Švajčiarski a kosovskí architekti navrhli v Prištine veľkorysú vilu, otvorenú mestu a krajine

Švajčiarski a kosovskí architekti navrhli v Prištine veľkorysú vilu, otvorenú mestu a krajine

Autor: e.papcunova@sto.com
11. 5. 2020
Luca Gazzaniga Architetti zo Švajčiarska naplánovali s miestnou kanceláriou Murseli Arkitekt + Partners v Prištine priestrannú vilu, tvorenou piatimi bielo omietnutými kvádrami. Kľúčovými prvkami ich návrhu je priepustnosť medzi exteriérom a interiérom, použitie precíznych materiálov, mestu a krajine otvorené južnej priečelie budovy a vstupné nádvorie, ktoré funguje ako spojovacia plocha medzi verejným a súkromným priestorom.

V pokojnej obytnej štvrti Sofali, uprostred zelene, s otvoreným výhľadom na mesto Prištinu, vyrástla veľkorysá rodinná vila. Vysoká chodba spája päť samostatných budov, ktoré sa vďaka ľahkému odsadeniu a plošnému preskleniu optimálne prispôsobujú miestnej topografii a pohybom slnka. Vnútorná dispozícia vily nadväzuje na jej vonkajšiu podobu a v každom z kvádrov je tak umiestnená iná oblasť využitia. Spoločná južná terasa pritom spája ako bazén, tak kuchyňu aj otvorenú obývaciu izba vo vonkajšom priestore. Posuvné prvky z horizontálnych drevených lamiel a drevené okenice, z ktorých niektoré neprepúšťajú žiadne svetlo, umožňujú v prípade potreby dokonalé clonenie. Slnečné lamely v hrejivom červenom odtieni tvoria príťažlivý kontrast so svetlými stavebnými telesami a spolu s látkovými roletami fungujú ako flexibilné obrazovky. Dvojposchodové krídlo so spálňami je oddelené od ostatných častí budovy a je orientované smerom na východ. Rodine tak poskytuje maximálnu mieru súkromia.

Rôzne materiály vytvárajú charakter jednotlivých zón a súčasne vyznačujú aj optický prechod do prudko sa zvažujúcej záhrady

Na severne orientovanej fasáde bez okien sa nachádza vstup a sivo omietnutá garáž, takže reprezentatívna južná strana sa môže vďaka tomu využívať výhradne ako záhrada.

Dôraz na použitie precíznych materiálov dokresľuje aj zateplenie domu s fasádnym zatepľovacím systémom StoTherm Classic a fasádna omietka StoLotusan s technológiou lotosového efektu®. Fasádne omietky a farby s lotosovým efektom neobsahujú biocídy a napriek tomu sa vyznačujú extrémne nízkou zmáčavosťou povrchu, čo spôsobuje, že povrchy sú suchšie a tým aj lepšie chránené proti rastu rias a plesní.

Architekt:
Luca Gazzaniga Architetti, Logano, Švajčiarsko
Mursell Arkitekt + Partners, Priština, Kosovo
Miesto:
Dr. Shpetim Robaj, Priština
Kompetencie firmy Sto:
fasádny zatepľovací systém (StoTherm Classic) s fasádnou omietkou s technológiou lotosového efektu® (StoLotusan), interiérové ​​farby, podlahy
Realizačná firma:
IMG Construction, Priština
Foto:
Enrico Cano, Como, Taliansko

Fieldset
Vila v Prištině
Dr. Shpetim Robaj, Priština
Autor stavby
Luca Gazzaniga Architetti, Logano, Švajčiarsko Mursell Arkitekt + Partners, Priština, Kosovo

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Silná miestna komunita a práca architektov vdýchli nový život niekdajšej sladovni v dánskom Ebeltofte

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Opravená a rozšírená historická sladovňa žiari červenou farbou nad starým dánskym prístavným mestom Ebeltoft, ležiacom na brehu Baltského mora. Kancelária Praksis Arkitekter pristúpila k práci s veľkou úctou k pôvodnej stavebnej substancii a vytvorila nové sociálne centrum s charakterom campusu. Areál je príkladom vydarenej post-industriálnej architektúry

V historickom centre mestečka Ebeltoftu sa nachádza charakteristická červená sladovňa Maltfabrikken z roku 1861, dominanta mesta a významný závod, kde sa až do roku 1998 vyrábal slad. 140 rokov trvajúca priemyselná cesta však na konci 20. storočia skončila a továrni dlhé roky hrozila demolácia. Silná miestna komunita sa spojila, aby zachovala a znovu premyslela budúcnosť tradičnej priemyselnej budovy. Z iniciatívy nadšencov sa rozbehol proces vytvárania miesta pre umenie, kultúru a podnikanie – a aj vďaka ich nasadeniu bol projekt úspešne dokončený v roku 2020. Za znovuzrodením objektu je tiež veľký záujem a podpora nadácií, podnikateľskej komunity a súkromných miestnych prispievateľov, ako aj silné partnerstvo so zastupiteľstvom mesta Syddjurs, do ktorého pôsobnosti Ebeltoft patrí.

 

Dnes je to ľudová továreň – poháňaná komunitami, nadšencami a vášňou s túžbou byť semeniskom tvorivého rozvoja ľudí i spoločnosti

Maltfabrikken je miestom stretávania, priestorom na dýchanie, magickou zmesou kreativity. Zároveň je  miestom s mnohými užívateľsky orientovanými zariadeniami, ale aj sieťou, dynamom a sprostredkovateľom aktivít a akcií. Medzi jeho nové zariadenia patrí kultúrny dom, knižnica, múzeum, kultúrne prostredie pre mládež, rezidencie umelcov, workshopy, klaster kreatívneho priemyslu, minipivovar a mnoho ďalšieho.

 

Architektonická premena sa vyznačuje najmä starostlivou renováciou rešpektujúcou pôvodnú stavbu

Surovosť a neotesanosť sa tu stretáva s novou a jasnou estetikou. Zároveň boli zachované charakteristické historické hodnoty továrne. Vzniká tak homogénna a zjednocujúca hmota budovy, ktorá sa otvára do okolitých dvorov a víta každého. V snahe dostať do budov čo najviac aktivít, má vo vnútri projekt tak trochu charakter „guláša“: tu je múzeum, knižnica a archív, tu minipivovar a reštaurácia, tu dizajnový obchod, priestory a miestnosti na prenájom pre rodinné oslavy. Sú tu podnikateľské kancelárie a malé lacné prenájmy pre začínajúce firmy a dizajnérov a nakoniec, aby toho nebolo málo, je tu aj množstvo malých rezidenčných stavieb pre takzvaný "umelecký pobyt", ktorý podporuje Dánska nadácia umenia. A potom samozrejme povinné klzisko a vyhliadková plošina na vrchole komína. Je toho veľa pod jednou strechou a na väčšine miest by to bolo príliš, ale tu to funguje, pretože celý komplex budov už má v sebe ten správny nádych niečoho samorastného a pučiaceho. A čo viac, Praksis Architects sa tu podarilo udržať rovnováhu, a to ako odhalením starého, tak pridaním nového s vynikajúcim zmyslom pre oboje. Prostredníctvom obmedzenej, ale výraznej palety farieb a materiálov v exteriéri, ktorým dominujú čierne sokle a červená omietka na fasádach, spojili architekti staré a nové do jedného celku. Tvorcom projektu sa touto vydarenou prestavbou podarilo veľmi dobre premeniť industriálny relikt na križovatku spoločenského stretávania.

Informácie o projekte:

Investor: Maltfabrikken, Ebeltoft, DK

Architekt: Praksis Arkitekter, Svendborg, DK

Miesto: Maltvoj 8, 8400 Ebeltoft, DK

Kompetencia firmy Sto:

  • zatepľovací fasádny systém (StoTherm Mineral),
  • fasádna farba odrážajúca tepelné žiarenie (StoColor X-black)

Realizačná firma: Rasmus Jakobsen, Aarhus, DK

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi