Výrazné architektonické gestá a nápadná dvojdielna úprava fasády na škole pre nepočujúcich mladistvých v Nantes

Výrazné architektonické gestá a nápadná dvojdielna úprava fasády na škole pre nepočujúcich mladistvých v Nantes

Autor: stoadministrator
13. 8. 2020
Nový inštitút Public La Persagotiére sa začleňuje do rozsiahleho parku na brehu Sévrye v Nantes ako moderný náprotivok historického zámku a kaplnky. Veselo pôsobiacim komplexom budov vytvorila miestna architektonická kancelária forma6 prostredie pre nepočujúcich mladistvých, ktoré si získa svoju otvorenosťou. Dokonale tak naplnila zadania investora i mesta Nantes - zachovať prírodné a historické dedičstvo, ponúknuť výhody nového, moderne vybaveného objektu a súčasne sa plne prispôsobiť handicapu mladistvých, teda ich úplnej alebo čiastočnej hluchote.

Inštitút La Persagotiére, ktorý sa stará o nepočujúcich mladistvých, nadväzuje na činnosť hluchonemého francúzskeho pedagóga René Dunana. V roku 1824 založil prvú školu vo svojich súkromných priestoroch, ktoré však už onedlho nepostačovali. Neskôr inštitúcia sídlila pod menom La Persagotiére v starom zámku na brehu rieky Sévre, ktorý je obklopený bohato vysadeným a botanicky jedinečným parkom. Teraz boli tieto priestory modernizované a škola bola umiestnená do vlastnej budovy inštitútu, ktorej úprava vychádza z potrieb často úplne nepočujúcich osôb.

Zadanie urbanistov: rozšíriť a upraviť park v súlade s plánovaným rozvojom miesta a mesta

Nová budova školy vytvára v dialógu s kaplnkou a zámkom tretí pozoruhodný prvok v parku a súčasne rešpektuje prostredie plné rastlín, kríkov a stromov. S citom sú do lokality zakomponované aj špecifické vonkajšie priestory: ihrisko, nádvorie či parkovanie. Nádvorie zabezpečuje jednoznačné oddelenie pešej a automobilovej dopravy. Parkovanie je zriadené ako čistina v zelenom prostredí.

Úloha pre architektov: navrhnite jednotný a identifikovateľný celok, ponúkajúci otvorené srdce

Komplex je rozdelený do troch centrálnych budov, ktoré sú prepojené so svetlou, na obe strany otvorenou halou. Budovy navyše vytvárajú rad ďalších medzipriestor, ktoré celému komplexu dodávajú požadovanú otvorenosť. Usporiadanie dvoch objektov na prednej strane symbolizuje otvorené paže, čím sa zdôrazňuje ústretovosť, pohostinnosť a priateľstvo. Budova je dôrazne otvorená zvnútra aj zvonka, čo uľahčuje orientáciu obyvateľom i návštevníkom školy. Pozornosť zameraná na zrak bola uprednostňovaná s ohľadom na to, že sluchovo postihnutí sa držia najmä toho, čo vidia.

Svetlo, prehľadnosť, otvorenosť a perspektíva pri zachovaní súkromia

Vstup do haly je priamym rozšírením krytého nádvoria, ktoré vedie pozdĺž dokumentačného centra. Hala je skutočným srdcom projektu, hravým, farebným, „organickým" a zmyselným, a bola navrhnutá ako miesto pospolitosti a identifikácie, uľahčujúce vzájomnú diskusiu. Oko návštevníka sa tu ľahko a rýchlo orientuje nielen vnútri, ale z otvorenej a svetlej haly je dobre vidieť aj nádvorie a parkovisko.

Použité materiály rezonujú s vonkajšou hmotou školy

Fasádu rozohrávajú dva zásadne sa líšiace materiály: kým fasády smerom do parku zo štruktúrovaných a glazovaných betónových prefabrikátov opticky prepájajú túto novú stavbu s minerálnymi fasádami kaplnky a zámku, ktoré parku dominujú, nepravidelne usporiadané pestré sklenené dosky dodávajú komplexu bohatý a hravý výraz, prinášajúce teplo a veselosť. Táto „hravá" časť fasády je realizovaná s predsadeným odvetrávaným fasádnym systémom StoVentec Glass, ktorý aj na škole v Nantes opäť preukázal, že poskytuje výnimočné možnosti pre vzhľad fasády. Prefabrikované sklenené prvky môžu byť vyrábané v rôznych veľkostiach do cca 6 m2 a dávajú nekonečnú slobodu tvorby z hľadiska tvaru, farby a jednotlivých motívov. Sklo je navyše extrémne odolné voči poveternostným vplyvom a 100% recyklovateľné.

Informácie o projekte:
Investor:
Institute La Persagoiŕe, Nantes, Francúzsko
Architekt: forma6, Nantes
Miesto: Rue du Frére Louis, Nantes
Realizácia: Engie Axima, Paríž/Nantes
Kompetencie Sto: predsazená odvetrávaná fasáda (StoVentec Glass)
Foto:     Patrick Miara, Nantes, Hadrien Brunner, Pornichet, Loire-Atlantique

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Silná miestna komunita a práca architektov vdýchli nový život niekdajšej sladovni v dánskom Ebeltofte

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Opravená a rozšírená historická sladovňa žiari červenou farbou nad starým dánskym prístavným mestom Ebeltoft, ležiacom na brehu Baltského mora. Kancelária Praksis Arkitekter pristúpila k práci s veľkou úctou k pôvodnej stavebnej substancii a vytvorila nové sociálne centrum s charakterom campusu. Areál je príkladom vydarenej post-industriálnej architektúry

V historickom centre mestečka Ebeltoftu sa nachádza charakteristická červená sladovňa Maltfabrikken z roku 1861, dominanta mesta a významný závod, kde sa až do roku 1998 vyrábal slad. 140 rokov trvajúca priemyselná cesta však na konci 20. storočia skončila a továrni dlhé roky hrozila demolácia. Silná miestna komunita sa spojila, aby zachovala a znovu premyslela budúcnosť tradičnej priemyselnej budovy. Z iniciatívy nadšencov sa rozbehol proces vytvárania miesta pre umenie, kultúru a podnikanie – a aj vďaka ich nasadeniu bol projekt úspešne dokončený v roku 2020. Za znovuzrodením objektu je tiež veľký záujem a podpora nadácií, podnikateľskej komunity a súkromných miestnych prispievateľov, ako aj silné partnerstvo so zastupiteľstvom mesta Syddjurs, do ktorého pôsobnosti Ebeltoft patrí.

 

Dnes je to ľudová továreň – poháňaná komunitami, nadšencami a vášňou s túžbou byť semeniskom tvorivého rozvoja ľudí i spoločnosti

Maltfabrikken je miestom stretávania, priestorom na dýchanie, magickou zmesou kreativity. Zároveň je  miestom s mnohými užívateľsky orientovanými zariadeniami, ale aj sieťou, dynamom a sprostredkovateľom aktivít a akcií. Medzi jeho nové zariadenia patrí kultúrny dom, knižnica, múzeum, kultúrne prostredie pre mládež, rezidencie umelcov, workshopy, klaster kreatívneho priemyslu, minipivovar a mnoho ďalšieho.

 

Architektonická premena sa vyznačuje najmä starostlivou renováciou rešpektujúcou pôvodnú stavbu

Surovosť a neotesanosť sa tu stretáva s novou a jasnou estetikou. Zároveň boli zachované charakteristické historické hodnoty továrne. Vzniká tak homogénna a zjednocujúca hmota budovy, ktorá sa otvára do okolitých dvorov a víta každého. V snahe dostať do budov čo najviac aktivít, má vo vnútri projekt tak trochu charakter „guláša“: tu je múzeum, knižnica a archív, tu minipivovar a reštaurácia, tu dizajnový obchod, priestory a miestnosti na prenájom pre rodinné oslavy. Sú tu podnikateľské kancelárie a malé lacné prenájmy pre začínajúce firmy a dizajnérov a nakoniec, aby toho nebolo málo, je tu aj množstvo malých rezidenčných stavieb pre takzvaný "umelecký pobyt", ktorý podporuje Dánska nadácia umenia. A potom samozrejme povinné klzisko a vyhliadková plošina na vrchole komína. Je toho veľa pod jednou strechou a na väčšine miest by to bolo príliš, ale tu to funguje, pretože celý komplex budov už má v sebe ten správny nádych niečoho samorastného a pučiaceho. A čo viac, Praksis Architects sa tu podarilo udržať rovnováhu, a to ako odhalením starého, tak pridaním nového s vynikajúcim zmyslom pre oboje. Prostredníctvom obmedzenej, ale výraznej palety farieb a materiálov v exteriéri, ktorým dominujú čierne sokle a červená omietka na fasádach, spojili architekti staré a nové do jedného celku. Tvorcom projektu sa touto vydarenou prestavbou podarilo veľmi dobre premeniť industriálny relikt na križovatku spoločenského stretávania.

Informácie o projekte:

Investor: Maltfabrikken, Ebeltoft, DK

Architekt: Praksis Arkitekter, Svendborg, DK

Miesto: Maltvoj 8, 8400 Ebeltoft, DK

Kompetencia firmy Sto:

  • zatepľovací fasádny systém (StoTherm Mineral),
  • fasádna farba odrážajúca tepelné žiarenie (StoColor X-black)

Realizačná firma: Rasmus Jakobsen, Aarhus, DK

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi