Neobyčajná omietka na uličnej fasáde nového domu v centre Bratislavy

Neobyčajná omietka na uličnej fasáde nového domu v centre Bratislavy

Autor: stoadministrator
28. 1. 2021
História projektu, ktorý vyplnil dlhoročnú prieluku na Konventnej ulici v Bratislave, siaha do roku 2011, kedy spoločnosť Invest Product vypísala vyzvanú architektonickú súťaž na riešenie tohto problematického pozemku. Jej víťazom sa stal skúsený bratislavský ateliér Architekti B.K.P.Š. a podľa jeho projektu sa staval aj nedávno dokončený polyfunkčný dom. Vzhľad fasády výrazne ovplyvnili povrchové úpravy s materiálmi Sto.

Nové byty, kancelárie a obchodné prevádzky v centre Bratislavy

Budova je postavená na železobetónovej základovej doske, nosný systém budovy je tvorený železobetónovými nosnými stenami, stropmi a stĺpmi. Fasáda je realizovaná najmodernejším zatepľovacím systémom StoTherm Classic, tepelnú izoláciu tvorí minerálna vlna a finálnu vrstvu hladká omietka. Nový objekt neďaleko od Michalskej brány ponúka v štyroch podzemných podlažiach 71 parkovacích miest. Na prízemí sú dva obchodné priestory, pre kancelárie sú vyhradené prvé tri nadzemné podlažia. Na horných troch poschodiach je potom osem jedno, dvoj, troj alebo štvorizbových bytov.

 

Výrazné reliéfne stvárnenie uličnej fasády reaguje na plasticitu okolitej historizujúcej zástavby

Kľúčovou architektonickou otázkou polyfunkčného domu na Konventnej ulici bola voľba takých postupov, ktoré na jednej strane zareagujú na historizujúci kontext miesta stavby, jeho najbližšieho okolia i priľahlých ulíc, a ktoré zároveň jednoznačne identifikujú jeho architektúru ako dnešnú, súčasnú. Ambíciou autorov dostavby bolo, aby bol nový polyfunkčný dom identicky súčasný. A zároveň aby pôsobil ako akceptovateľný mediátor medzi prostredím 19. storočia a dneškom. To sa podarilo: striktne geometrická, avšak štruktúrovaná plocha s pekným detailom je zmäkčená nepravidelným povrchom omietky. Ustupujúca hmota, orientovaná do vnútrobloku, vytvára priestor pre rozmerné strešné terasy a lodžie, ktoré rozširujú využiteľnú plochu bytov. Charakter architektúry je z dvorovej strany prostejší, čo je charakteristické aj pre okolité stavby. Dôraz je kladený na dobré proporcie prevýšených okenných otvorov a plných stien.

 

Hoci je budova jednoznačne moderná, v historickom prostredí pôsobí dobre. A to vďaka vysokej architektonickej úrovni návrhu a jeho prevedenia

Prevažujúcou materialitou plných plôch sú hladké omietky so selektívnym lazúrovaním. Zámerom tvorcov bolo prezentovať takýmto spôsobom celistvosť nového objemu, podriaďujúceho sa uličnému, ale aj svetlotechnickému profilu. Architekt Martin Kusý starší, ktorý je spolu so svojim synom Martinom Kusým ml. a Pavlom Paňákom autorom domu, k tomu povedal: „Diskusia o materialite s investorom samozrejme bola, on mal svoje vlastné predstavy o fasáde domu. Ale som rád, že sa nám podarilo ani nie presvedčiť ho, ale že si osvojil náš názor, že ten dom je treba zapojiť do prostredia, v ktorom je, a ktoré je charakteristické omietkami. Vybrali sme preto omietku, ktorá je kvalitná a moderná, a súčasne neobyčajná a ušľachtilá. Striekané kamienky jej dávajú vlastnú štruktúru a identitu, ktorú si niekto všimne, a niekto nie.“

 

Nerovný povrch so striekaným kamenivom dokonale splnil potreby architektov

Na kontaktnom zatepľovacom systéme StoTherm Classic MW bol na uličnej strane omietkovej fasády vytvorený zvláštny povrchový terazzo efekt, ktorý si zo širokého sortimentu omietok Sto vybrali sami architekti polyfunkčného domu. „Jeho základom je tenkovrstvá organická jemnozrnná modelačná omietka Stolit MP, upravená nástrekom zmesi z prírodného kameniva. Vytvorenie tohto efektu s našimi materiálmi pritom nebolo zložité. Do prvej vrstvy omietky Stolit MP sa strieka zmes kameniva StoEffect Terrazzo natur. Po zaschnutí prvej vrstvy sa aplikuje druhá vrstva omietky Stolit MP, a táto vrstva sa na záver jemne zafilcuje. Čím je tento efekt zvláštny, je skutočnosť, že sa s ním nedá urobiť dokonale rovný povrch. Ale architekti práve také riešenie od začiatku hľadali, ich zámerom bolo cielene vytvoriť nepravidelný, a nie dokonale rovinatý povrch omietky. Budova stojí v centre mesta a ľudia budú okolo nej prechádzať v tesnej blízkosti. Ten nepravidelný a nerovný povrch sa autorom domu páčil, pretože splňoval ich ciele, a súčasne sa hodil do lokality, kde sú ľudia veľmi blízko k fasáde. Vyberali sme z niekoľkých možností našich omietok, vrátane kreatívnych omietok StoSignature. Nakoniec voľba padla na striekaný terazzo efekt. A vďaka šikovným fasádnikom sa podarila aj jeho realizácia.“ hovorí Ludovít Jelemenský, project manager spoločnosti Sto Slovensko. Vo dvore je fasáda, podobne ako celý charakter architektúry, prostejšia. Vrchnú vrstvu tvorí organická jemnozrnná omietka Stolit K1.

 

Nominácia na cenu CE-ZA-AR

Medzinárodná porota tohtoročného CEZAARa vybrala v prvom kole na shortlist 30 diel, ktoré osobne navštívila. Po obhliadkach naprieč celým Slovenskom rozhodla o nominácií 21 diel, ktoré sa uchádzali o ocenenia 19. ročníka CE ZA AR 2020 v šiestich kategóriách. V kategórii bytové domy nominovala aj polyfunkčný dom na Konventnej ulici č.6. Jeden z členov poroty, Ing. arch. Antonín Novák z brnenského ateliéru Architekti  D.R.N.H., k tomu uviedol: „Bytový dom Konventná v Bratislave je noblesným príkladom polyfunkčného objektu, situovaného do prieluky v historickom jadre mesta. Dom obsahuje veľmi kvalitné byty s terasami vo vnútrobloku, a predovšetkým udivuje kvalitne spracovanou fasádou. Tá sa v danom kontexte stáva sebavedomým počinom a jasnou deklaráciou doby svojho vzniku.“

Informácie o projekte:
Objekt: Polyfunkčný dom, Bratislava
Lokalita: Konventná ulica 6, Bratislava
Investor: Konventná a.s., Bratislava
Architekt: Architekti B.K.P.Š./ Martin Kusý st., Pavol Paňák, Martin Kusý ml., Bratislava
Doba výstavby: 2018-2020
Hlavný dodávateľ stavby: I.K.M. REALITY-STAVING Banská Bystrica, a.s.
Fotografie: Tomáš Manina
Kompetencie Sto:

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Silná miestna komunita a práca architektov vdýchli nový život niekdajšej sladovni v dánskom Ebeltofte

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Opravená a rozšírená historická sladovňa žiari červenou farbou nad starým dánskym prístavným mestom Ebeltoft, ležiacom na brehu Baltského mora. Kancelária Praksis Arkitekter pristúpila k práci s veľkou úctou k pôvodnej stavebnej substancii a vytvorila nové sociálne centrum s charakterom campusu. Areál je príkladom vydarenej post-industriálnej architektúry

V historickom centre mestečka Ebeltoftu sa nachádza charakteristická červená sladovňa Maltfabrikken z roku 1861, dominanta mesta a významný závod, kde sa až do roku 1998 vyrábal slad. 140 rokov trvajúca priemyselná cesta však na konci 20. storočia skončila a továrni dlhé roky hrozila demolácia. Silná miestna komunita sa spojila, aby zachovala a znovu premyslela budúcnosť tradičnej priemyselnej budovy. Z iniciatívy nadšencov sa rozbehol proces vytvárania miesta pre umenie, kultúru a podnikanie – a aj vďaka ich nasadeniu bol projekt úspešne dokončený v roku 2020. Za znovuzrodením objektu je tiež veľký záujem a podpora nadácií, podnikateľskej komunity a súkromných miestnych prispievateľov, ako aj silné partnerstvo so zastupiteľstvom mesta Syddjurs, do ktorého pôsobnosti Ebeltoft patrí.

 

Dnes je to ľudová továreň – poháňaná komunitami, nadšencami a vášňou s túžbou byť semeniskom tvorivého rozvoja ľudí i spoločnosti

Maltfabrikken je miestom stretávania, priestorom na dýchanie, magickou zmesou kreativity. Zároveň je  miestom s mnohými užívateľsky orientovanými zariadeniami, ale aj sieťou, dynamom a sprostredkovateľom aktivít a akcií. Medzi jeho nové zariadenia patrí kultúrny dom, knižnica, múzeum, kultúrne prostredie pre mládež, rezidencie umelcov, workshopy, klaster kreatívneho priemyslu, minipivovar a mnoho ďalšieho.

 

Architektonická premena sa vyznačuje najmä starostlivou renováciou rešpektujúcou pôvodnú stavbu

Surovosť a neotesanosť sa tu stretáva s novou a jasnou estetikou. Zároveň boli zachované charakteristické historické hodnoty továrne. Vzniká tak homogénna a zjednocujúca hmota budovy, ktorá sa otvára do okolitých dvorov a víta každého. V snahe dostať do budov čo najviac aktivít, má vo vnútri projekt tak trochu charakter „guláša“: tu je múzeum, knižnica a archív, tu minipivovar a reštaurácia, tu dizajnový obchod, priestory a miestnosti na prenájom pre rodinné oslavy. Sú tu podnikateľské kancelárie a malé lacné prenájmy pre začínajúce firmy a dizajnérov a nakoniec, aby toho nebolo málo, je tu aj množstvo malých rezidenčných stavieb pre takzvaný "umelecký pobyt", ktorý podporuje Dánska nadácia umenia. A potom samozrejme povinné klzisko a vyhliadková plošina na vrchole komína. Je toho veľa pod jednou strechou a na väčšine miest by to bolo príliš, ale tu to funguje, pretože celý komplex budov už má v sebe ten správny nádych niečoho samorastného a pučiaceho. A čo viac, Praksis Architects sa tu podarilo udržať rovnováhu, a to ako odhalením starého, tak pridaním nového s vynikajúcim zmyslom pre oboje. Prostredníctvom obmedzenej, ale výraznej palety farieb a materiálov v exteriéri, ktorým dominujú čierne sokle a červená omietka na fasádach, spojili architekti staré a nové do jedného celku. Tvorcom projektu sa touto vydarenou prestavbou podarilo veľmi dobre premeniť industriálny relikt na križovatku spoločenského stretávania.

Informácie o projekte:

Investor: Maltfabrikken, Ebeltoft, DK

Architekt: Praksis Arkitekter, Svendborg, DK

Miesto: Maltvoj 8, 8400 Ebeltoft, DK

Kompetencia firmy Sto:

  • zatepľovací fasádny systém (StoTherm Mineral),
  • fasádna farba odrážajúca tepelné žiarenie (StoColor X-black)

Realizačná firma: Rasmus Jakobsen, Aarhus, DK

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi