Dokonalé fasádne technológie na prestížnom berlínskom gymnáziu

Dokonalé fasádne technológie na prestížnom berlínskom gymnáziu

Autor: e.papcunova@sto.com
29. 4. 2020
Arndt-Gymnasium Dahlem s humanitnou tradíciou a esteticko-hudobným zameraním sa nachádza v zámožnej berlínskej štvrti Dahlem a je považované za jednu z najlepších stredných škôl v hlavnom meste Nemecka. Rastúci počet študentov a meniace sa nároky na miestnosti pre výučbu špecializovaných predmetov priniesli potrebu rozšíriť priestory školy o ďalšie štyri učebne. Víťazom súťaže o podobu nového objektu gymnázia sa v roku 2011 stalo architektonické štúdio AFF Architekten z Berlína.

Čisté línie a rešpekt nového objektu k architektúre pôvodnej budovy

Pôvodná budova, navrhnutá architektmi Friedrichom a Wilhelmom Henningsovými, slúžila ako škola najmä pre pruskú aristokraciu. Berlínske štúdio AFF pod vedením Svena a Martina Fröhlicha má bohaté skúsenosti s výstavbou škôl a pre Arndtovo gymnázium navrhlo trojpodlažnú budovu, umiestnenú v juhozápadnom rohu starej, pamiatkovo chránenej budovy. V prvom a druhom poschodí sú obe budovy prepojené, kým v zapustenom prízemí vznikli chránené presklené prístupové priestory. Tvar budovy s decentnými ohybmi čo najviac zachováva existujúcu okolitú stromovú výsadbu. Oživujúce ohyby možno nájsť aj v okenných rámoch, štylizovaných podlahových značkách a v usporiadaní osvetlenia interiéru a exteriéru.

Presklené prízemí je zázemím pre spoločenské priestory školy: architekti tu umiestnili jedáleň s kuchyňou a pomocnými miestnosťami, veľkú miestnosť pre učiteľov, redakčnú kanceláriu pre študentské noviny a vedľa kľudnej vonkajšej plochy, navrhnutej ako "záhrada pre čítanie", je aj archív médií, knižnica a pracovné stanice IT. Centrom je foyer s nápadným schodiskom a veľkorysými cirkulačnými priestormi, ktoré možno flexibilne využiť a prepojiť nimi obe horné poschodia. Veľkoryso presklené svetlíky poskytujú celému priestoru dostatok prirodzeného svetla. V prvom poschodí sú učebne umiestnené v kruhu okolo átria; v druhom poschodí nájde návštevník špeciálne vybavené vedecké miestnosti pre chémiu, fyziku a biológiu.

 

Lineárna textúra omietky StoSignature posilňuje účinok meniaceho sa svetla a zdôrazňujú kontúry

Nová trojpodlažná budova gymnázia v Dahleme je chránená kontaktným zatepľovacím systémom StoTherm Classic a predsadeným prevetrávaným zatepľovacím systémom StoVentec R. StoTherm Classic, neprekonateľný fasádny systém v oblasti úspornosti, bezpečnosti a odolnosti, pokrýva kreatívna omietka StoSignature s lineárnou textúrou, predsadená fasáda so systémom StoVentec R je omietnutá hladenou omietkou s metalickou glazúrou.

 

Investor: Steglitz-Zehlendorf District Office, Berlín

Architekti: AFF Architekten, Berlín

Adresa: Königin-Luise-Straße, Berlín

Kompetencie Sto:

- StoTherm Classic s omietkou StoSignature Linear

- predsadený prevetrávaný zatepľovací systém StoVentec R s hladenou omietkou a metalickou glazúrou

Realizácia: Atlas Baugesellschaft mbH, Berlín

Foto: Maximilian Meisse, Berlín

Fieldset
Arndt-Gymnasium Dahlem
Königin-Luise-Straße, Berlín
Autor stavby
AFF Architekten, Berlín

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Silná miestna komunita a práca architektov vdýchli nový život niekdajšej sladovni v dánskom Ebeltofte

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Opravená a rozšírená historická sladovňa žiari červenou farbou nad starým dánskym prístavným mestom Ebeltoft, ležiacom na brehu Baltského mora. Kancelária Praksis Arkitekter pristúpila k práci s veľkou úctou k pôvodnej stavebnej substancii a vytvorila nové sociálne centrum s charakterom campusu. Areál je príkladom vydarenej post-industriálnej architektúry

V historickom centre mestečka Ebeltoftu sa nachádza charakteristická červená sladovňa Maltfabrikken z roku 1861, dominanta mesta a významný závod, kde sa až do roku 1998 vyrábal slad. 140 rokov trvajúca priemyselná cesta však na konci 20. storočia skončila a továrni dlhé roky hrozila demolácia. Silná miestna komunita sa spojila, aby zachovala a znovu premyslela budúcnosť tradičnej priemyselnej budovy. Z iniciatívy nadšencov sa rozbehol proces vytvárania miesta pre umenie, kultúru a podnikanie – a aj vďaka ich nasadeniu bol projekt úspešne dokončený v roku 2020. Za znovuzrodením objektu je tiež veľký záujem a podpora nadácií, podnikateľskej komunity a súkromných miestnych prispievateľov, ako aj silné partnerstvo so zastupiteľstvom mesta Syddjurs, do ktorého pôsobnosti Ebeltoft patrí.

 

Dnes je to ľudová továreň – poháňaná komunitami, nadšencami a vášňou s túžbou byť semeniskom tvorivého rozvoja ľudí i spoločnosti

Maltfabrikken je miestom stretávania, priestorom na dýchanie, magickou zmesou kreativity. Zároveň je  miestom s mnohými užívateľsky orientovanými zariadeniami, ale aj sieťou, dynamom a sprostredkovateľom aktivít a akcií. Medzi jeho nové zariadenia patrí kultúrny dom, knižnica, múzeum, kultúrne prostredie pre mládež, rezidencie umelcov, workshopy, klaster kreatívneho priemyslu, minipivovar a mnoho ďalšieho.

 

Architektonická premena sa vyznačuje najmä starostlivou renováciou rešpektujúcou pôvodnú stavbu

Surovosť a neotesanosť sa tu stretáva s novou a jasnou estetikou. Zároveň boli zachované charakteristické historické hodnoty továrne. Vzniká tak homogénna a zjednocujúca hmota budovy, ktorá sa otvára do okolitých dvorov a víta každého. V snahe dostať do budov čo najviac aktivít, má vo vnútri projekt tak trochu charakter „guláša“: tu je múzeum, knižnica a archív, tu minipivovar a reštaurácia, tu dizajnový obchod, priestory a miestnosti na prenájom pre rodinné oslavy. Sú tu podnikateľské kancelárie a malé lacné prenájmy pre začínajúce firmy a dizajnérov a nakoniec, aby toho nebolo málo, je tu aj množstvo malých rezidenčných stavieb pre takzvaný "umelecký pobyt", ktorý podporuje Dánska nadácia umenia. A potom samozrejme povinné klzisko a vyhliadková plošina na vrchole komína. Je toho veľa pod jednou strechou a na väčšine miest by to bolo príliš, ale tu to funguje, pretože celý komplex budov už má v sebe ten správny nádych niečoho samorastného a pučiaceho. A čo viac, Praksis Architects sa tu podarilo udržať rovnováhu, a to ako odhalením starého, tak pridaním nového s vynikajúcim zmyslom pre oboje. Prostredníctvom obmedzenej, ale výraznej palety farieb a materiálov v exteriéri, ktorým dominujú čierne sokle a červená omietka na fasádach, spojili architekti staré a nové do jedného celku. Tvorcom projektu sa touto vydarenou prestavbou podarilo veľmi dobre premeniť industriálny relikt na križovatku spoločenského stretávania.

Informácie o projekte:

Investor: Maltfabrikken, Ebeltoft, DK

Architekt: Praksis Arkitekter, Svendborg, DK

Miesto: Maltvoj 8, 8400 Ebeltoft, DK

Kompetencia firmy Sto:

  • zatepľovací fasádny systém (StoTherm Mineral),
  • fasádna farba odrážajúca tepelné žiarenie (StoColor X-black)

Realizačná firma: Rasmus Jakobsen, Aarhus, DK

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi