Zateplené fasády bytových viladomov na bratislavskom Vtáčniku spĺňajú tie najvyššie štandardy

Zateplené fasády bytových viladomov na bratislavskom Vtáčniku spĺňajú tie najvyššie štandardy

Autor: e.papcunova@sto.com
30. 9. 2019
Viladomy rezidenčného projektu Roličky sa nachádzajú na kopci nad Bratislavou, v lokalite Vtáčnik, ktorá bola dlho vysadená vinicami. Exteriér projektu, navrhnutý architektonickým ateliérom Cakov &Partners, spĺňa tie najvyššie architektonické a urbanistické štandardy. K vysokej úrovni dizajnu a komfortu prispievajú aj bezúdržbové fasády, obložené prírodným obkladom z pravej keramiky, a zateplené fasádnym systémom StoTherm Vario.

Kopcovitá časť Bratislavy medzi Vinohradmi a Račou patrí k najviac sa meniacim častiam slovenskej metropoly

Dvojica nadštandardných projektov Roličky a Eleven je dielom toho istého developera a tej istej architektonickej kancelárie – spoločnosť Mivo Real na spoluprácu oslovila renomovanú kanceláriu Cakov & Partners. Roličky tvoria mohutnejší komplex deviatich viladomov s 27 bytmi nad Novou Kolibou, Eleven je menší súbor jedenástich rodinných domov v radovej zástavbe severovýchodne od Novej Koliby a vedenia vysokého napätia.

 

Oba projekty patria v danej lokalite za najluxusnejšie

Kým pri bytoch v Roličkách pripadá vždy len jeden na podlažie, domy v rodinných domoch Eleven majú svetlú výšku až tri metre. Architektonický štandard je na vysokej úrovni a svojim výrazom presahujú okolité realizácie – nielen z hľadiska miery súkromia, ale aj priestorového štandardu a úrovne vybavenia. Radové rodinné domy projektu Eleven sú od roku 2018 dokončené, výstavba Roličiek končí tento rok.

 

Vysoký technický štandard bytov aj viladomov

Všetky byty v deviatich viladomoch sú orientované na juhovýchod a poskytujú luxusný priestor, premyslený do posledných detailov. Svetelnosť a vzdušnosť celého obytného priestoru dokonale dopĺňajú veľké celosklenené okná s izolačným trojsklom, vsadené do prvotriednych hliníkových rámov. Exteriéru rezidencie dominuje ojedinelá bezúdržbová fasáda z prírodných keramických tehličiek. Na terasách a balkónoch nájde nový majiteľ masívne drevo a ten najkvalitnejší betón.

 

Fasáda je zateplená kontaktným zatepľovacím systémom StoTherm Vario, ktorý sa vďaka dobrému pomeru kvalita / cena v posledných rokoch v širokej miere uplatňuje pri zateplení rodinných a bytových domov. O jeho obľube svedči aj to, že je to v súčasnosti najpredávanejší kontaktný zatepľovací systém firmy Sto. Jeho prednosťou je aj skutočnosť, že ponúka najširšie kombináciu povrchových úprav v rámci všetkých systémov Sto. Originálny vzhľad fasády sa dá dosiahnuť napríklad vhodnými keramickými obkladmi, doskami z prírodného kameňa alebo rôznymi dekoratívnymi prvkami. Možnosti a prednosti toho zatepľovacieho systému dokonale využili architekti z ateliéru Cakov & Partners.

Fieldset
Rezidenčný projekt Roličky, 9 bytových viladomov
Bratislava
Autor stavby
Cakov & Partners - Ing. arch. Kalin Cakov, Ing. arch. Metodiy Monev, Ing. arch. Ján Obušek
Rok dokončení
2017 – 2018

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Centrála Unilever v Jakarte zaujme futuristickou fasádou, komfortom a akustikou

Autor: e.papcunova@sto.com
3. 12. 2019
Sídlo spoločnosti Unilever Indonesia v Jakarte, ktorého neobyčajný vzhľad je dielom singapurskej architektonickej kancelárie Aedas, uchváti nielen svojím dynamickým tvarom, ale aj ponukou svetlom zaliatych pracovísk s najmodernejším vybavením. Výrazným prvkom, ktorý púta pozornosť pri pohľade z exteriéru, je organicko-futuristická sklenená fasáda, ktorá je po celom obvode rozčlenená lamelami.

Návrh budovy zveril investor prestížnej architektonickej kancelárii

Nová budova vytvára moderné a kreatívne prostredie pre zamestnancov, ktorí predtým pracovali v štyroch rôznych pobočkách. Na prvý pohľad tiež symbolizuje ašpirácie a dynamický ekonomický rozvoj spoločnosti v regióne. Plánovaním novostavby poveril Unilever Indonesia architektonické štúdio Aedas, sídliace v Singapure a patriace medzi najprestížnejšie architektonicko-projekčné kancelárie v Ázii. Architekti Aedas navrhli v posledných rokoch okrem iného futuristické nákupné mesto "Olympia 66" v čínskom prístavnom meste Ta-lien alebo extrémne štíhlu výškovú budovu "Beacon" v Hongkongu. Z dielne Aedas pochádza tiež návrh nového BSD Green Office Parku na juhozápadnom okraji Jakarty, ktorý býva označovaný za prvú zelenú kancelársku štvrť v krajine. V roku 2017 Aedas práve tu dokončil nové ústredie Unileveru ako najdôležitejšie budovu tunajšieho komplexu.

 

Stavba pripomína kvet, tvorený štyrmi vzájomne prepojenými krídlami

Nová šesťpodlažná budova poskytuje na hrubej podlahovej ploche približne 50 000 metrov štvorcových komunikatívne pracovné miesta. Pôdorys pripomínajúci kvet sa skladá zo štyroch navzájom prepojených krídel, ktoré sú zoskupené okolo centrálneho átria. To umožňuje optimálne využitie denného svetla aj skvelý výhľad zo všetkých miestností. Charakteristickým prvkom novej budovy je dynamicky tvarovaný priehľadný vonkajší plášť s presklenými plochami po celom obvode, elegantne zaoblenými hranami budovy a stropmi podlaží, ktoré v rôznej miere vyčnievajú a sú obložené tmavosivým lesklými kovovými panelmi. Lamely z šedých hliníkových prvkov rôznej šírky, ktoré sú tvorivým spôsobom integrované do celkovej koncepcie, umožňujú flexibilné tienenie a znižujú akumuláciu tepla.

 

Zelené strešné terasy skrášľujú sídlo spoločnosti a slúžia jej zamestnancom

Integrácia niekoľkých zelených strešných terás do výklenkov fasády ďalej zvyšuje kvalitu koncepcie. Vo vzájomnej súhre tak vznikla viacvrstvová topografia fasády s plynulým prechodom medzi interiérom a exteriérom. Ta ponúka nielen estetické kvality, ale aj atraktívne vonkajšie priestory pre zamestnancov. Podobne komplexne pôsobí otvorený a vzdušný interiér. Ústredným prvkom je tu átrium, ktoré stúpa naprieč všetkými úrovňami a prijíma svetlo z niekoľkých sklenených kupol. Vyznačuje sa dynamicky vrstvenými a futuristicky vystupujúcimi a opäť ustupujúcimi podlažiami a spojovacími cestami.

 

Špičkové fasádne a akustické systémy Sto

Veľké drevené schodisko, ktoré spája prízemie a prvé poschodie, slúži ako centrálne miesto stretnutia. Architektom sa so zjavnou ľahkosťou podarilo vytvoriť organicky plynúce priestorové kontinuum, ktoré podporuje vzájomnú komunikáciu a ponúka prekvapivé výhľady. V súlade s konceptom tradičného indonézskeho územného plánovania integruje prvky ako "námestie", "hlavné cesty" a "vedľajšie cesty", aby podporili súdržnosť a angažovanosť zamestnancov. Pohľady poschodí a spojovacie cesty boli obložené bezškárovým omietnutým akustickým stropným systémom od spoločnosti Sto, aby sa znížil dozvuk v átriu a na galériách. Uplatnenie v interiéri našli akustické stropné systémy StoSilent Distance, na fasáde bol použitý predsadený odvetrávaný fasádny systém StoVentec R s omietkou.

 

Investor: Unilever Headquarters Indonesia, Tbk, Jakarta, Indonézia

Architekt: Aedas Singapur

Miesto: BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID

Kompetencie firmy Sto:

•             interiér: bezškárový akustický stropný systém (StoSilent Distance)

•             fasáda: predsadená prevetrávaná fasáda (Sto-Ventec R) s omietnutým povrchom

Realizačná firma: PT. Panutan Sejati, Jakarta, ID

Fotografie: Owen Raggett, Singapur, SG

Fieldset
Centrála Unilever v Jakarte
BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID
Autor stavby
Aedas Singapur
Rok dokončení
2017

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi