Bielo omietnutý rodinný dom s výhľadom na hrad Devín

Bielo omietnutý rodinný dom s výhľadom na hrad Devín

Autor: stoadmin
5. 2. 2019
Slovenská národná kultúrna pamiatka, zrúcanina hradu Devín, sa nachádza pri bráne hlavného mesta Bratislavy. Po nej je tiež pomenovaná mestská časť slovenskej metropole, v ktorej podľa návrhu bratislavského štúdia architektúry, interiéru a dizajnu Cakov + Partners postavil súkromný investor samostatne stojaci rodinný dom s výhľadom na stredoveký komplex. Výzvami bola obzvlášť dlhá a úzka parcela, rovnako tak ako prísne regule miestneho stavebného úradu.

Na severozápadnom okraji Bratislavy, v bezprostrednej blízkosti sútoku riek Moravy a Dunaja, vyrástol bielo omietnutý rodinný dom, ktorý v husto osídlenej zástavbe vyniká svojou jednoduchosťou. Nový dom reinterpretuje tradičné miestne stavebné formy s podlhovastým obdĺžnikovým pôdorysom a strmou šikmou strechou; obvyklé previsy strechy, červené tehly a klasické okenné otvory sa však ukázali ako nadbytočné. Východným smerom prezentuje dom uzavretú, dvojpodlažnú čelnú časť. Na západ sa naopak nová budova otvára v troch presklených nadzemných podlažiach, a ponúka majiteľom pôsobivý výhľad na ruiny hradu Devín. Pozdĺžne gabiónové steny citlivo prepájajú záhradu s prvým nadzemným podlažím. Dodatočne vytvorený zatrávnený kopec však zachováva pocit intimity a pri vstupe do nehnuteľnosti je pohľadom viditeľné až druhé nadzemné podlažie. V interiéri dominuje, vďaka plynulo prepojeným obytným plochám, dojem veľkorysého priestoru, ktorý je navyše zvýraznený jednotnou bielou farbou. Na podlahy zvolili architekti krytinu s vysokým leskom.
 

Projekt
rodinný dom

Doba výstavby
2012

Architekt
Cakov + Partners, Bratislava, Slovensko

Realizácia
Eurokera Bratislava, Slovensko

Investor
súkromná osoba

Kompetencie Sto
fasádna omietka

Fotografie
Matej Kovač, Bratislava, Slovensko

Fieldset
Rodinný dom
Devín Bratislava
Autor stavby
Cakov + Partners, Bratislava, Slovensko
Rok dokončení
2012

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Centrála Unilever v Jakarte zaujme futuristickou fasádou, komfortom a akustikou

Autor: e.papcunova@sto.com
3. 12. 2019
Sídlo spoločnosti Unilever Indonesia v Jakarte, ktorého neobyčajný vzhľad je dielom singapurskej architektonickej kancelárie Aedas, uchváti nielen svojím dynamickým tvarom, ale aj ponukou svetlom zaliatych pracovísk s najmodernejším vybavením. Výrazným prvkom, ktorý púta pozornosť pri pohľade z exteriéru, je organicko-futuristická sklenená fasáda, ktorá je po celom obvode rozčlenená lamelami.

Návrh budovy zveril investor prestížnej architektonickej kancelárii

Nová budova vytvára moderné a kreatívne prostredie pre zamestnancov, ktorí predtým pracovali v štyroch rôznych pobočkách. Na prvý pohľad tiež symbolizuje ašpirácie a dynamický ekonomický rozvoj spoločnosti v regióne. Plánovaním novostavby poveril Unilever Indonesia architektonické štúdio Aedas, sídliace v Singapure a patriace medzi najprestížnejšie architektonicko-projekčné kancelárie v Ázii. Architekti Aedas navrhli v posledných rokoch okrem iného futuristické nákupné mesto "Olympia 66" v čínskom prístavnom meste Ta-lien alebo extrémne štíhlu výškovú budovu "Beacon" v Hongkongu. Z dielne Aedas pochádza tiež návrh nového BSD Green Office Parku na juhozápadnom okraji Jakarty, ktorý býva označovaný za prvú zelenú kancelársku štvrť v krajine. V roku 2017 Aedas práve tu dokončil nové ústredie Unileveru ako najdôležitejšie budovu tunajšieho komplexu.

 

Stavba pripomína kvet, tvorený štyrmi vzájomne prepojenými krídlami

Nová šesťpodlažná budova poskytuje na hrubej podlahovej ploche približne 50 000 metrov štvorcových komunikatívne pracovné miesta. Pôdorys pripomínajúci kvet sa skladá zo štyroch navzájom prepojených krídel, ktoré sú zoskupené okolo centrálneho átria. To umožňuje optimálne využitie denného svetla aj skvelý výhľad zo všetkých miestností. Charakteristickým prvkom novej budovy je dynamicky tvarovaný priehľadný vonkajší plášť s presklenými plochami po celom obvode, elegantne zaoblenými hranami budovy a stropmi podlaží, ktoré v rôznej miere vyčnievajú a sú obložené tmavosivým lesklými kovovými panelmi. Lamely z šedých hliníkových prvkov rôznej šírky, ktoré sú tvorivým spôsobom integrované do celkovej koncepcie, umožňujú flexibilné tienenie a znižujú akumuláciu tepla.

 

Zelené strešné terasy skrášľujú sídlo spoločnosti a slúžia jej zamestnancom

Integrácia niekoľkých zelených strešných terás do výklenkov fasády ďalej zvyšuje kvalitu koncepcie. Vo vzájomnej súhre tak vznikla viacvrstvová topografia fasády s plynulým prechodom medzi interiérom a exteriérom. Ta ponúka nielen estetické kvality, ale aj atraktívne vonkajšie priestory pre zamestnancov. Podobne komplexne pôsobí otvorený a vzdušný interiér. Ústredným prvkom je tu átrium, ktoré stúpa naprieč všetkými úrovňami a prijíma svetlo z niekoľkých sklenených kupol. Vyznačuje sa dynamicky vrstvenými a futuristicky vystupujúcimi a opäť ustupujúcimi podlažiami a spojovacími cestami.

 

Špičkové fasádne a akustické systémy Sto

Veľké drevené schodisko, ktoré spája prízemie a prvé poschodie, slúži ako centrálne miesto stretnutia. Architektom sa so zjavnou ľahkosťou podarilo vytvoriť organicky plynúce priestorové kontinuum, ktoré podporuje vzájomnú komunikáciu a ponúka prekvapivé výhľady. V súlade s konceptom tradičného indonézskeho územného plánovania integruje prvky ako "námestie", "hlavné cesty" a "vedľajšie cesty", aby podporili súdržnosť a angažovanosť zamestnancov. Pohľady poschodí a spojovacie cesty boli obložené bezškárovým omietnutým akustickým stropným systémom od spoločnosti Sto, aby sa znížil dozvuk v átriu a na galériách. Uplatnenie v interiéri našli akustické stropné systémy StoSilent Distance, na fasáde bol použitý predsadený odvetrávaný fasádny systém StoVentec R s omietkou.

 

Investor: Unilever Headquarters Indonesia, Tbk, Jakarta, Indonézia

Architekt: Aedas Singapur

Miesto: BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID

Kompetencie firmy Sto:

•             interiér: bezškárový akustický stropný systém (StoSilent Distance)

•             fasáda: predsadená prevetrávaná fasáda (Sto-Ventec R) s omietnutým povrchom

Realizačná firma: PT. Panutan Sejati, Jakarta, ID

Fotografie: Owen Raggett, Singapur, SG

Fieldset
Centrála Unilever v Jakarte
BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID
Autor stavby
Aedas Singapur
Rok dokončení
2017

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi