Žiadny trik: vďaka „slim“ fasáde sa dá získať viac štvorcových metrov v interiéri

Žiadny trik: vďaka „slim“ fasáde sa dá získať viac štvorcových metrov v interiéri

Autor: stoadministrator
5. 8. 2020
Dnes už neplatí ustálená stavebná prax „čím hrubší izolačný materiál, tým lepší izolačný výkon". Naopak platí jednoduchá rovnica: čím drahšia podlahová plocha, tým je cennejší každý centimeter, ktorý je možné získať fasádnym systémom

Tenká, a pritom účinná izolácia StoTherm Resol ponúka investorom priestor navyše

So zatepľovacím systémom StoTherm Resol s izoláciou na báze dosiek z fenolovej peny získa investor rovnaký tepelnoizolačný efekt, ako pri použití bežných izolačných materiálov. Avšak s oveľa menšou hrúbkou potrebnej izolácie, a to až do výšky 22,5 m.

Použitie tenkých izolačných dosiek umožní získať dodatočný interiérový priestor a tým aj dodatočný zisk.
Použitie tenkých izolačných dosiek umožní získať dodatočný interiérový priestor a tým aj dodatočný zisk.

Väčšia plocha pre balkóny a lodžie

Pri dodatočnom zateplení existujúcich objektov ocenia ich obyvatelia malú hrúbku zatepľovacieho systému predovšetkým na lodžiách a balkónoch, kde sa hrá o každý centimeter. Pokiaľ je treba zatepliť obvodovú stenu s izolantom z minerálnej vlny s hrúbkou 180 mm, pri použití systému StoTherm Resol bude stačiť iba polovičná hrúbka. Zväčší sa tým nielen použiteľný priestor balkóna či lodžie, ale súčasne dôjde k dostatočnej tepelnej izolácii kritických miest.

Zateplenie ostenia balkónu
Pri dodatočnom zateplení existujúcich objektov obyvatelia ocenia malú hrúbku zatepľovacieho systému predovšetkým na lodžiách a balkónoch, kde sa hrá o každý centimeter.

Hlavné argumenty pre izolačný systém StoTherm Resol

Ten hlavný hovorí už samotný titulok – StoTherm Resol ponúkne viac priestoru. A dá sa doložiť aj príkladom z praxe: v novo vybudovanom bytovom komplexe Skytowers s celkovou plochou fasády 1880 m2 získal investor vďaka použitiu zatepľovacieho systému StoTherm Resol ďalších 48 m2 obytného priestoru navyše! Pri návrhu svojho projektu máte možnosť realizovať, pri využití izolačných dosiek s tenšou hrúbkou a nízkym súčiniteľom tepelnej vodivosti, subtílne architektonické prvky a efektívne riešiť viditeľné aj skryté detaily skladby stavebných konštrukcií. Vďaka menšej hrúbke izolačného materiálu výrazne narastá ekonomická efektivita stavby. Tenká izolácia tiež poskytne viac svetla v miestnosti. Systém StoTherm Resol je ohľaduplný k životnému prostrediu a je vhodný pre ekologické stavby.

Zúčastnite sa bezplatného online seminára a získajte 3D vzorkyStoTherm Resol zadarmo

Stačí 15 minút vášho času, dobu a termín si určíte vy. K odbornému seminári pre projektantov a architektov sa môžete pohodlne prihlásiť na www.sto.sk/fasady.

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Silná miestna komunita a práca architektov vdýchli nový život niekdajšej sladovni v dánskom Ebeltofte

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Opravená a rozšírená historická sladovňa žiari červenou farbou nad starým dánskym prístavným mestom Ebeltoft, ležiacom na brehu Baltského mora. Kancelária Praksis Arkitekter pristúpila k práci s veľkou úctou k pôvodnej stavebnej substancii a vytvorila nové sociálne centrum s charakterom campusu. Areál je príkladom vydarenej post-industriálnej architektúry

V historickom centre mestečka Ebeltoftu sa nachádza charakteristická červená sladovňa Maltfabrikken z roku 1861, dominanta mesta a významný závod, kde sa až do roku 1998 vyrábal slad. 140 rokov trvajúca priemyselná cesta však na konci 20. storočia skončila a továrni dlhé roky hrozila demolácia. Silná miestna komunita sa spojila, aby zachovala a znovu premyslela budúcnosť tradičnej priemyselnej budovy. Z iniciatívy nadšencov sa rozbehol proces vytvárania miesta pre umenie, kultúru a podnikanie – a aj vďaka ich nasadeniu bol projekt úspešne dokončený v roku 2020. Za znovuzrodením objektu je tiež veľký záujem a podpora nadácií, podnikateľskej komunity a súkromných miestnych prispievateľov, ako aj silné partnerstvo so zastupiteľstvom mesta Syddjurs, do ktorého pôsobnosti Ebeltoft patrí.

 

Dnes je to ľudová továreň – poháňaná komunitami, nadšencami a vášňou s túžbou byť semeniskom tvorivého rozvoja ľudí i spoločnosti

Maltfabrikken je miestom stretávania, priestorom na dýchanie, magickou zmesou kreativity. Zároveň je  miestom s mnohými užívateľsky orientovanými zariadeniami, ale aj sieťou, dynamom a sprostredkovateľom aktivít a akcií. Medzi jeho nové zariadenia patrí kultúrny dom, knižnica, múzeum, kultúrne prostredie pre mládež, rezidencie umelcov, workshopy, klaster kreatívneho priemyslu, minipivovar a mnoho ďalšieho.

 

Architektonická premena sa vyznačuje najmä starostlivou renováciou rešpektujúcou pôvodnú stavbu

Surovosť a neotesanosť sa tu stretáva s novou a jasnou estetikou. Zároveň boli zachované charakteristické historické hodnoty továrne. Vzniká tak homogénna a zjednocujúca hmota budovy, ktorá sa otvára do okolitých dvorov a víta každého. V snahe dostať do budov čo najviac aktivít, má vo vnútri projekt tak trochu charakter „guláša“: tu je múzeum, knižnica a archív, tu minipivovar a reštaurácia, tu dizajnový obchod, priestory a miestnosti na prenájom pre rodinné oslavy. Sú tu podnikateľské kancelárie a malé lacné prenájmy pre začínajúce firmy a dizajnérov a nakoniec, aby toho nebolo málo, je tu aj množstvo malých rezidenčných stavieb pre takzvaný "umelecký pobyt", ktorý podporuje Dánska nadácia umenia. A potom samozrejme povinné klzisko a vyhliadková plošina na vrchole komína. Je toho veľa pod jednou strechou a na väčšine miest by to bolo príliš, ale tu to funguje, pretože celý komplex budov už má v sebe ten správny nádych niečoho samorastného a pučiaceho. A čo viac, Praksis Architects sa tu podarilo udržať rovnováhu, a to ako odhalením starého, tak pridaním nového s vynikajúcim zmyslom pre oboje. Prostredníctvom obmedzenej, ale výraznej palety farieb a materiálov v exteriéri, ktorým dominujú čierne sokle a červená omietka na fasádach, spojili architekti staré a nové do jedného celku. Tvorcom projektu sa touto vydarenou prestavbou podarilo veľmi dobre premeniť industriálny relikt na križovatku spoločenského stretávania.

Informácie o projekte:

Investor: Maltfabrikken, Ebeltoft, DK

Architekt: Praksis Arkitekter, Svendborg, DK

Miesto: Maltvoj 8, 8400 Ebeltoft, DK

Kompetencia firmy Sto:

  • zatepľovací fasádny systém (StoTherm Mineral),
  • fasádna farba odrážajúca tepelné žiarenie (StoColor X-black)

Realizačná firma: Rasmus Jakobsen, Aarhus, DK

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi