Vzrušujúci dialóg a dokonalá harmónia medzi krajinou a architektúrou

Vzrušujúci dialóg a dokonalá harmónia medzi krajinou a architektúrou

Autor: stoadministrator
28. 1. 2021
Na pobreží Egejského mora, v prístavnom meste Cesme v západnej časti Turecka vyrástol v roku 2018 hotel Folkart Hills Hotel and Residences, ktorý okrem skvelej lokality láka aj svojou architektúrou a najmodernejšími technológiami. Fasáda hotela je realizovaná s predsadeným zatepľovacím systémom StoVentec R s povrchovou omietkovou úpravou. Dizajn objektu ocenila aj jury German Design Award 2021.

Prestížne ocenenie pre tím tureckých architektov

Od svojho založenia v roku 1953 je jedným z hlavných úloh Nemeckej rady pre dizajn sledovať, analyzovať a hodnotiť medzinárodný vývoj v dizajne. Nemecká rada pre dizajn každoročne tiež organizuje a udeľuje jedno z najuznávanejších svetových ocenení za dizajn: Nemeckú cenu za dizajn. Víťazi sú vždy príkladom, akú vysokú komerčnú a kultúrnu hodnotu prináša vynikajúci dizajn. Jedným z víťazov German Design Award 2021 je aj hotel Folkart Hills, ktorý navrhlo istanbulské štúdio DILEKCI Architects (DDA). Jeho zakladateľom je architekt Durmus Dilekci, ktorý okrem radu ďalších projektov pre verejnú a privátnu sféru navrhol aj Mi'costa Hotel and Residences, nominovaný Tureckom na európsku cenu Mies Van Der Rohe 2015.

 

Dizajn, ktorý je inšpirovaný prirodzenou topografiou miernych kopcov v okolí prístavu v Cesme, dokonale zapadá do okolitej krajiny

Biele balustrády graficky sledujú topografiu a vytvárajú nádherný pohľad na celý hotelový komplex. Atraktívny dizajn vytvára vzrušujúci dialóg a súčasne dokonalú harmóniu medzi krajinou a architektúrou. Investor chcel od začiatku projekt so silným symbolickým nábojom, ktorý mal odrážať veľký dôraz na inovácie. Všetky izby a apartmány mali mať ničím nerušený výhľad na more. Architekti navrhli objekt, ktorý okrem spoločenského a športového zázemia tvorí 40 izieb, 18 apartmánov a 12 špeciálnych jednotiek. Súčasťou komplexu je spojenie kúpeľov a krytého bazéna, pretože hotel leží v oblasti bohatej na termálne pramene. Premyslené a dokonale naplánované je aj prepojenie interiéru hotela s jeho okolím. Hosťom ponúka veľké množstvo prekvapivých výhľadov a pocit úzkeho prepojenia interiérov s morom a jeho zmyslovými prejavmi.

 

Umiestnenie a orientácia hotela ovplyvnili i riešenie fasády hotela

Región Çeşme je jednou z najvýznamnejších tureckých turistických oblastí, a jej centrom je prístavné mesto Cesme. Potenciál hotela bol teda veľký. Výzvou bolo umiestnenie hotelového komplexu v západnej časti zálivu, priamo oproti prístavu a historickej časti mesta, umiestnenými na východnej strane zálivu. Pohľad na historické centrum mesta bol výhodou, výhľad na prístav s žeriavmi a veľkými loďami by však pre hostí nebol príliš atraktívny. Preto sa architekti rozhodli orientovať výhľad na more smerom na sever a severozápad. Z tejto strany je však fasáda vystavená enormnej poveternostnej záťaži. Vysoká odolnosť predsadeného prevetrávaného fasádneho systému StoVentec R bola preto jedným z dôvodov pre jeho inštaláciu na fasáde hotela.

 

Fasádny systém StoVentec R priniesol investorom aj hosťom ďalšie výhody

Predsadený bezškárový zatepľovací systém StoVentec R s povrchovou omietkovou úpravou im ponúkol okrem mechanickej pevnosti a odolnosti tiež ochranu proti vlhkosti a hluku, v letných mesiacoch robí hosťom radosť jeho vysoká tepelná ochrana. Systém bolo možné aplikovať aj na nerovné povrchy a dali sa s ním vytvárať zakrivené či šikmé plochy, ktoré sú pre hotel Folkart Hills úplne zásadné a charakteristické. Minimálne tepelné mosty prinieslo aj spojenie tohto fasádneho systému s nosnou konštrukciou z nerezovej ocele a hliníka. Architekti z DILEKCI Architects zatepľovací systém StoVentec R dokonale poznajú, a v plnej miere tak využili obrovské množstvo jeho tvorivých možností. Vďaka omietkam a náterom Sto je navyše povrch hotelovej fasády chránený pred nečistotami, riasami a plesňami a odoláva aj mechanickému zaťaženiu a trhlinám.

 

Zoznámte s možnosťami odvetrávaných fasád StoVentec

Jedna zo základných potrieb architektov - vyjadriť svoje nápady aj prostredníctvom plášťa budovy - vyvoláva rastúci dopyt po zakrivených homogénnych plochách, niekedy hladkých, niekedy s textúrou. To potom vedie k podstatne vyšším nárokom na nosnú konštrukciu, povrchy a ich spracovanie. V tejto oblasti je významným pomocníkom tvorcov predsadený odvetrávaný systém StoVentec.

Informácie o projekte
Objekt:
Hotelov komplex Folkart Hills, Cesme, Izmir, Turecko
Investor: Folkart Construction
Architekti: Durmus Dilekci, DILEKCI Architects (DDA), Istanbul, Turecko
Realizácia: Lamda Group, Izmir
Fotografie: Yercekim architectural photos
Doba výstavby: 2018
Kompetencie Sto:

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Liate podlahy StoCretec v bratislavskom showroome MTBIKER

Autor: stoadministrator
20. 9. 2021
Najväčší slovenský cyklistický portál a e-shop otvoril pre bratislavských zákazníkov showroom a výdajné miesto v priestoroch známej Pradiarne 1900 na Svätoplukovej ulici v Bratislave. V interiéri od architektov VAUarchitects (Ľudovít Vitko, Silvia Vitková) sú na podlahách a schodoch použité odolné nátery, povrchové úpravy a laky StoCretec.

MTBIKER je jedným z prvých nájomcov v zrekonštruovaných priestoroch národnej kultúrnej pamiatky v areáli bývalej Cvernovky

Rekonštrukcia Pradiarne prebiehala podľa návrhu ateliéru BOUDA MASÁR architekti, koncept interiéru spoločných priestorov spracoval ateliér CHYBIK+KRISTOF ASSOCIATED ARCHITECTS.

Medzi kľúčové prvky návrhu spoločných priestorov patrí opätovné otvorenie pôvodnej halovej dispozície s nevšedným systémom liatinových stĺpov. Architekti Ľudovít Vitko a Silvia Vitková sa pri návrhu interiéru pre novú prevádzku zamerali na primeranosť výrazových prvkov, ktoré nechávajú vyniknúť kontext priestoru industriálnej pamiatky a precízny výber produktov predajcu.

 

Showroom je súčasťou pôvodne otvoreného halového priestoru na prízemí

a prístupný je z ulice a hlavného lobby budovy. Zóna medzi vstupmi je v maximálnej miere ponechaná predajni, na ktorú priamo nadväzuje servis bicyklov. Interiér je zameraný na prezentáciu užšieho, výberového sortimentu. Návštevník dostáva dostatok priestoru a voľnosti pre vnímanie vybraných produktov, inpširáciu a v prípade potreby priamu konzultáciu so servisnými technikmi. Showroom a servis na prízemí dopĺňa vďaka vysokému stropu mezanín, určený prednostne pre zamestnancov predajne.

 

Koncept interiéru mal za cieľ nechať vyniknúť to, čo vyniknúť má – výberové produkty predajcu a cenný kontext industriálnej pamiatky

Architekti Ľudovít Vitko a Silvia Vitková z VAUarcitects kládli v showroome MTBIKER dôraz na primeranosť výrazových prvkov so snahou nepotlačiť stavebnú podstatu a charakter priestoru, ktorý delili len v prevádzkovo najnutnejších miestach. Materiály a farby vyberali s ohľadom na funkčnosť, priestorový kontext, identitu značky a vyzdvihnutie samotných produktov. Monochromatická paleta nových materiálov necháva vyniknúť kontext obnoveného priestoru a sústreďuje pozornosť na prezentované produkty. Svetlosivá konštrukcia mezanínu a nadväzujúce nábytkové prvky zodpovedajú farebnosti soklovej časti obnovených liatinových stĺpov.

 

Podlahové povrchy StoCretec na báze polyuretánu alebo epoxidovej živice v službách architektov

Sú odolné a príjemné na pohľad, komponenty systémov StoCretec sú aj v tomto showroome navzájom zladené a zahŕňajú celú paletu výrobkov – od základu cez vlastný povrch až po prelakovanie. Na podlahe showroomu je použitý EP podkladový náter StoPox GH 205, ktorý má veľmi dobrú priľnavosť a je testovaný na odolnosť voči odtrhnutiu a vytváraniu bublín pri vzlínajúcej vlhkosti. Na tento náter je aplikovaná odolná a húževnato-pružná PUR povrchová úprava StoPur IB 500. Kryciu vrstvu tvorí PUR uzatvárací náter StoPur WV 200, určený pre farebné uzatváracie nátery na polyuretánové podlahové povrchové úpravy.

Informácie o projekte:
Investor: MTBIKER.shop s.r.o.
Miesto: Bratislava
Architekti: VAUarchitects - Ľudovít Vitko, Silvia Vitková
Realizácia: Profloor, s.r.o.
Fotografie:  VAUarchitects - Ľudovít Vitko, Silvia Vitková
Použité riešenia Sto:

  • Podlaha showroomu - EP podkladový náter StoPox GH 205, PUR povrchová úprava StoPur IB 500, PUR uzatvárací náter StoPur WV 200,
  • Oceľové schody - EP vodou riediteľný protišmykový lak StoPox WL 200

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi