Vydarená rekonštrukcia rodinného domu architektov Hany a Radima Horákových v brnianskej "Kamenke"

Vydarená rekonštrukcia rodinného domu architektov Hany a Radima Horákových v brnianskej "Kamenke"

Autor: stoadministrator
6. 5. 2021
Manželia - architekti Hana a Radim Horákovi zo štúdia KAMKABINET si v brnianskej Kamennej štvrti prestavali rodinný dom. "Kamenka", ako sa tejto zaujímavej a v Brne veľmi dobre známej štvrti familiárne hovorí, vznikla v dvadsiatych rokoch 20. storočia ako núdzová kolónia na dne uzavretého lomu. Domy sa postupne prestavovali a vylepšovali. Dom manželov Horákových, postavený v 30. rokoch minulého storočia, plne zodpovedal pôvodnej zástavbe - izbičky boli miniatúrne (najmenšia mala šesť metrov štvorcových), každá mala inú výšku podlahy, svetlé výšky boli malé (2.15 m). Miestnosti boli vlhké a tmavé

Architekti sa rozhodli dom prestavať a súčasne nenarušiť unikátny charakter miesta

Snahou navrhovanej úpravy bolo celú dispozícii vyčistiť a objekt stavebne oddeliť od okolitých domov, vybudovať sa mali vlastné prípojky technickej infraštruktúry a navýšiť sa mala úžitková plocha objektu. Zároveň chceli architekti priniesť do interiéru čo najviac prirodzeného svetla. Ako najjednoduchšia možnosť sa ponúkalo zdvihnutie celej stavby, čo sa autorom projektu a súčasne majiteľom domu vzhľadom k lokalite nejavilo ako šťastné riešenie. Stavbu chceli zachovať čo najnižšie, preto navrhli zväčšenie úžitkovej plochy uskutočniť čiastočným zastavaním existujúceho dvora novou jednopodlažnou prístavbou.

 

Nová dispozícia, väčšie svetlé výšky a viac svetla v interiéri

V prízemí domu je teraz v časti pod sedlovou strechou umiestnená veľká obývacia izba s jedálenským stolom (v tejto časti je priestor úplne otvorený a presvetlený zhora strešnými oknami) a kuchynský kút. Odtiaľ možno vojsť do malej šatne a po schodisku vystúpiť do spálne, ktorá sa vikierom otvára ku skale lomu. Z obývacej izby sú navrhnuté dvere do časti s bývalými prístavbami, miesto ktorých je teraz jedna izba, slúžiaca deťom. Izba nadväzuje na malé vnútorné átrium, zovreté medzi okolitými domami. V prízemí je tiež malá lichobežníková pracovňa (reaguje na tvar pozemku), samostatné WC a kúpeľňa, ktorá je vnútri presvetlená strešným svetlíkom. Átrium osvetľuje cez okno aj hlavný obytný priestor.

 

Fasádny systém Sto s omietkou pohľadovo oddelil pôvodná časť domu od novej prístavby

Nová prístavba je celá riešená s plochou strechou, steny sú sendvičové, keď pohľadové časti do exteriéru tvorí výmurovka z plných pálených tehál z búracích prác na pôvodnom dome. Tehly majú odkazovať na prvotných obyvateľov lokality, ktorí boli často zamestnancami neďalekých tehelní, z ktorých si stavebný materiál nosili. Tehly sú doplnené o pohľadové betóny (sokel, atika), ktoré vybiehajú do dvora v jednoduchom prestrešení nad vonkajším sedením. Ploché strechy sú robené ako zelené extenzívne, nad novou prístavbou sú doplnené o malú pobytovú terasu.

 

Pôvodnú časť domu architekti hmotovo zjednotili a zjednodušili. Šikmá strecha je pokrytá opäť plechom, ale novo v antracitovej farbe (pôvodný bol červený), ktorá odkazuje na pôvodné použitie čiernych asfaltových pásov ako krytiny u niekdajších núdzových domčekov. Celý pôvodný objem je zateplený minerálnym fasádnym systémom StoTherm Mineral s kreatívnou povrchovou úpravou omietkami StoSignature vo vzore betónu.

Informácie o projekte: 
Investor: Privátny investor, Brno
Architekt: Ing. arch. Radim Horák, Ing. arch. Hana Horáková, Brno, www.kamkabi.net 
Fotografie: Pavel Barták
 

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Silná miestna komunita a práca architektov vdýchli nový život niekdajšej sladovni v dánskom Ebeltofte

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Opravená a rozšírená historická sladovňa žiari červenou farbou nad starým dánskym prístavným mestom Ebeltoft, ležiacom na brehu Baltského mora. Kancelária Praksis Arkitekter pristúpila k práci s veľkou úctou k pôvodnej stavebnej substancii a vytvorila nové sociálne centrum s charakterom campusu. Areál je príkladom vydarenej post-industriálnej architektúry

V historickom centre mestečka Ebeltoftu sa nachádza charakteristická červená sladovňa Maltfabrikken z roku 1861, dominanta mesta a významný závod, kde sa až do roku 1998 vyrábal slad. 140 rokov trvajúca priemyselná cesta však na konci 20. storočia skončila a továrni dlhé roky hrozila demolácia. Silná miestna komunita sa spojila, aby zachovala a znovu premyslela budúcnosť tradičnej priemyselnej budovy. Z iniciatívy nadšencov sa rozbehol proces vytvárania miesta pre umenie, kultúru a podnikanie – a aj vďaka ich nasadeniu bol projekt úspešne dokončený v roku 2020. Za znovuzrodením objektu je tiež veľký záujem a podpora nadácií, podnikateľskej komunity a súkromných miestnych prispievateľov, ako aj silné partnerstvo so zastupiteľstvom mesta Syddjurs, do ktorého pôsobnosti Ebeltoft patrí.

 

Dnes je to ľudová továreň – poháňaná komunitami, nadšencami a vášňou s túžbou byť semeniskom tvorivého rozvoja ľudí i spoločnosti

Maltfabrikken je miestom stretávania, priestorom na dýchanie, magickou zmesou kreativity. Zároveň je  miestom s mnohými užívateľsky orientovanými zariadeniami, ale aj sieťou, dynamom a sprostredkovateľom aktivít a akcií. Medzi jeho nové zariadenia patrí kultúrny dom, knižnica, múzeum, kultúrne prostredie pre mládež, rezidencie umelcov, workshopy, klaster kreatívneho priemyslu, minipivovar a mnoho ďalšieho.

 

Architektonická premena sa vyznačuje najmä starostlivou renováciou rešpektujúcou pôvodnú stavbu

Surovosť a neotesanosť sa tu stretáva s novou a jasnou estetikou. Zároveň boli zachované charakteristické historické hodnoty továrne. Vzniká tak homogénna a zjednocujúca hmota budovy, ktorá sa otvára do okolitých dvorov a víta každého. V snahe dostať do budov čo najviac aktivít, má vo vnútri projekt tak trochu charakter „guláša“: tu je múzeum, knižnica a archív, tu minipivovar a reštaurácia, tu dizajnový obchod, priestory a miestnosti na prenájom pre rodinné oslavy. Sú tu podnikateľské kancelárie a malé lacné prenájmy pre začínajúce firmy a dizajnérov a nakoniec, aby toho nebolo málo, je tu aj množstvo malých rezidenčných stavieb pre takzvaný "umelecký pobyt", ktorý podporuje Dánska nadácia umenia. A potom samozrejme povinné klzisko a vyhliadková plošina na vrchole komína. Je toho veľa pod jednou strechou a na väčšine miest by to bolo príliš, ale tu to funguje, pretože celý komplex budov už má v sebe ten správny nádych niečoho samorastného a pučiaceho. A čo viac, Praksis Architects sa tu podarilo udržať rovnováhu, a to ako odhalením starého, tak pridaním nového s vynikajúcim zmyslom pre oboje. Prostredníctvom obmedzenej, ale výraznej palety farieb a materiálov v exteriéri, ktorým dominujú čierne sokle a červená omietka na fasádach, spojili architekti staré a nové do jedného celku. Tvorcom projektu sa touto vydarenou prestavbou podarilo veľmi dobre premeniť industriálny relikt na križovatku spoločenského stretávania.

Informácie o projekte:

Investor: Maltfabrikken, Ebeltoft, DK

Architekt: Praksis Arkitekter, Svendborg, DK

Miesto: Maltvoj 8, 8400 Ebeltoft, DK

Kompetencia firmy Sto:

  • zatepľovací fasádny systém (StoTherm Mineral),
  • fasádna farba odrážajúca tepelné žiarenie (StoColor X-black)

Realizačná firma: Rasmus Jakobsen, Aarhus, DK

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi