Villa Cosmopolitan Bratislava púta netradičným konceptom bývania a originálnou granulátovou omietkou

Villa Cosmopolitan Bratislava púta netradičným konceptom bývania a originálnou granulátovou omietkou

Autor: stoadmin
24. 4. 2019
Líščie údolie v mestskej časti Bratislava - Karlova Ves nie je prírodný útvar, ale veľmi dlhá (cca 2 700 m) ulica. Práve v tomto zelenom biokoridore vyrástol v rokoch 2012 - 2014 podľa projektu bratislavského štúdia architektúry, interiéru a dizajnu Cakov + partners šesťpodlažný bytový dom, ktorý spolu so susedným polyfunkčným dvojpodlažným objektom ponúka netradičné bývanie pre rôzne vekové a sociálne skupiny. Osem bytov je mezonetových s rozlohou od 74 do 120 m2, ďalších šesť bytov strednej veľkosti má plochu od 20 do 47 m2. Každý byt má pritom k dispozícii terasu alebo lodžiu.

Byty a priestory nie sú typizované

Naopak, svojim obyvateľom poskytujú mnohotvárnosť, priestorové zážitky a zbavujú sa akejkoľvek uniformity. Vzhľadom ku zvažujúcemu sa terénu má objekt bytového domu jedno podzemné podlažie, kde je umiestnená garáž. Konštrukčný systém tvorí skelet so zvislými zavetrovacími stenami v štítoch stavby. Steny medzi jednotlivými bytovými jednotkami a tiež medzi priestormi chodieb a bytovými jednotkami sú murované, objekt je zateplený minerálnou vlnou. Na fasádach je omietka v bielo antracitovej kombinácii.

 

Granulát v omietke dáva fasáde niečo navyše

Granulované materiály v omietkach StoSignature aj tu zvýrazňujú rysy fasády, zrnitosť omietky a dodávajú celej budove jemný lesk. Zo širokých možností - od zmesi prírodného piesku cez sklenené čipsy až po karborundum - sú na fasáde bytového domu v Líščím údolí použité ako granulát priehľadné kúsočky skla. Tie dodávajú inak striedmej fasáde bytového domu a jeho tmavo-bielej farebnej kombinácii niečo navyše a celkovo vytvárajú nenápadnú a napriek tomu pohľad pútajúcu fasádu. Sklenený granulát je kombinovaný s organickou vrchnou omietkou so škrabanou textúrou Stolit K 3.0.

 

Objednajte si bezplatné vzorky StoSignature

Prvý krok k omietkam StoSignature je jednoduchý - na stránkach www.sto.sk/fasady vyplňte registračný formulár a my vám bezplatne zašleme vzorky vybraných povrchov StoSignature. Na vlastné oči sa presvedčíte, že s týmto systémom kreatívnych omietok je možné takmer všetko.

 

Objekt:

Villa Cosmopolitan, Bratislava

 

Investor:

Develop BS, s. R. O., Bratislava

 

Architekti:

Ing. arch. Kalin Cakov, Ing. arch. Metodiy Moneva, Ing. arch. Ján Obušok, Ing. Tomáš Fojtík, Ing. arch. Katarína Karšayová, ArtD., Ing. arch. Igor Salcer, ArtD.

 

Realizácia:

Metrostav Slovakia a.s., 2012 - 2014

 

Kompetencie Sto:

Zatepľovací systém StoTherm Classic, organická vrchná omietka Stolit K 3.0. a skleneným granulátom.

Fieldset
Villa Cosmopolitan, Bratislava
Autor stavby
Ing. arch. Kalin Cakov, Ing. arch. Metodiy Moneva, Ing. arch. Ján Obušok, Ing. Tomáš Fojtík, Ing. arch. Katarína Karšayová, ArtD., Ing. arch. Igor Salcer, ArtD.
Rok dokončení
2014

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Centrála Unilever v Jakarte zaujme futuristickou fasádou, komfortom a akustikou

Autor: e.papcunova@sto.com
3. 12. 2019
Sídlo spoločnosti Unilever Indonesia v Jakarte, ktorého neobyčajný vzhľad je dielom singapurskej architektonickej kancelárie Aedas, uchváti nielen svojím dynamickým tvarom, ale aj ponukou svetlom zaliatych pracovísk s najmodernejším vybavením. Výrazným prvkom, ktorý púta pozornosť pri pohľade z exteriéru, je organicko-futuristická sklenená fasáda, ktorá je po celom obvode rozčlenená lamelami.

Návrh budovy zveril investor prestížnej architektonickej kancelárii

Nová budova vytvára moderné a kreatívne prostredie pre zamestnancov, ktorí predtým pracovali v štyroch rôznych pobočkách. Na prvý pohľad tiež symbolizuje ašpirácie a dynamický ekonomický rozvoj spoločnosti v regióne. Plánovaním novostavby poveril Unilever Indonesia architektonické štúdio Aedas, sídliace v Singapure a patriace medzi najprestížnejšie architektonicko-projekčné kancelárie v Ázii. Architekti Aedas navrhli v posledných rokoch okrem iného futuristické nákupné mesto "Olympia 66" v čínskom prístavnom meste Ta-lien alebo extrémne štíhlu výškovú budovu "Beacon" v Hongkongu. Z dielne Aedas pochádza tiež návrh nového BSD Green Office Parku na juhozápadnom okraji Jakarty, ktorý býva označovaný za prvú zelenú kancelársku štvrť v krajine. V roku 2017 Aedas práve tu dokončil nové ústredie Unileveru ako najdôležitejšie budovu tunajšieho komplexu.

 

Stavba pripomína kvet, tvorený štyrmi vzájomne prepojenými krídlami

Nová šesťpodlažná budova poskytuje na hrubej podlahovej ploche približne 50 000 metrov štvorcových komunikatívne pracovné miesta. Pôdorys pripomínajúci kvet sa skladá zo štyroch navzájom prepojených krídel, ktoré sú zoskupené okolo centrálneho átria. To umožňuje optimálne využitie denného svetla aj skvelý výhľad zo všetkých miestností. Charakteristickým prvkom novej budovy je dynamicky tvarovaný priehľadný vonkajší plášť s presklenými plochami po celom obvode, elegantne zaoblenými hranami budovy a stropmi podlaží, ktoré v rôznej miere vyčnievajú a sú obložené tmavosivým lesklými kovovými panelmi. Lamely z šedých hliníkových prvkov rôznej šírky, ktoré sú tvorivým spôsobom integrované do celkovej koncepcie, umožňujú flexibilné tienenie a znižujú akumuláciu tepla.

 

Zelené strešné terasy skrášľujú sídlo spoločnosti a slúžia jej zamestnancom

Integrácia niekoľkých zelených strešných terás do výklenkov fasády ďalej zvyšuje kvalitu koncepcie. Vo vzájomnej súhre tak vznikla viacvrstvová topografia fasády s plynulým prechodom medzi interiérom a exteriérom. Ta ponúka nielen estetické kvality, ale aj atraktívne vonkajšie priestory pre zamestnancov. Podobne komplexne pôsobí otvorený a vzdušný interiér. Ústredným prvkom je tu átrium, ktoré stúpa naprieč všetkými úrovňami a prijíma svetlo z niekoľkých sklenených kupol. Vyznačuje sa dynamicky vrstvenými a futuristicky vystupujúcimi a opäť ustupujúcimi podlažiami a spojovacími cestami.

 

Špičkové fasádne a akustické systémy Sto

Veľké drevené schodisko, ktoré spája prízemie a prvé poschodie, slúži ako centrálne miesto stretnutia. Architektom sa so zjavnou ľahkosťou podarilo vytvoriť organicky plynúce priestorové kontinuum, ktoré podporuje vzájomnú komunikáciu a ponúka prekvapivé výhľady. V súlade s konceptom tradičného indonézskeho územného plánovania integruje prvky ako "námestie", "hlavné cesty" a "vedľajšie cesty", aby podporili súdržnosť a angažovanosť zamestnancov. Pohľady poschodí a spojovacie cesty boli obložené bezškárovým omietnutým akustickým stropným systémom od spoločnosti Sto, aby sa znížil dozvuk v átriu a na galériách. Uplatnenie v interiéri našli akustické stropné systémy StoSilent Distance, na fasáde bol použitý predsadený odvetrávaný fasádny systém StoVentec R s omietkou.

 

Investor: Unilever Headquarters Indonesia, Tbk, Jakarta, Indonézia

Architekt: Aedas Singapur

Miesto: BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID

Kompetencie firmy Sto:

•             interiér: bezškárový akustický stropný systém (StoSilent Distance)

•             fasáda: predsadená prevetrávaná fasáda (Sto-Ventec R) s omietnutým povrchom

Realizačná firma: PT. Panutan Sejati, Jakarta, ID

Fotografie: Owen Raggett, Singapur, SG

Fieldset
Centrála Unilever v Jakarte
BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID
Autor stavby
Aedas Singapur
Rok dokončení
2017

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi