler House je klasický bytový dom s vnútroblokom akých sú u nás stovky. Vkusne navrhnutá rekonštrukcia dala pocitu z bývania v bytovke úplne iný rozmer. 

Pôvodný Tyler House tvorili tri stavebné časti, usporiadané okolo centrálneho nádvoria, v ktorých sa nachádzalo celkovo 48 jedno-, dvoj-, troj- a štvorizbových bytov. Architekti londýnskeho štúdia Rock Townsend boli pôvodne poverení, aby navrhli „ľahkú“ rekonštrukciu budovy. Pri podrobnej analýze sa však ukázalo, že v dome je veľa problémov, ktoré by sa nevyriešili len drobnými úpravami. Nedostatočný prístup a bezpečnosť na dvore, problémy s vetraním, strmé vstupné schody a problémy s bezpečnosťou a protispoločenským správaním by mohli pokračovať, ak by sa neuvažovalo o rozsiahlej rekonštrukcii. Pripravený projekt tak obsahoval pridanie strešnej nadstavby s cieľom vytvoriť ďalších 13 bytov na 4. poschodí. Príjmy z predaja týchto bytov umožnili uskutočniť potrebnú rekonštrukciu budovy.

 

Architekti využili pri návrhu fasády prednosti tehlových pásikov StoCleyer B

Tehlové pásiky StoCleyer B navrhli ako cenovo dostupné riešenie (v porovnaní s použitím bežných klinkrových obkladov), ktoré sa dá aplikovať na bežný zatepľovací systém. Dizajnovo pritom vyzerá ako pravá pálená tehla a dá sa navyše použiť ako dizajnový a funkčný element nielen na fasádu, ale aj ako obklad soklov, vstupných častí domov či schodísk.

 

Architekti navrhli obkladové pásiky StoCleye B v podobne bielej tehly, ako cenovo dostupné riešenie fasády bytového domu.
Architekti navrhli obkladové pásiky StoCleye B v podobne bielej tehly, ako cenovo dostupné riešenie fasády bytového domu.

 

Spoločnosť Sto pomohla vytvoriť tepelne účinný a vizuálne pôsobivý návrh

Bytový dom Tyler House teraz profituje z použitia tehlových obkladových pásikov StoCleyer B, ktoré boli nainštalované ako finálna úprava fasády na zatepľovací systém StoTherm Mineral. Na dom navrhli architekti pásiky v bielej farbe, ktorá kontrastuje s novou tmavou strešnou nadstavbou. Tehlový vzhľad novej fasády je inšpiráciou aj pre naše staršie bytové domy. V širšom centre Bratislavy stojí veľa podobných tehlových domov s vnútroblokmi, z nich veľká časť doteraz neprešla žiadnou rekonštrukciou. Projekt londýnskych architektov ukazuje, že aj zo starších a súčasným požiadavkám nevyhovujúcich budov sa dá vytvoriť moderné, funkčné a esteticky vydarené bývanie.

 

Zoznámte sa s tehlovými obkladovými pásikmi StoCleyer B

Tehlové obkladové pásiky StoCleyer B, ktoré sú optimalizované pre fasádne zatepľovacie systémy, umožňujú neuveriteľne ľahko kombinovať robustný vzhľad tehlovej fasády s vysoko efektívnou tepelnou ochranou budovy. Bližšie informácie získate v našom katalógu, ktorý si môžete stiahnuť tu, alebo na konzultácii, ktorú si môžete dohovoriť so zástupcom nášho obchodného tímu.

Informácie o projekte:
Projekt: Tyler House, Londýn
Dokončený: 2021
Architekt: Rock Townsend
Realizácia: Regency Plastering
Kompetencie Sto:

Přihláste se k odběru novinek

Přihlásit se k newsletteru

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Prihlásiť sa k newsletteru

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi