Dekoratívne fasádne prvky StoDeco vrátili šlapanickej Orlovne jej pôvodný ráz

Dekoratívne fasádne prvky StoDeco vrátili šlapanickej Orlovne jej pôvodný ráz

Autor: stoadministrator
6. 8. 2020
Krásny a vzorový projekt spolupráce uvedomelého investora, kvalitného architekta a osvietenej realizačnej firmy pri rozsiahlej rekonštrukcii Orlovne v Šlapaniciach pri Brne

Projekt šlapanickej Orlovne je výsledkom dlhoročných snáh miestnej telovýchovnej jednoty o vybudovanie dôstojného priestoru pre mladých športovcov a pre organizovanie kultúrnych a spoločenských akcií. Objekt stojí na námestí, teda v srdci mesta. Po rekonštrukcii je jeho súčasťou veľká telocvičňa, primárne určená pre florbalový oddiel a loptové športy, ďalej tiež multifunkčná sála, ktorá slúži pre stolný tenis aj pre spoločenské akcie. Okrem toho je v Orlovni tiež nová reštaurácia a v suteréne dve bowlingové dráhy.

Z historickej stavby z konca 19. storočia zostala v priebehu rozsiahlej rekonštrukcie iba časť obvodového muriva a pivničné priestory s klenutými tehlovými stropmi. Murivo zo zmesi pálených tehál a kameňa sa proti vlhkosti sanovalo pomocou chemickej injektáže. Steny suterénov boli zvonku odkopané, opravené a izolované povlakovou izoláciou z asfaltových pásov. Zvnútra boli otlčené všetky omietky, murivo bolo po vyškárovaní a očistení napenetrované a ponechané ako pohľadové. Nové časti sú murované z keramických blokov hr. 300 mm, stropné konštrukcie sú z predpätých železobetónových panelov. Náročné bolo zastrešenie telocvične v 2. NP, ktoré je svojím prevedením ojedinelé.

Rekonštrukcia začala v júni 2018. Po počiatočnej fáze, keď prebiehalo búranie veľkej časti pôvodného objektu, bola zahájená realizácia hrubej stavby. Dizajn architekti ladili do historického štýlu s niekoľkými modernými prvkami. Strešná krytina je z vláknocementových šablón, klampiarske prvky sú z pozinkovaného plechu. V interiéri sú v reprezentatívnej časti použité masívne drevené dvere, vyrobené ako kópie podľa pôvodných historických. Slávnostné otvorenie rekonštruovanej Orlovne sa uskutočnilo v októbri 2019.

StoDeco profily s modernými omietkami a nátermi StoColor Lotusan v praxi

„Fasáda pôvodnej budovy bola v priebehu rokov zničená, ale pri návrhu rekonštrukcie a nadstavby bolo zadaním investora vrátiť jej pôvodný ráz. Pri súčasnom zachovaní požiadaviek na energetickú náročnosť objektu bolo vhodným riešením použitie systému s dekoratívnymi fasádnymi prvkami StoDeco z materiálu Verolith,“ hovorí architekt Matúš Jánskej. Vodorovné drážky na fasáde boli do fasádneho polystyrénu rezané na stavbe pomocou odporového drôtu, vo vrstve lepidla boli použité špeciálne tvarované kusy armovacej sieťoviny v tvare, zodpovedajúcemu profilu drážky. Po nalepení dekoračných prvkov a aplikácii finálnej fasádnej omietky bola fasáda kompletne natrená finálnym fasádnym náterom StoColor Lotusan G, ktorý chráni fasádu proti rastu rias a plesní.

Informácie o projekte

Objekt: Orlovna Šlapanice, rekonštrukcia a nadstavba športovej haly
Investor: Orol jednota Šlapanice
Architekt: Tomáš Dvořák Architekti, s.r.o., Brno - Ing. arch. Tomáš Dvořák, Ing. arch. Markéta Grénarová, Ing. arch. Matúš Jánsky
Generálny dodávateľ: Komfort a.s., Brno
Realizácia: JOK a.s., Brno
Kompetencie Sto:

  • zatepľovací systém StoTherm Vario, hr. 160 - 200 mm EPS 70 F biely,
  • kotvenie StoEcotwist
  • bosáže v spodnej časti vyriešené pomocou špeciálnej sieťoviny StoBossengewebe Nuttyp I
  • soklová časť StoSilco K1 (odtieň 16 004) s náterom StoColor Lotusan G (odtieň 16 004)
  • nárožie Stolit K6 (odtieň 16 285)
  • hlavná plocha StoSilkolit K 1.5 (odtieň 16 004)
  • StoDeco profily - rímsy, šambrány, dekorativne štíty, hlavice, listely atď. - s dvoma nátermi StoColor Lotusan G (odtieň 16 285)
Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Silná miestna komunita a práca architektov vdýchli nový život niekdajšej sladovni v dánskom Ebeltofte

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Opravená a rozšírená historická sladovňa žiari červenou farbou nad starým dánskym prístavným mestom Ebeltoft, ležiacom na brehu Baltského mora. Kancelária Praksis Arkitekter pristúpila k práci s veľkou úctou k pôvodnej stavebnej substancii a vytvorila nové sociálne centrum s charakterom campusu. Areál je príkladom vydarenej post-industriálnej architektúry

V historickom centre mestečka Ebeltoftu sa nachádza charakteristická červená sladovňa Maltfabrikken z roku 1861, dominanta mesta a významný závod, kde sa až do roku 1998 vyrábal slad. 140 rokov trvajúca priemyselná cesta však na konci 20. storočia skončila a továrni dlhé roky hrozila demolácia. Silná miestna komunita sa spojila, aby zachovala a znovu premyslela budúcnosť tradičnej priemyselnej budovy. Z iniciatívy nadšencov sa rozbehol proces vytvárania miesta pre umenie, kultúru a podnikanie – a aj vďaka ich nasadeniu bol projekt úspešne dokončený v roku 2020. Za znovuzrodením objektu je tiež veľký záujem a podpora nadácií, podnikateľskej komunity a súkromných miestnych prispievateľov, ako aj silné partnerstvo so zastupiteľstvom mesta Syddjurs, do ktorého pôsobnosti Ebeltoft patrí.

 

Dnes je to ľudová továreň – poháňaná komunitami, nadšencami a vášňou s túžbou byť semeniskom tvorivého rozvoja ľudí i spoločnosti

Maltfabrikken je miestom stretávania, priestorom na dýchanie, magickou zmesou kreativity. Zároveň je  miestom s mnohými užívateľsky orientovanými zariadeniami, ale aj sieťou, dynamom a sprostredkovateľom aktivít a akcií. Medzi jeho nové zariadenia patrí kultúrny dom, knižnica, múzeum, kultúrne prostredie pre mládež, rezidencie umelcov, workshopy, klaster kreatívneho priemyslu, minipivovar a mnoho ďalšieho.

 

Architektonická premena sa vyznačuje najmä starostlivou renováciou rešpektujúcou pôvodnú stavbu

Surovosť a neotesanosť sa tu stretáva s novou a jasnou estetikou. Zároveň boli zachované charakteristické historické hodnoty továrne. Vzniká tak homogénna a zjednocujúca hmota budovy, ktorá sa otvára do okolitých dvorov a víta každého. V snahe dostať do budov čo najviac aktivít, má vo vnútri projekt tak trochu charakter „guláša“: tu je múzeum, knižnica a archív, tu minipivovar a reštaurácia, tu dizajnový obchod, priestory a miestnosti na prenájom pre rodinné oslavy. Sú tu podnikateľské kancelárie a malé lacné prenájmy pre začínajúce firmy a dizajnérov a nakoniec, aby toho nebolo málo, je tu aj množstvo malých rezidenčných stavieb pre takzvaný "umelecký pobyt", ktorý podporuje Dánska nadácia umenia. A potom samozrejme povinné klzisko a vyhliadková plošina na vrchole komína. Je toho veľa pod jednou strechou a na väčšine miest by to bolo príliš, ale tu to funguje, pretože celý komplex budov už má v sebe ten správny nádych niečoho samorastného a pučiaceho. A čo viac, Praksis Architects sa tu podarilo udržať rovnováhu, a to ako odhalením starého, tak pridaním nového s vynikajúcim zmyslom pre oboje. Prostredníctvom obmedzenej, ale výraznej palety farieb a materiálov v exteriéri, ktorým dominujú čierne sokle a červená omietka na fasádach, spojili architekti staré a nové do jedného celku. Tvorcom projektu sa touto vydarenou prestavbou podarilo veľmi dobre premeniť industriálny relikt na križovatku spoločenského stretávania.

Informácie o projekte:

Investor: Maltfabrikken, Ebeltoft, DK

Architekt: Praksis Arkitekter, Svendborg, DK

Miesto: Maltvoj 8, 8400 Ebeltoft, DK

Kompetencia firmy Sto:

  • zatepľovací fasádny systém (StoTherm Mineral),
  • fasádna farba odrážajúca tepelné žiarenie (StoColor X-black)

Realizačná firma: Rasmus Jakobsen, Aarhus, DK

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi