Obytný areál New Folies v Cala Llamp - nový koncept rezidenčného komplexu

Obytný areál New Folies v Cala Llamp - nový koncept rezidenčného komplexu

Autor: stoadministrator
29. 3. 2021
V Cala Llamp, niekoľko kilometrov od Port d'Andratx, vyrástol jeden z najexkluzívnejších rezidenčných komplexov na Malorke. Obytný komplex New Folies spojil inovácie a dizajn s prirodzeným prostredím skál, borovíc a morského pobrežia a vďaka minimalistickému štýlu a čistým líniám ponúkol výrazný vizuálny kontrast.

Funkčný a súčasný dizajn od štúdia SCT-Arquitectos

New Folies navrhlo prestížne architektonické štúdio SCT-Arquitectos, ktoré založili Vicente Tomás a Ángel Sánchez-Cantalejo. 41 domov, ktoré sú súčasťou komplexu, má pomerne veľké rozmery, pričom dominantnú úlohu hrajú terasy s výhľadom na more. Maximálne funkčný a súčasný dizajn uprednostňuje súkromie každého domu, u ktorých nechýbajú samostatné bazény, záhrady a odpočinkové zóny.

 

Maximálny komfort, súkromie a výhľad na more ponúka každý z 41 domov

Väčšina domov je dvojposchodová, niektoré majú navyše k dispozícii aj suterén. Do domčekov ležiacich na južnej strane sa kvôli veľmi silnému sklonu svahu vstupuje cez podkrovie. Každý dom má okrem toho k dispozícii dve parkovacie miesta a súkromný bazén. Jednotlivé budovy spájajú pešie cesty, ktoré vedú k spoločnému bazénu a slnečnej terase. Kamenné múriky z nepravidelných kameňov vyznačujú v celom areáli výškové odsadenia, ktorých je tu naozaj dosť. Prízemia sú vstavané do terénu a u väčšiny domov majú ich steny rovnaké vyhotovenie, čím vzniká optický dojem jediného poschodia. Horné poschodia jednotlivých domov vyčnievajú nad verandou a vytvárajú tak príjemný tieň. V prízemí domov je kuchyňa, obývacia izba a jedáleň, spálňa a viacúčelová miestnosť sú umiestnené v hornom poschodí. Jednotlivé izby sú navrhnuté tak, aby každá miestnosť umožňovala výhľad na more. Strechy domov sú porastené zeleňou.

 

Vlastnosti materiálov a povrchových úprav odráža vysokú kvalitu tohto projektu

Realizačná firma Siles Construcciones nespolupracovala s architektmi zo štúdia SCT-Arquitectos prvýkrát, takže vedela, že dôraz nebude ani u tohto komplexu kladený len na štýl, ale aj na výber materiálov a kvalitu prevedenia. Na fasádach domov je preto použitý fasádny zatepľovací systém StoTherm Classic, kombinujúci vysoký izolačný výkon s jednoduchou inštaláciou a vysokou odolnosťou. Systém je odolný proti prasklinám, nárazu, ale aj krupobitiu, silnému dažďu a víchriciam.

Informácie o projekte:
Investor: Inmobiliaria Espacio y Aedas Homes, Palma de Mallorca, ES
Architekt: SCT Estudio de Arquitectura Sanchez-Cantalejo + Tomás, Palma de Mallorca, ES
Realizácia: Obras y Construcciones Pedro Siles SL, Palma de Mallorca, ES
Fotografie: José Hevia Blach, Barcelona, ​​ES
Kompetencie firmy Sto:

  • zatepľovací fasádny systém (StoTherm Classic), fasádne omietky (Stolit K 1,5 a Stolit MP)
Fieldset
PrílohaVeľkosť
Image icon 47280.jpg458.87 KB

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Silná miestna komunita a práca architektov vdýchli nový život niekdajšej sladovni v dánskom Ebeltofte

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Opravená a rozšírená historická sladovňa žiari červenou farbou nad starým dánskym prístavným mestom Ebeltoft, ležiacom na brehu Baltského mora. Kancelária Praksis Arkitekter pristúpila k práci s veľkou úctou k pôvodnej stavebnej substancii a vytvorila nové sociálne centrum s charakterom campusu. Areál je príkladom vydarenej post-industriálnej architektúry

V historickom centre mestečka Ebeltoftu sa nachádza charakteristická červená sladovňa Maltfabrikken z roku 1861, dominanta mesta a významný závod, kde sa až do roku 1998 vyrábal slad. 140 rokov trvajúca priemyselná cesta však na konci 20. storočia skončila a továrni dlhé roky hrozila demolácia. Silná miestna komunita sa spojila, aby zachovala a znovu premyslela budúcnosť tradičnej priemyselnej budovy. Z iniciatívy nadšencov sa rozbehol proces vytvárania miesta pre umenie, kultúru a podnikanie – a aj vďaka ich nasadeniu bol projekt úspešne dokončený v roku 2020. Za znovuzrodením objektu je tiež veľký záujem a podpora nadácií, podnikateľskej komunity a súkromných miestnych prispievateľov, ako aj silné partnerstvo so zastupiteľstvom mesta Syddjurs, do ktorého pôsobnosti Ebeltoft patrí.

 

Dnes je to ľudová továreň – poháňaná komunitami, nadšencami a vášňou s túžbou byť semeniskom tvorivého rozvoja ľudí i spoločnosti

Maltfabrikken je miestom stretávania, priestorom na dýchanie, magickou zmesou kreativity. Zároveň je  miestom s mnohými užívateľsky orientovanými zariadeniami, ale aj sieťou, dynamom a sprostredkovateľom aktivít a akcií. Medzi jeho nové zariadenia patrí kultúrny dom, knižnica, múzeum, kultúrne prostredie pre mládež, rezidencie umelcov, workshopy, klaster kreatívneho priemyslu, minipivovar a mnoho ďalšieho.

 

Architektonická premena sa vyznačuje najmä starostlivou renováciou rešpektujúcou pôvodnú stavbu

Surovosť a neotesanosť sa tu stretáva s novou a jasnou estetikou. Zároveň boli zachované charakteristické historické hodnoty továrne. Vzniká tak homogénna a zjednocujúca hmota budovy, ktorá sa otvára do okolitých dvorov a víta každého. V snahe dostať do budov čo najviac aktivít, má vo vnútri projekt tak trochu charakter „guláša“: tu je múzeum, knižnica a archív, tu minipivovar a reštaurácia, tu dizajnový obchod, priestory a miestnosti na prenájom pre rodinné oslavy. Sú tu podnikateľské kancelárie a malé lacné prenájmy pre začínajúce firmy a dizajnérov a nakoniec, aby toho nebolo málo, je tu aj množstvo malých rezidenčných stavieb pre takzvaný "umelecký pobyt", ktorý podporuje Dánska nadácia umenia. A potom samozrejme povinné klzisko a vyhliadková plošina na vrchole komína. Je toho veľa pod jednou strechou a na väčšine miest by to bolo príliš, ale tu to funguje, pretože celý komplex budov už má v sebe ten správny nádych niečoho samorastného a pučiaceho. A čo viac, Praksis Architects sa tu podarilo udržať rovnováhu, a to ako odhalením starého, tak pridaním nového s vynikajúcim zmyslom pre oboje. Prostredníctvom obmedzenej, ale výraznej palety farieb a materiálov v exteriéri, ktorým dominujú čierne sokle a červená omietka na fasádach, spojili architekti staré a nové do jedného celku. Tvorcom projektu sa touto vydarenou prestavbou podarilo veľmi dobre premeniť industriálny relikt na križovatku spoločenského stretávania.

Informácie o projekte:

Investor: Maltfabrikken, Ebeltoft, DK

Architekt: Praksis Arkitekter, Svendborg, DK

Miesto: Maltvoj 8, 8400 Ebeltoft, DK

Kompetencia firmy Sto:

  • zatepľovací fasádny systém (StoTherm Mineral),
  • fasádna farba odrážajúca tepelné žiarenie (StoColor X-black)

Realizačná firma: Rasmus Jakobsen, Aarhus, DK

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi