Zlínsky rodinný dom urobil vďaka práci architektov z nevýhody prednosť

Zlínsky rodinný dom urobil vďaka práci architektov z nevýhody prednosť

Autor: stoadministrator
6. 7. 2021
Manželský pár zo Zlína si pre stavbu svojho rodinného domu vybral pozemok, ktorý sa objektívne pre stavbu domu vôbec nehodil. "Rozlúsknutie tohto orieška" našli u architekta Pavla Mudříka a jeho spolupracovníkov Petra Juráňa a Mariana Lanca.

„Stavebník chcel jasný, moderný a komfortný dom, ktorý umožní sebarealizáciu všetkých členov rozrastajúcej sa rodiny a ktorý bude jej zázemím a hlavným súkromím. K tomuto zámeru si vybral severovýchodne svahovitý, rozložitý pozemok na okraji Zlína, v tesnej blízkosti lesa." popisuje zadanie architekt Pavel Mudřík.

 

Riešením sa stal originálny projekt, ktorý situoval stavbu naprieč pozemkom

Tým vzniklo chránené kľudné miesto, ideálne pre relaxáciu, ktoré je z jednej strany chránené svahom a z druhej strany samotným domom. „Nevýhodná orientácia aj tvar pozemku, súčasne so silnou požiadavkou na vytvorenie kľudného a intímneho vonkajšieho priestoru, definovali objemovú štruktúru domu do horizontálnej, priečne transparentnej hmoty, položenej naprieč pozemkom po vrstevnici. Bol tak vytvorený pobytový, pokojný priestor, zovretý medzi svah a vlastný dom, využívajúci prítomnosti lesa, rovnako ako výhľady do údolia cez transparentné, sklenené telo domu." hovorí Pavel Mudrik. Dispozícia je potom už lineárne usporiadaná tak, aby tieto kvality, pokiaľ možno, zdieľalo najviac obytných priestorov, a aby dom cez svoju rozložitosť do miesta zapadol. Bolo nutné veľa priestoru posadiť pod terén. Strecha hlavného, ​​obytného podlažia je koncipovaná ako zelená plocha, voľne nadväzujúca a prechádzajúca z okolitého svahu.

 

Interiér je vybavený v súlade s výrazom exteriéru

V dome sú použité precízne spracované materiály, ako sú cédrové a teakové drevo, kameň, číre, často aj ohýbané sklenené plochy, liate terazzo s carrarským kamenivom a biele jemné hladké omietky. Dôraz bol kladený aj na akustiku a svetelnosť vnútorného priestoru. Za výsledkom je vidieť neúnavná energia stavebníka aj pochopenie pre dôslednosť architekta.

 

Dom je postavený v súlade s prírodou, ktorá je aj zdrojom inšpirácie

Energetickú bilanciu domu pomáhajú zaisťovať kontaktné zatepľovacie systémy StoTherm Classic a "slim" systém StoTherm Resol s izoláciou na báze dosiek z fenolovej peny. Na blízkosť lesa a riziko zvýšenej vlhkosti zareagovali architekti voľbou fasádnych farieb StoColor Lotusan® s technológiou Lotos-Efekt®. Tieto farby chránia fasády bez nutnosti použitia biocídov a ich samočistiacu schopnosť zaručuje aktívnu a regulujúce ochranu proti poveternostným vplyvom, ktorá chráni fasádu domu pred riasami a plesňami. Podobne ako u kvetu lotosu udržuje ich mikrotexturovaný povrch extrémne malú kontaktnú plochu pre zachytenie nečistoty a vody. Vďaka hydrofóbnemu zloženiu povrchu stekajú kvapky dažďa okamžite, a pritom na seba nabalia voľne pripojené častice nečistôt.

Informácie o projekte: 
Objekt:
rodinný dom na Růmech, Zlín
Investor: súkromná osoba
Architekti: Ing. arch. Pavel Mudřík, spolupracovníci: Ing. arch. Peter Juráň, Ing. arch. Marian Lanc
Doba realizácie: 2008-2016
Fotografie: Ing. arch. Pavel Mudřík,
Kompetencie Sto: kontaktné zatepľovacie systémy StoTherm Classic a StoTherm Resol, fasádne farby StoColor Lotusan G, vrchná organická omietka Stolit

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Prihlásiť sa k newsletteru

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Přihlásit se k newsletteru

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Fasáda novej školy sa vzhľadom tehlového muriva odráža víziu architektov

Autor: stoadministrator
13. 5. 2022
Neďaleko Eindhovenu navrhol Atelier PRO Architects z holandského Haagu novostavbu školy Strabrect College, ktorá je energeticky udržateľná a súčasne sa zapája do cirkulárnej ekonomiky. Vzhľad zateplenej fasády s tehlovým obkladom z flexibilných pásikov StoCleyer B je originálny a nadväzuje na okolie novej budovy školy v Geldrope.
Všetky výukové priestory sú zoskupené okolo veľkej posluchárne v centre novostavby. Celkovú štruktúru budovy navyše oživujú rôzne vnútorné priestory.
Všetky výukové priestory sú zoskupené okolo veľkej posluchárne v centre novostavby. Celkovú štruktúru budovy navyše oživujú rôzne vnútorné priestory.

Strabrecht College sa presťahovala do nových priestorov

Zo existujúcej budovy zostala iba telocvičňa. Tá bola "napojená" na novú budovu a nachádza sa hneď vedľa športovísk. Na ploche necelých 8 000 m2 sú rozmiestnené okolo centrálnej posluchárne štyri skupiny budov s priestormi pre teoretickú aj praktickú výučbu a miestnosti pre študentov. Otvorené vnútorné priestory, jeden z charakteristických prvkov starej budovy, sa objavujú aj v novej budove. Privádzajú prirodzené svetlo do vnútorných priestorov školy, dávajú možnosť výučby mimo učebne a poskytujú zjemnenie merítka v obrysoch, ktoré nadväzuje na štruktúru okolia. Veľkými oknami učební a tried je príroda stále prítomná aj v interiéri. Nová škola zaujme aj svojimi svetlými murovanými stenami, ktoré vynikajú uprostred zelenej plochy.

Obkladové pásky StoCleyer B pomohli architektom dosiahnuť presne taký tehlový vhľad, aký si priali.
Obkladové pásiky StoCleyer B pomohli architektom dosiahnuť presne taký tehlový vhľad, aký si priali.

Špeciálne opláštenie z pásikov StoCleyer B

Fasáda nie je z tehál, aj keď sa to tak na prvý pohľad môže zdať. Vďaka vhodne zvolenej kombinácii fasádnych pásikov StoCleyer B, ktorú navrhli a zostavili architekti, získala budova presne vzhľad, ktorý si tvorcovia novej školy predstavovali. Tehlové obkladové pásiky StoCleyer B aj na budove strabrechtskej školy preukázali, že predstavujú rýchle a jednoduché riešenie na realizáciu zateplených fasád s autentickým tehlovým vzhľadom. S ponukou viac ako 130 tehlových povrchov otvárajú širokú škálu dizajnových možností a pohľad na fasádu školy ukazuje, že ich tvorcovia fasády dokonale využili. Materiálové vlastnosti flexibilných tehlových pásikov, ktoré boli optimalizované špeciálne pre zatepľovacie systémy, im umožnili pretvoriť architektonický návrh na efektívne a spoľahlivé stavebné riešenie.

 

Zoznámte sa s tehlovými obkladovými pásikmi StoCleyer B

Tehlové obkladové pásiky StoCleyer B, ktoré sú optimalizované pre fasádne zatepľovacie systémy, umožňujú neuveriteľne ľahko kombinovať robustný vzhľad tehlovej fasády s vysoko efektívnou tepelnou ochranou budovy. Bližšie informácie získate v našom katalógu, ktorý si môžete stiahnuť tu, alebo na konzultácii, ktorú si môžete dohovoriť so zástupcom nášho obchodného tímu.

Informácie o projekte:
Investor: Strabrecht College, Geldrop, Holandsko
Miesto: Grote Bos 2, Geldrop
Architekt: Atelier PRO Architects, Haag
Realizácia: Fleurbaaij, Aalten
Kompetencia Sto:

Fotografia: Ronald Tillermann, Rotterdam

Přihláste se k odběru novinek

Přihlásit se k newsletteru

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Prihlásiť sa k newsletteru

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi