Základná škola v Gujan-Mestras

Základná škola v Gujan-Mestras

Autor: admin
26. 10. 2018
Zvonku uzavretá, vnútri priechodná: žiaci základnej školy sa zo všetkých troch stavieb ľahko dostanú von na školský dvor.

V malej obci pri Arcachonskom zálive tvorí škola a škôlka akési vzdelávacie mini-centrum. Obe nesú meno Julesa Ferryho, ktorý zaviedol vo Francúzsku v roku 1880 povinnú bezplatnú školskú dochádzku. Celý architektonický návrh je založený na princípe ochrany a oddelenia - s prekvapivo logickým a harmonickým výsledkom.

Aj napriek pomerne veľkoryso poňatému stavebnému programu nemala nová budova základnej školy v žiadnom prípade pôsobiť dojmom, že bola do svojho okolia vtesnaná násilne. Kancelária WIA Architectes preto posunula cely objekt na okraj parcely nepravidelného tvaru, takže plynule nadväzuje na susedné budovy škôlky. Novo vzniknutá jedáleň funkčne prepája obe od seba odvrátené stavebné jednotky. Nové fasády tvoria pokračovanie vertikálneho dreveného obloženia pôvodnej budovy škôlky - tenké lamely, ktoré tvoria vonkajšiu šupku školy, sú však výrazne elegantnejšie a novostavba tak vyzerá okrem iného aj vďaka bielej omietke horného poschodia vyslovene sviežo. Hoci škola pôsobí navonok skôr uzavretým dojmom, vo vnútri je priestor úplne priechodný. Deti sa prakticky odkiaľkoľvek rýchlo a bezproblémovo dostanú, kam potrebujú.

V žiadnej časti budovy nechýba kontakt s vonkajším svetom: či už sú to veľké francúzske okná alebo otvorené priestory, patriace k učebni výtvarnej výchovy. Tiež miesto pre odkladanie bicyklov a zastrešenú halu pre prestávky chráni lamelová fasáda iba smerom von. Školské a mimoškolské aktivity sa síce odohrávajú pod jednou strechou, ale zároveň sú od seba jasne oddelené. Počítačová miestnosť a viacúčelové priestory, okrem iného s verejne využiteľnou multifunkčnou halou,

sú umiestnené v zalomenej časti s vlastným prístupom zvonku.

Investor

Communaute d’Agglomeration du Bassin d’Arcachon Sud (COBAS), Arcachon, FR

Kompetencie firmy Sto

zatepľovací fasádny systém (StoTherm Vario), fasádna omietka s technológiou lotosového efektu (StoLotusan)

Realizačná firma

M.R. Enduits, Pugnac, FR

Fotografie

Manuel Panaget, Le Mesnil-le-Roi, FR

Fieldset
Základná škola v Gujan-Mestras
Allee des Pivoines, Gujan-Mestras, FR
Autor stavby
WIA Architectes, Latresne, FR

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Olympijská dedina pre Zimnú olympiádu mládeže v Innsbrucku

Autor: e.papcunova@sto.com
14. 8. 2019
Zimné olympijské hry mládeže 2012 sa konali v rakúskom Innsbrucku v priebehu januára 2012. Pre ubytovanie športovcov zo 70 krajín sveta bola v severovýchodnej časti mesta (Innbruck - Reichenau) vybudovaná nová olympijská dedina. Jej 13 nových šesť až osempodlažných budov sa po skončení olympiády premenilo na bytový komplex, v ktorom má svoje zázemie aj policajná stanica. Vďaka premyslenému prístupu miestnych architektov a použitiu špičkových materiálov je to bývanie maximálne komfortné a príjemné.

Olympijská dedina bola umiestnená na pozemkoch bývalých kasární, pomenovaných po poľnom maršalovi Erzherzogovi Eugenovi, ktoré boli postavené v rokoch 1935-1937. Z architektonickej súťaže vyšlo na jar 2009 víťazne konzorcium architektov z Reitter Architekten zt GmbH a Eck & Reiter. Ich návrh predpokladal výstavbu šesť až osempodlažných budov, ktoré by príliš nezahustili dané územie a poskytli dostatok voľného priestoru. Ich návrh počítal s 13 budovami v tvare kocky, každá z cca 30 bytovými jednotkami.

 

Reitter Architekten a Eck & Reiter, ktorí boli zodpovední za celkovú urbanistickú koncepciu, nakoniec navrhlo sedem z týchto bytových domov, projekt šiestich ďalších budov prevzali architekti z DIN A4 Architektur ZT GmbH. Každá z troch kociek tvorí skupinu, ktorá zdieľa spoločné nádvorie. Zvláštne postavenie má iba 13. dom, ktorý sa nachádza na severovýchode lokality: v ňom sídli policajná stanica Innsbruck - Reichenau a sú tu aj byty pre seniorov. Zarovnanie budov v severovýchodnej a juhozápadnej ose umožňuje optimálne využitie prirodzených svetelných podmienok a vyhýba sa bytom v čisto severne orientovanom priestore. Budovy sú pootočené o 45 ° od juhu a eliminujú tak výskyt apartmánov so striktne severnou orientáciou. Odstupňovanie budov od šiestich do ôsmich podlaží navyše znižuje vzájomné tienenie. V rohoch budov sa do kubických telies zarezávajú tepelne izolované kryté terasy. Štyri trojice budov sa sústreďujú okolo nádvorí rôznych veľkostí s odstupňovanými úrovňami otvorenosti, ktoré ľahko od seba odlišujú rôzne povrchy a textúry. V severovýchodnej časti celého komplexu, kde sa nachádza policajná stanica, tesne pri innsbruckej General-Eccher-Straße, je umiestnené vstupné nádvorie.

 

Jadro komplexu tvorí veľké centrálne nádvorie s pôdorysom 60 x 40 m. Pocit stredobodu posilňuje aj koncept zeleného priestoru: ten je orámovaný husto rastúcimi stromami, pričom samotné centrum je otvorenejšie a je voľne pokryté nízko rastúcimi rastlinami. Posedenie, malé pavilóny a pergoly definujú strategicky významné miesta. Súčasťou zázemia je aj ihrisko a podzemné parkovisko s 509 parkovacími miestami.

 

Na fasádach budov dominujú francúzske okná a rohové lodžie, umožňujúce výhľad v dvoch smeroch. Okrem toho lodžie prirodzené rozširujú interiér a uľahčujú cestu slnečným lúčom do bytu. Fasády budov s odtieňom slonovinovej farby sú zateplené fasádnymi zatepľovacími systémami StoTherm Mineral a StoTherm Vario. Produkty Sto sa skvele uplatnili aj v interiéri bytových jednotiek, kde sú použité na stenách (interiérové ​​farby) a podlahách (laky).

 

 

Projekt:

Olympijská dedina v Innsbrucku, potom bytový komplex

Dokončenie:

2012

Architekti:

Reitter Architekten + Eck & Reiter / DIN A4, Innsbruck

Realizácia:

Haga Bau- und Putz, Tulfes / Gols Beschichtung, Kufstein

Investor:

Neue Heimat Tirol, Innsbruck

Kompetencie Sto:

StoTherm Mineral, StoTherm Vario, vnútorné farby StoPrim Color, StoColor Plus, StoColor Latex 4000, vodou riediteľný lak StoPox WL 100

Fieldset
Olympijská dedina v Innsbrucku, potom bytový komplex
Autor stavby
Reitter Architekten + Eck & Reiter / DIN A4, Innsbruck
Rok dokončení
2012

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi