StoVentec: predsadená prevetrávaná fasáda v službách architektov

StoVentec: predsadená prevetrávaná fasáda v službách architektov

Autor: e.papcunova@sto.com
9. 10. 2019
Jedna zo základných potrieb architektov - vyjadriť svoje nápady aj prostredníctvom plášťa budovy - vyvoláva rastúci dopyt po zakrivených homogénnych plochách, niekedy hladkých, niekedy s textúrou. To potom vedie k podstatne vyšším nárokom na nosnú konštrukciu, povrchy a ich spracovanie. V tejto oblasti je významným pomocníkom tvorcov predsadený prevetrávaný systém StoVentec.

Univerzálny a odolný systém so skvelou akustikou a ochranou proti vlhkosti a poveternostným vplyvom

Systémy StoVentec sú vďaka svojej prispôsobivosti vhodné nielen pre energeticky optimalizované úpravy fasád pri novostavbách, ale skvele sa uplatnia aj pri rekonštrukciách. Vždy sa skladajú z individuálne spočítanej nosnej konštrukcie z nerezovej ocele alebo hliníka, zateplenia z minerálnej vlny a ochrannej vrstvy, ktorá môže byť podkladom pre rôzne povrchové úpravy. Vďaka konštrukčnému oddelenie izolácie a opláštenia s ochranou pred vplyvmi počasia sú predsadené odvetrávané systémy energeticky účinné a ekonomicky efektívne. Systémy StoVentec sú veľmi odolné, majú dlhú životnosť a sú veľmi robustné. Difúzne otvorená konštrukcia steny zabezpečuje, že vlhkosť môže uniknúť. Prepracovaný systém chráni tepelnú izoláciu pred účinkami počasia. Oddelenie opláštenia od nosnej konštrukcie, spolu s izoláciou s otvorenými pórmi, tiež redukuje vnímaný hluk.


Architekti sa pri plánovaní môžu spoľahnúť na podporu zo strany spoločnosti Sto

Nosná doska v spojení s flexibilnou konštrukciou otvára veľmi veľa možností konečného vzhľadu

Jadrom opláštenia je nosná omietková doska z ľahčeného skleneného granulátu. Tá je z oboch strán laminovaná armovacou tkaninou zo sklenených vlákien, ktorá je veľmi odolná proti trhlinám. Takéto spojenie vytvára prenos zaťaženia, ktorého charakteristika je porovnateľná s železobetónom. Napriek tomu je vlastná hmotnosť dosky s hrúbkou dvanásť milimetrov veľmi malá - iba 6 kg/m2. Touto nosnou doskou je možné vytvárať ambivalentne zakrivené plochy - s polomerom ohnutia od štyroch do troch metrov a so všetkými druhmi plôch odklonených od vertikály.

3D model uľahčuje návrh fasády

Architekti sa pri plánovaní môžu plne spoľahnúť na podporu zo strany spoločnosti Sto. Pri projektovaní fasády sa využíva 3D model, ktorý zahŕňa nosnú konštrukciu, nosnú dosku a koncové vrstvy, pretože do reťazca digitálnych procesov patrí aj proces výroby a montáže. Nerealizovateľné detaily sa vďaka tomu dajú rozpoznať a optimalizovať. Celý proces je tak rýchlejší, efektívnejší a je zaistená jeho uskutočniteľnosť. Nevyhnutná nosná konštrukcia, rôzne geometrie a nadstavby koncových vrstiev sa vytvárajú podľa zadania (napr. podľa sklonu). Nosná konštrukcia sa dá v mnohých prípadoch realizovať vo variante bez tepelných mostov (s certifikáciou darmstadtským Inštitútom pasívneho domu), v ostatných prípadoch vo variante optimalizovanej z hľadiska tepelných mostov.

 

Nosná spodná konštrukcia sa predpripraví už v závode a na stavbe sa iba zmontuje

Tiež presne narezané fasádne dosky majú svoje čísla a dodávajú sa a montujú na fasáde podľa plánu kladenia. Realizácie bezškárovej omietky sa potom ujímajú štukatéri a maliari. Ak sa pre úpravu povrchu zvolí prírodný kameň alebo keramické obklady, môžu prísť k slovu aj iné remeselné profesie.

 

Systémy StoVentec poskytujú bezkonkurenčné príležitosti, pokiaľ ide o slobodu dizajnu

Predsadený prevetrávaný zatepľovací systém sa dodáva vo variante bez škár aj s priznanými škárami. Bezškárový povrch dovoľuje kombinovať rôzne povrchové materiály a úpravy. V sortimente Sto medzi ne patria omietky (StoVentec R), prírodný kameň (StoVentec S), keramický obklad (StoVentec C), sklenená mozaika (StoVentec M) a sklo (StoVentec G). Fasády plniace najvyššie požiadavky na vzhľad a odolnosť možno realizovať aj zo systémov s priznanými škárami - s panelmi z prírodného kameňa (StoVentec S) alebo zo sklenených panelov (StoVentec Glass). Pri systéme StoVentec bezo zvyšku platí: kto zatepľuje, nepotrebuje sa vzdať individuality. Limity, ktoré nás brzdia pri kontaktných zatepľovacích systémov,
u StoVentec neplatia.

 

Viac informácií o predsadenom prevetrávanom zatepľovacom systéme StoVentec nájdete na www.sto.sk/fasady.

PrílohaVeľkosť
PDF icon stoventec.qxp_cz_web.pdf4.29 MB

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Centrála Unilever v Jakarte zaujme futuristickou fasádou, komfortom a akustikou

Autor: e.papcunova@sto.com
3. 12. 2019
Sídlo spoločnosti Unilever Indonesia v Jakarte, ktorého neobyčajný vzhľad je dielom singapurskej architektonickej kancelárie Aedas, uchváti nielen svojím dynamickým tvarom, ale aj ponukou svetlom zaliatych pracovísk s najmodernejším vybavením. Výrazným prvkom, ktorý púta pozornosť pri pohľade z exteriéru, je organicko-futuristická sklenená fasáda, ktorá je po celom obvode rozčlenená lamelami.

Návrh budovy zveril investor prestížnej architektonickej kancelárii

Nová budova vytvára moderné a kreatívne prostredie pre zamestnancov, ktorí predtým pracovali v štyroch rôznych pobočkách. Na prvý pohľad tiež symbolizuje ašpirácie a dynamický ekonomický rozvoj spoločnosti v regióne. Plánovaním novostavby poveril Unilever Indonesia architektonické štúdio Aedas, sídliace v Singapure a patriace medzi najprestížnejšie architektonicko-projekčné kancelárie v Ázii. Architekti Aedas navrhli v posledných rokoch okrem iného futuristické nákupné mesto "Olympia 66" v čínskom prístavnom meste Ta-lien alebo extrémne štíhlu výškovú budovu "Beacon" v Hongkongu. Z dielne Aedas pochádza tiež návrh nového BSD Green Office Parku na juhozápadnom okraji Jakarty, ktorý býva označovaný za prvú zelenú kancelársku štvrť v krajine. V roku 2017 Aedas práve tu dokončil nové ústredie Unileveru ako najdôležitejšie budovu tunajšieho komplexu.

 

Stavba pripomína kvet, tvorený štyrmi vzájomne prepojenými krídlami

Nová šesťpodlažná budova poskytuje na hrubej podlahovej ploche približne 50 000 metrov štvorcových komunikatívne pracovné miesta. Pôdorys pripomínajúci kvet sa skladá zo štyroch navzájom prepojených krídel, ktoré sú zoskupené okolo centrálneho átria. To umožňuje optimálne využitie denného svetla aj skvelý výhľad zo všetkých miestností. Charakteristickým prvkom novej budovy je dynamicky tvarovaný priehľadný vonkajší plášť s presklenými plochami po celom obvode, elegantne zaoblenými hranami budovy a stropmi podlaží, ktoré v rôznej miere vyčnievajú a sú obložené tmavosivým lesklými kovovými panelmi. Lamely z šedých hliníkových prvkov rôznej šírky, ktoré sú tvorivým spôsobom integrované do celkovej koncepcie, umožňujú flexibilné tienenie a znižujú akumuláciu tepla.

 

Zelené strešné terasy skrášľujú sídlo spoločnosti a slúžia jej zamestnancom

Integrácia niekoľkých zelených strešných terás do výklenkov fasády ďalej zvyšuje kvalitu koncepcie. Vo vzájomnej súhre tak vznikla viacvrstvová topografia fasády s plynulým prechodom medzi interiérom a exteriérom. Ta ponúka nielen estetické kvality, ale aj atraktívne vonkajšie priestory pre zamestnancov. Podobne komplexne pôsobí otvorený a vzdušný interiér. Ústredným prvkom je tu átrium, ktoré stúpa naprieč všetkými úrovňami a prijíma svetlo z niekoľkých sklenených kupol. Vyznačuje sa dynamicky vrstvenými a futuristicky vystupujúcimi a opäť ustupujúcimi podlažiami a spojovacími cestami.

 

Špičkové fasádne a akustické systémy Sto

Veľké drevené schodisko, ktoré spája prízemie a prvé poschodie, slúži ako centrálne miesto stretnutia. Architektom sa so zjavnou ľahkosťou podarilo vytvoriť organicky plynúce priestorové kontinuum, ktoré podporuje vzájomnú komunikáciu a ponúka prekvapivé výhľady. V súlade s konceptom tradičného indonézskeho územného plánovania integruje prvky ako "námestie", "hlavné cesty" a "vedľajšie cesty", aby podporili súdržnosť a angažovanosť zamestnancov. Pohľady poschodí a spojovacie cesty boli obložené bezškárovým omietnutým akustickým stropným systémom od spoločnosti Sto, aby sa znížil dozvuk v átriu a na galériách. Uplatnenie v interiéri našli akustické stropné systémy StoSilent Distance, na fasáde bol použitý predsadený odvetrávaný fasádny systém StoVentec R s omietkou.

 

Investor: Unilever Headquarters Indonesia, Tbk, Jakarta, Indonézia

Architekt: Aedas Singapur

Miesto: BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID

Kompetencie firmy Sto:

•             interiér: bezškárový akustický stropný systém (StoSilent Distance)

•             fasáda: predsadená prevetrávaná fasáda (Sto-Ventec R) s omietnutým povrchom

Realizačná firma: PT. Panutan Sejati, Jakarta, ID

Fotografie: Owen Raggett, Singapur, SG

Fieldset
Centrála Unilever v Jakarte
BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID
Autor stavby
Aedas Singapur
Rok dokončení
2017

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi