Centrála Unilever v Jakarte zaujme futuristickou fasádou, komfortom a akustikou

Centrála Unilever v Jakarte zaujme futuristickou fasádou, komfortom a akustikou

Autor: e.papcunova@sto.com
3. 12. 2019
Sídlo spoločnosti Unilever Indonesia v Jakarte, ktorého neobyčajný vzhľad je dielom singapurskej architektonickej kancelárie Aedas, uchváti nielen svojím dynamickým tvarom, ale aj ponukou svetlom zaliatych pracovísk s najmodernejším vybavením. Výrazným prvkom, ktorý púta pozornosť pri pohľade z exteriéru, je organicko-futuristická sklenená fasáda, ktorá je po celom obvode rozčlenená lamelami.

Návrh budovy zveril investor prestížnej architektonickej kancelárii

Nová budova vytvára moderné a kreatívne prostredie pre zamestnancov, ktorí predtým pracovali v štyroch rôznych pobočkách. Na prvý pohľad tiež symbolizuje ašpirácie a dynamický ekonomický rozvoj spoločnosti v regióne. Plánovaním novostavby poveril Unilever Indonesia architektonické štúdio Aedas, sídliace v Singapure a patriace medzi najprestížnejšie architektonicko-projekčné kancelárie v Ázii. Architekti Aedas navrhli v posledných rokoch okrem iného futuristické nákupné mesto "Olympia 66" v čínskom prístavnom meste Ta-lien alebo extrémne štíhlu výškovú budovu "Beacon" v Hongkongu. Z dielne Aedas pochádza tiež návrh nového BSD Green Office Parku na juhozápadnom okraji Jakarty, ktorý býva označovaný za prvú zelenú kancelársku štvrť v krajine. V roku 2017 Aedas práve tu dokončil nové ústredie Unileveru ako najdôležitejšie budovu tunajšieho komplexu.

 

Stavba pripomína kvet, tvorený štyrmi vzájomne prepojenými krídlami

Nová šesťpodlažná budova poskytuje na hrubej podlahovej ploche približne 50 000 metrov štvorcových komunikatívne pracovné miesta. Pôdorys pripomínajúci kvet sa skladá zo štyroch navzájom prepojených krídel, ktoré sú zoskupené okolo centrálneho átria. To umožňuje optimálne využitie denného svetla aj skvelý výhľad zo všetkých miestností. Charakteristickým prvkom novej budovy je dynamicky tvarovaný priehľadný vonkajší plášť s presklenými plochami po celom obvode, elegantne zaoblenými hranami budovy a stropmi podlaží, ktoré v rôznej miere vyčnievajú a sú obložené tmavosivým lesklými kovovými panelmi. Lamely z šedých hliníkových prvkov rôznej šírky, ktoré sú tvorivým spôsobom integrované do celkovej koncepcie, umožňujú flexibilné tienenie a znižujú akumuláciu tepla.

 

Zelené strešné terasy skrášľujú sídlo spoločnosti a slúžia jej zamestnancom

Integrácia niekoľkých zelených strešných terás do výklenkov fasády ďalej zvyšuje kvalitu koncepcie. Vo vzájomnej súhre tak vznikla viacvrstvová topografia fasády s plynulým prechodom medzi interiérom a exteriérom. Ta ponúka nielen estetické kvality, ale aj atraktívne vonkajšie priestory pre zamestnancov. Podobne komplexne pôsobí otvorený a vzdušný interiér. Ústredným prvkom je tu átrium, ktoré stúpa naprieč všetkými úrovňami a prijíma svetlo z niekoľkých sklenených kupol. Vyznačuje sa dynamicky vrstvenými a futuristicky vystupujúcimi a opäť ustupujúcimi podlažiami a spojovacími cestami.

 

Špičkové fasádne a akustické systémy Sto

Veľké drevené schodisko, ktoré spája prízemie a prvé poschodie, slúži ako centrálne miesto stretnutia. Architektom sa so zjavnou ľahkosťou podarilo vytvoriť organicky plynúce priestorové kontinuum, ktoré podporuje vzájomnú komunikáciu a ponúka prekvapivé výhľady. V súlade s konceptom tradičného indonézskeho územného plánovania integruje prvky ako "námestie", "hlavné cesty" a "vedľajšie cesty", aby podporili súdržnosť a angažovanosť zamestnancov. Pohľady poschodí a spojovacie cesty boli obložené bezškárovým omietnutým akustickým stropným systémom od spoločnosti Sto, aby sa znížil dozvuk v átriu a na galériách. Uplatnenie v interiéri našli akustické stropné systémy StoSilent Distance, na fasáde bol použitý predsadený odvetrávaný fasádny systém StoVentec R s omietkou.

 

Investor: Unilever Headquarters Indonesia, Tbk, Jakarta, Indonézia

Architekt: Aedas Singapur

Miesto: BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID

Kompetencie firmy Sto:

•             interiér: bezškárový akustický stropný systém (StoSilent Distance)

•             fasáda: predsadená prevetrávaná fasáda (Sto-Ventec R) s omietnutým povrchom

Realizačná firma: PT. Panutan Sejati, Jakarta, ID

Fotografie: Owen Raggett, Singapur, SG

Fieldset
Centrála Unilever v Jakarte
BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID
Autor stavby
Aedas Singapur
Rok dokončení
2017

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Kancelárska budova v Østre Havn v Aalborgu sa dokonale prepojila s okolím revitalizovaného prístavu

Autor: e.papcunova@sto.com
2. 12. 2019
Vo východnej časti prístavnej štvrti dánskeho mesta Aalborg realizovali architekti z kancelárie Friis og Moltke kompaktnú kancelársku budovu s pôdorysom v tvare E, ktorá sa svojimi tromi vystupujúcimi hrebeňmi otvára smerom k vode. Výrazným prvkom je fasáda z pálených tehál a skla, ktorá budovu pevne ukotvila v prostredí prístavu.

Dánsky Aalborg prechádza významným rozvojom a premenou

Z prístavného a priemyselného mesta sa v posledných rokoch mení na mesto vzdelávania a vedomostí. V prístave Østre Havn napríklad rastie nová a pulzujúca štvrť Limfjord s bývaním, obchodmi, vzdelávaním a bohatým kultúrnym životom. Nové funkcie a budovy nahrádzajú bývalej sklady, revitalizáciou prechádza celý vnútorný prístav.

 

Dynamická koláž z klinkerov na fasáde

V rokoch 2015-2017 tu bola dokončená šesťpodlažná klinkerové stavba, ktorá integruje svetlé flexibilne využiteľné kancelárie a komerčné priestory. Architekti zo štúdia Friis og Moltke pracovali s priestorovosťou, materialitou, svetlom a tieňom s cieľom vytvoriť atraktívne pracovné prostredie s optimálnym estetickým výrazom. Samozrejmosťou bolo aj využitie rôznych energeticky úsporných riešení. Výsledkom ich prístupu je výrazný komplex s pôdorysom v tvare písmena E. Smerom na juh do susednej ulice sa stavba prezentuje ako kompaktný blok, ale smerom na sever vybiehajú tri vystupujúce krídla, ponúkajúce dokonalý výhľad na vodnú plochu prístavu. Vzhľad stavby charakterizujú smerom do prístavu predovšetkým pásy okien a panoramatické fasády troch vystupujúcich krídel. Podstatne uzatvorenejšie pôsobia ostatné časti fasády, na ktorých sa fazetovo usporiadané plochy muriva striedajú s kovovým obložením. Silný dojem z dizajnu pritom posilňuje voľba hnedých klinkerov s hrubým povrchom vo veľmi úzkom formáte, ktorú zdôrazňuje striedanie vertikálne a horizontálne vymurovaných úsekov. V súhre rôznych prvkov vznikla dynamická koláž rôznych materiálov, ktorá novostavbu takmer samozrejme zapája do okolia.

 

Atraktívne výhľady na prístav a novú štvrť

Nová komerčná budova ponúka vďaka veľmi flexibilnej hlavnej dispozícii až 25 samostatných komerčných priestorov pre prenájmy, obchody a výstavy. Na šiestich podlažiach je k dispozícii celkom 17 000 m2, v dvoch podzemných podlažiach potom ďalších 6.000 m2 pre parking a sklady. Komplex budovy zahŕňa aj spoločné foyer, konferenčné centrum a stravovanie pre nájomcov. Vzájomné prepojené podlažia umožňujú vizuálny a funkčný kontakt so svetlom a interiérmi. Všetky komerčné priestory navyše poskytujú atraktívne výhľady smerom na sever ako na prístav, tak na novú štvrť Limfjord.

 

Investor: A. Enggaard A / S, Svenstrup, DK

Architekt: Friis og Moltke A / S, Aalborg, DK

Miesto: Østre Havnegade, Aalborg, DK

Kompetencie firmy Sto:

fasádny zatepľovací systém (StoTherm Mineral) s klinkermi vo variante StoBrick

Realizačná firma: Carl Nielsen Facadepuds A / S, Kongerslev, DK

Fotografie: Michael Ellehammer

Fieldset
Kancelářská budova v Østre Havn
Østre Havnegade, Aalborg, DK
Autor stavby
Friis og Moltke A/S, Aalborg, DK
Rok dokončení
2017

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi