Technická škola v Londerzeel

Technická škola v Londerzeel

Autor: stoadmin
8. 1. 2019
Realizáciou prístavby Technického inštitútu vo flámskom meste Londerzeel sa tímu kancelárie Teemu Architecten podarilo vytvoriť skulpturálnu stavbu, obloženú červenou klinkerovou fasádou, ktorá nás okamžite zaujme. Kvalitne zateplený vonkajší plášť zároveň vytvára základ pre udržanie štandardu pasívneho domu. Vďaka svojmu nápadnému tvaru budí novostavba vo štvrti pozornosť - a vďaka kvalitne zateplenej klinkerovej fasáde dosahuje štandard pasívneho domu.

Severobelgický región Flámsko v súčasnosti zabezpečuje v rámci programu Scholen van Morgen (Školy zajtrajška) energetickú sanáciu a rozšírenie celkovo 165 škôl vo svojej správnej oblasti. Pilotným projektom tohto zámeru je rozšírenie Technického inštitútu zo 70. rokov 20. storočia vo flámskej obci Londerzeel. Podľa plánov kancelárie Teemu Architecten bola dokončená novostavba, ktorá rozširuje súčasné dielne inštitútu o ďalšie triedy a moderne vybavené laboratóriá. Do všetkých miestností sa vstupuje novým vstupným priestorom a centrálnym foyer s kaviarňou. Okrem telocvične a otvoreného výučbového centra integrovali architekti do jadra novostavby aj novú viacúčelovú miestnosť pre organizovanie rôznych podujatí. Tento priestor, rovnako ako aj telocvičňu a otvorené priestranstvo pred školou, môžu využívať aj obyvatelia miestnej štvrti. Architekti navrhli pre skulpturálnu stavbu fasádu z pálených tehál, ktorá má z časti nápadne šikmé pruhované prevedenie. Vytvorili tak zreteľné prepojenie s pôvodnou stavbou s klinkerovou fasádou. Pod fasádou sa nachádza kvalitné zateplenie, ktoré je základom pre dosiahnutie štandardu pasívneho domu.

Investor
Publiek-private samenwerking tussen de Vlaamse overheid, AG Real Estate en BNP Paribas Fortis

Architekt
Teemu Architecten bvba, Brasschaat, BE

Miesto
Daalkouter, Londerzeel, BE

Kompetencie firmy Sto
zatepľovací fasádny systém (StoTherm Vario) s klinkerovými tehlami vo variante StoBrick

Realizačná firma
Quality Wall bvba, Hansbeke, BE

Fotografie
Dennis De Smet, Gent, BE; Teemu, Brasschaat, BE

Fieldset
Technická škola v Londerzeel
Daalkouter, Londerzeel, BE
Autor stavby
Teemu Architecten bvba, Brasschaat, BE

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Centrála Unilever v Jakarte zaujme futuristickou fasádou, komfortom a akustikou

Autor: e.papcunova@sto.com
3. 12. 2019
Sídlo spoločnosti Unilever Indonesia v Jakarte, ktorého neobyčajný vzhľad je dielom singapurskej architektonickej kancelárie Aedas, uchváti nielen svojím dynamickým tvarom, ale aj ponukou svetlom zaliatych pracovísk s najmodernejším vybavením. Výrazným prvkom, ktorý púta pozornosť pri pohľade z exteriéru, je organicko-futuristická sklenená fasáda, ktorá je po celom obvode rozčlenená lamelami.

Návrh budovy zveril investor prestížnej architektonickej kancelárii

Nová budova vytvára moderné a kreatívne prostredie pre zamestnancov, ktorí predtým pracovali v štyroch rôznych pobočkách. Na prvý pohľad tiež symbolizuje ašpirácie a dynamický ekonomický rozvoj spoločnosti v regióne. Plánovaním novostavby poveril Unilever Indonesia architektonické štúdio Aedas, sídliace v Singapure a patriace medzi najprestížnejšie architektonicko-projekčné kancelárie v Ázii. Architekti Aedas navrhli v posledných rokoch okrem iného futuristické nákupné mesto "Olympia 66" v čínskom prístavnom meste Ta-lien alebo extrémne štíhlu výškovú budovu "Beacon" v Hongkongu. Z dielne Aedas pochádza tiež návrh nového BSD Green Office Parku na juhozápadnom okraji Jakarty, ktorý býva označovaný za prvú zelenú kancelársku štvrť v krajine. V roku 2017 Aedas práve tu dokončil nové ústredie Unileveru ako najdôležitejšie budovu tunajšieho komplexu.

 

Stavba pripomína kvet, tvorený štyrmi vzájomne prepojenými krídlami

Nová šesťpodlažná budova poskytuje na hrubej podlahovej ploche približne 50 000 metrov štvorcových komunikatívne pracovné miesta. Pôdorys pripomínajúci kvet sa skladá zo štyroch navzájom prepojených krídel, ktoré sú zoskupené okolo centrálneho átria. To umožňuje optimálne využitie denného svetla aj skvelý výhľad zo všetkých miestností. Charakteristickým prvkom novej budovy je dynamicky tvarovaný priehľadný vonkajší plášť s presklenými plochami po celom obvode, elegantne zaoblenými hranami budovy a stropmi podlaží, ktoré v rôznej miere vyčnievajú a sú obložené tmavosivým lesklými kovovými panelmi. Lamely z šedých hliníkových prvkov rôznej šírky, ktoré sú tvorivým spôsobom integrované do celkovej koncepcie, umožňujú flexibilné tienenie a znižujú akumuláciu tepla.

 

Zelené strešné terasy skrášľujú sídlo spoločnosti a slúžia jej zamestnancom

Integrácia niekoľkých zelených strešných terás do výklenkov fasády ďalej zvyšuje kvalitu koncepcie. Vo vzájomnej súhre tak vznikla viacvrstvová topografia fasády s plynulým prechodom medzi interiérom a exteriérom. Ta ponúka nielen estetické kvality, ale aj atraktívne vonkajšie priestory pre zamestnancov. Podobne komplexne pôsobí otvorený a vzdušný interiér. Ústredným prvkom je tu átrium, ktoré stúpa naprieč všetkými úrovňami a prijíma svetlo z niekoľkých sklenených kupol. Vyznačuje sa dynamicky vrstvenými a futuristicky vystupujúcimi a opäť ustupujúcimi podlažiami a spojovacími cestami.

 

Špičkové fasádne a akustické systémy Sto

Veľké drevené schodisko, ktoré spája prízemie a prvé poschodie, slúži ako centrálne miesto stretnutia. Architektom sa so zjavnou ľahkosťou podarilo vytvoriť organicky plynúce priestorové kontinuum, ktoré podporuje vzájomnú komunikáciu a ponúka prekvapivé výhľady. V súlade s konceptom tradičného indonézskeho územného plánovania integruje prvky ako "námestie", "hlavné cesty" a "vedľajšie cesty", aby podporili súdržnosť a angažovanosť zamestnancov. Pohľady poschodí a spojovacie cesty boli obložené bezškárovým omietnutým akustickým stropným systémom od spoločnosti Sto, aby sa znížil dozvuk v átriu a na galériách. Uplatnenie v interiéri našli akustické stropné systémy StoSilent Distance, na fasáde bol použitý predsadený odvetrávaný fasádny systém StoVentec R s omietkou.

 

Investor: Unilever Headquarters Indonesia, Tbk, Jakarta, Indonézia

Architekt: Aedas Singapur

Miesto: BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID

Kompetencie firmy Sto:

•             interiér: bezškárový akustický stropný systém (StoSilent Distance)

•             fasáda: predsadená prevetrávaná fasáda (Sto-Ventec R) s omietnutým povrchom

Realizačná firma: PT. Panutan Sejati, Jakarta, ID

Fotografie: Owen Raggett, Singapur, SG

Fieldset
Centrála Unilever v Jakarte
BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID
Autor stavby
Aedas Singapur
Rok dokončení
2017

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi