Hotel "Zur Noll" Jena: plastická fasáda prepája okná zvlnenými závesmi

Hotel "Zur Noll" Jena: plastická fasáda prepája okná zvlnenými závesmi

Autor: e.papcunova@sto.com
17. 3. 2020
Tvorivá idea bola vďaka odvahe klienta, inštinktu architektky a plastickým fasádnym prvkom implementovaná veľmi presne. Veselý, živý vzhľad veľkej fasádnej plochy v kombinácii s masívnou protipožiarnou ochranou? Pre architektku Sabine Walther to nepredstavovalo žiadny rozpor. V ulice Unterlauengasse v preslávenom univerzitnom meste Jena vytvorila novú fasádu, ktorá aj napriek radu náročných požiadaviek vyžaruje svoju vlastnú zvláštnu estetiku. Celú budovu zdobia oblé hrany a vlnité fasádne prvky.

Hostinec s reštauráciou "Zur Noll", ktorý tu existoval od roku 1864, spájal reštauráciu a ubytovacie služby. V roku 2016 bolo rozhodnuté o rozšírení kapacity hotela o novú budovu. Architektka z Jeny Sabine Walther bola poverená návrhom novej budovy, ktorá by pridala k existujúcim 22 hotelovým izbám ďalších 23 nových.

Päť výziev pre architektku

Pred architektkou Sabine Walther stálo na začiatku projektu päť hlavných výziev. Musela integrovať architektúru novostavby do historického starého mesta Jena a zapracovať požiadavky na protipožiarnu stenu na južnej strane fasády, nutné bolo zabezpečiť aj prístup hasičským vozidlám na nádvorí hotela. Orieškom bola tiež veľká plocha fasády, u ktorej bolo potrebné napriek veľkej dĺžke fasády vytvoriť jedinečný dizajnový jazyk.

Jena Facade Award je aj ocenením spolupráca autora s mestským architektom

Oblasť na okraji historického mesta sa vyznačuje pôvodnými domami niekdajších mešťanov a remeselníkov. Poradná komisia pre architektúru, urbanizmus a pamiatkovú starostlivosť mesta Jena preto ovplyvnila plánovanie hneď od začiatku. Nová rohová budova mala byť dobre integrovaná do existujúceho súboru pamiatok a mala zodpovedať celkovému charakteru štvrti. Pred architektkou stáli aj ďalšie prekážky, ktoré bolo potrebné prekonať: založenie novej štvorposchodovej budovy bolo ťažké, pretože podklad tvoril riečny štrk. Priechod musel navyše otvoriť nádvorie hasičským vozidlám a južná fasáda musela spĺňať požiadavky na protipožiarnu stenu. Vďaka odvahe klienta a inštinktu architektky sa podarilo prejsť tesným korzetom predpisov, požiadaviek a potrieb a vytvoriť architektúru, ktorá prepája minulosť so súčasnosťou. Prevádzkovateľku hotela Michaelu Jahn, ktorá ako klientka vďaka projektu zdvojnásobila svoju ubytovaciu kapacitu, potešila tiež skutočnosť, že jej nová budova získala aj vďaka úspešnej spolupráci s mestským architektom Matthiasom Lermom ocenenie Jena Facade Award.

Architektúra Novej objektivity v spojení s možnosťami fasádnych plastických prvkov StoDeco

„Vlnky vzišli z nápadu vziať okenné záclony ako vstupný tvar a spojiť ich s okennými pásmi." hovorí Sabine Walther k možnostiam, ktoré moderné stavebné materiály ponúkajú. „Záclonové vlnky" boli vytvorené z nehorľavého minerálneho materiálu Verolith® podľa vzoru, ktorý architektka navrhla. Takto vzniknuté plastické fasádne prvky StoDeco potom už len stačilo upevniť na povrch tepelnoizolačného fasádneho systému StoTherm Classic a natrieť fasádnou farbou.

Svoje prednosti preukázal na novostavbe aj odvetrávaný fasádny systém StoVentec R, ktorý je inštalovaný na stropnom podhľade prejazdu do nádvoria. Jednak vyriešil povrchovú nerovnosť podhľadu (40 cm), jednak umožnil architektke prepojiť fasádne omietku s omietkou na stropnom podhľade.

 

 

Vyžiadajte si zadarmo vzorky StoDeco prvkov z Verolithu

Lepšie raz vidieť ako stokrát počuť - zaregistruje sa na www.sto.sk/fasady a my vám zadarmo pošleme ukážku StoDeco prvkov z minerálneho granulátu Verolith.

 

Informácie o projekte

Objekt: Novostavba budovy hotela "Zur Noll", Jena, Nemecko
Miesto: Unterlauengasse 2, Jena
Architekti: Sabine Walther, Jena
Kompetencie firmy Sto:
fasádny zatepľovací systém StoTherm Classic® a StoTherm Classic® S1
masívne minerálne fasádne prvky StoDeco
predsadený odvetrávaný fasádny systém s omietkou StoVentec R
Realizácia: Neubauer Maler und Fußboden GmbH, Bad Berka
Fotografie: Christian Günther, Lipsko

Fieldset
Novostavba budovy hotela "Zur Noll", Jena, Nemecko
Unterlauengasse 2, Jena
Autor stavby
Sabine Walther, Jena

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Silná miestna komunita a práca architektov vdýchli nový život niekdajšej sladovni v dánskom Ebeltofte

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Opravená a rozšírená historická sladovňa žiari červenou farbou nad starým dánskym prístavným mestom Ebeltoft, ležiacom na brehu Baltského mora. Kancelária Praksis Arkitekter pristúpila k práci s veľkou úctou k pôvodnej stavebnej substancii a vytvorila nové sociálne centrum s charakterom campusu. Areál je príkladom vydarenej post-industriálnej architektúry

V historickom centre mestečka Ebeltoftu sa nachádza charakteristická červená sladovňa Maltfabrikken z roku 1861, dominanta mesta a významný závod, kde sa až do roku 1998 vyrábal slad. 140 rokov trvajúca priemyselná cesta však na konci 20. storočia skončila a továrni dlhé roky hrozila demolácia. Silná miestna komunita sa spojila, aby zachovala a znovu premyslela budúcnosť tradičnej priemyselnej budovy. Z iniciatívy nadšencov sa rozbehol proces vytvárania miesta pre umenie, kultúru a podnikanie – a aj vďaka ich nasadeniu bol projekt úspešne dokončený v roku 2020. Za znovuzrodením objektu je tiež veľký záujem a podpora nadácií, podnikateľskej komunity a súkromných miestnych prispievateľov, ako aj silné partnerstvo so zastupiteľstvom mesta Syddjurs, do ktorého pôsobnosti Ebeltoft patrí.

 

Dnes je to ľudová továreň – poháňaná komunitami, nadšencami a vášňou s túžbou byť semeniskom tvorivého rozvoja ľudí i spoločnosti

Maltfabrikken je miestom stretávania, priestorom na dýchanie, magickou zmesou kreativity. Zároveň je  miestom s mnohými užívateľsky orientovanými zariadeniami, ale aj sieťou, dynamom a sprostredkovateľom aktivít a akcií. Medzi jeho nové zariadenia patrí kultúrny dom, knižnica, múzeum, kultúrne prostredie pre mládež, rezidencie umelcov, workshopy, klaster kreatívneho priemyslu, minipivovar a mnoho ďalšieho.

 

Architektonická premena sa vyznačuje najmä starostlivou renováciou rešpektujúcou pôvodnú stavbu

Surovosť a neotesanosť sa tu stretáva s novou a jasnou estetikou. Zároveň boli zachované charakteristické historické hodnoty továrne. Vzniká tak homogénna a zjednocujúca hmota budovy, ktorá sa otvára do okolitých dvorov a víta každého. V snahe dostať do budov čo najviac aktivít, má vo vnútri projekt tak trochu charakter „guláša“: tu je múzeum, knižnica a archív, tu minipivovar a reštaurácia, tu dizajnový obchod, priestory a miestnosti na prenájom pre rodinné oslavy. Sú tu podnikateľské kancelárie a malé lacné prenájmy pre začínajúce firmy a dizajnérov a nakoniec, aby toho nebolo málo, je tu aj množstvo malých rezidenčných stavieb pre takzvaný "umelecký pobyt", ktorý podporuje Dánska nadácia umenia. A potom samozrejme povinné klzisko a vyhliadková plošina na vrchole komína. Je toho veľa pod jednou strechou a na väčšine miest by to bolo príliš, ale tu to funguje, pretože celý komplex budov už má v sebe ten správny nádych niečoho samorastného a pučiaceho. A čo viac, Praksis Architects sa tu podarilo udržať rovnováhu, a to ako odhalením starého, tak pridaním nového s vynikajúcim zmyslom pre oboje. Prostredníctvom obmedzenej, ale výraznej palety farieb a materiálov v exteriéri, ktorým dominujú čierne sokle a červená omietka na fasádach, spojili architekti staré a nové do jedného celku. Tvorcom projektu sa touto vydarenou prestavbou podarilo veľmi dobre premeniť industriálny relikt na križovatku spoločenského stretávania.

Informácie o projekte:

Investor: Maltfabrikken, Ebeltoft, DK

Architekt: Praksis Arkitekter, Svendborg, DK

Miesto: Maltvoj 8, 8400 Ebeltoft, DK

Kompetencia firmy Sto:

  • zatepľovací fasádny systém (StoTherm Mineral),
  • fasádna farba odrážajúca tepelné žiarenie (StoColor X-black)

Realizačná firma: Rasmus Jakobsen, Aarhus, DK

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi