Od priemyselného areálu až po moderné radové domy

Od priemyselného areálu až po moderné radové domy

Autor: stoadmin
20. 11. 2018
Transformácia kodanského prístavu Islands Brygge od priemyselnej a obchodnej štvrti do mestskej oblasti pre prácu a bývanie, spojená s intenzívnym urbanistickým plánovaním, sa po viac ako 30 rokoch prác chýli k záveru. S bytovým domom Town House formulovala architektonická kancelária Holgaard arkitekter, založená v roku 2004 v Kodani, dizajnový koncept, ktorý stelesňuje individuálne bývanie na jednej strane a primeranú architektonickú reprezentáciu v mestskom priestore na druhej strane.

Koncepcia bytových domov Town House vychádza z hlavného plánu rozvoja prístavu Islands Brygge, ktorý vypracovali architekti PLOT spoločne s urbanistami West 8. Ten formuloval oživenie mestských radových domov dvadsiatych rokov minulého storočia ako architektonickú predlohu pre budúcu výstavbu. Na rozdiel od predchádzajúcej severnej zástavby mesta s jej vysokou koncentráciou služieb a domov mal byť na Islands Brygge realizovaný ekologický rozvoj mesta, ktorý tvorivým spôsobom kombinuje transformačné zóny so susednými rozvojovými oblasťami mesta.

Schválenej koncepcii zodpovedá aj práca kancelárie Holgaard arkitekter, ktorá v podobe bytových domov Town House navrhla na ploche 4 600 m22 x 15 trojpodlažných rodinných domov s vlastnou záhradou. Mestským domom s 3 až 5 izbami a úžitkovou plochou 152-158 m2dominujú v severovýchodnom a juhozápadnom smere veľké okná. Domy Town House majú biele fasády a 2,4 m vysoký sokel z prírodného kameňa a architekti z Holgaard Arkitekter okrem nich navrhli aj ďalšie domy v prístave Islands Brygge - Stay, Next Door, Yardhouse a Sfinga. Tie dohromady tvoria v tejto časti Kodane úplne nové mesto. Domy v strohom rytme s charakteristickými výčnelkami a výklenkami rešpektujú nielen škandinávske dedičstvo radových domov. Sledujú tiež jednu zo základných zásad modernej architektúry, prepojiť realitu industrializovanej spoločnosti a jej princípy s umeleckou legitimitou klasického umenia.

 

Park ako rekreačná oblasť

Okrem priamej blízkosti centra Kodane majú bytové domy napojenie aj na rekreačnú oblasť Amager Fælled, vďaka čomu sa ešte navýšila ich urbanistická kvalita: park ponúka obyvateľom domov príležitosť otočiť sa na niekoľko hodín chrbtom k ich každodennému mestskému životu.

Usadenie návrhu v celkovom urbanistickom kontexte ústi do strohej základnej kompozície, v ktorej tvoria štíty dvoch radov domov pridružené súkromné ​​záhrady, orientované do ulice. Pre túto formálnu čistotu a sériovosť pôdorysu bytov využili architekti odlišný koncept foriem oboch budov. Ten prostredníctvom sokla z prírodného kameňa a bielej omietky fasády, spolu s hrou výčnelkov a výklenkov, vytvára celkový exteriér domov - sôch.

Fieldset
Town House
Islands Brygge, Kodaň
Autor stavby
Holgaard arkitekter

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Centrála Unilever v Jakarte zaujme futuristickou fasádou, komfortom a akustikou

Autor: e.papcunova@sto.com
3. 12. 2019
Sídlo spoločnosti Unilever Indonesia v Jakarte, ktorého neobyčajný vzhľad je dielom singapurskej architektonickej kancelárie Aedas, uchváti nielen svojím dynamickým tvarom, ale aj ponukou svetlom zaliatych pracovísk s najmodernejším vybavením. Výrazným prvkom, ktorý púta pozornosť pri pohľade z exteriéru, je organicko-futuristická sklenená fasáda, ktorá je po celom obvode rozčlenená lamelami.

Návrh budovy zveril investor prestížnej architektonickej kancelárii

Nová budova vytvára moderné a kreatívne prostredie pre zamestnancov, ktorí predtým pracovali v štyroch rôznych pobočkách. Na prvý pohľad tiež symbolizuje ašpirácie a dynamický ekonomický rozvoj spoločnosti v regióne. Plánovaním novostavby poveril Unilever Indonesia architektonické štúdio Aedas, sídliace v Singapure a patriace medzi najprestížnejšie architektonicko-projekčné kancelárie v Ázii. Architekti Aedas navrhli v posledných rokoch okrem iného futuristické nákupné mesto "Olympia 66" v čínskom prístavnom meste Ta-lien alebo extrémne štíhlu výškovú budovu "Beacon" v Hongkongu. Z dielne Aedas pochádza tiež návrh nového BSD Green Office Parku na juhozápadnom okraji Jakarty, ktorý býva označovaný za prvú zelenú kancelársku štvrť v krajine. V roku 2017 Aedas práve tu dokončil nové ústredie Unileveru ako najdôležitejšie budovu tunajšieho komplexu.

 

Stavba pripomína kvet, tvorený štyrmi vzájomne prepojenými krídlami

Nová šesťpodlažná budova poskytuje na hrubej podlahovej ploche približne 50 000 metrov štvorcových komunikatívne pracovné miesta. Pôdorys pripomínajúci kvet sa skladá zo štyroch navzájom prepojených krídel, ktoré sú zoskupené okolo centrálneho átria. To umožňuje optimálne využitie denného svetla aj skvelý výhľad zo všetkých miestností. Charakteristickým prvkom novej budovy je dynamicky tvarovaný priehľadný vonkajší plášť s presklenými plochami po celom obvode, elegantne zaoblenými hranami budovy a stropmi podlaží, ktoré v rôznej miere vyčnievajú a sú obložené tmavosivým lesklými kovovými panelmi. Lamely z šedých hliníkových prvkov rôznej šírky, ktoré sú tvorivým spôsobom integrované do celkovej koncepcie, umožňujú flexibilné tienenie a znižujú akumuláciu tepla.

 

Zelené strešné terasy skrášľujú sídlo spoločnosti a slúžia jej zamestnancom

Integrácia niekoľkých zelených strešných terás do výklenkov fasády ďalej zvyšuje kvalitu koncepcie. Vo vzájomnej súhre tak vznikla viacvrstvová topografia fasády s plynulým prechodom medzi interiérom a exteriérom. Ta ponúka nielen estetické kvality, ale aj atraktívne vonkajšie priestory pre zamestnancov. Podobne komplexne pôsobí otvorený a vzdušný interiér. Ústredným prvkom je tu átrium, ktoré stúpa naprieč všetkými úrovňami a prijíma svetlo z niekoľkých sklenených kupol. Vyznačuje sa dynamicky vrstvenými a futuristicky vystupujúcimi a opäť ustupujúcimi podlažiami a spojovacími cestami.

 

Špičkové fasádne a akustické systémy Sto

Veľké drevené schodisko, ktoré spája prízemie a prvé poschodie, slúži ako centrálne miesto stretnutia. Architektom sa so zjavnou ľahkosťou podarilo vytvoriť organicky plynúce priestorové kontinuum, ktoré podporuje vzájomnú komunikáciu a ponúka prekvapivé výhľady. V súlade s konceptom tradičného indonézskeho územného plánovania integruje prvky ako "námestie", "hlavné cesty" a "vedľajšie cesty", aby podporili súdržnosť a angažovanosť zamestnancov. Pohľady poschodí a spojovacie cesty boli obložené bezškárovým omietnutým akustickým stropným systémom od spoločnosti Sto, aby sa znížil dozvuk v átriu a na galériách. Uplatnenie v interiéri našli akustické stropné systémy StoSilent Distance, na fasáde bol použitý predsadený odvetrávaný fasádny systém StoVentec R s omietkou.

 

Investor: Unilever Headquarters Indonesia, Tbk, Jakarta, Indonézia

Architekt: Aedas Singapur

Miesto: BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID

Kompetencie firmy Sto:

•             interiér: bezškárový akustický stropný systém (StoSilent Distance)

•             fasáda: predsadená prevetrávaná fasáda (Sto-Ventec R) s omietnutým povrchom

Realizačná firma: PT. Panutan Sejati, Jakarta, ID

Fotografie: Owen Raggett, Singapur, SG

Fieldset
Centrála Unilever v Jakarte
BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID
Autor stavby
Aedas Singapur
Rok dokončení
2017

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi