Nová podoba starej Mlynice v Bratislave

Nová podoba starej Mlynice v Bratislave

Autor: e.papcunova@sto.com
14. 8. 2019
Premena priemyselného dedičstva v Bratislave na umelecké, spoločenské, kreatívne, komerčné priestory či loftové bývanie sa vďaka nadšeniu šéfa stavebnej firmy Ise a architektov z ateliéru GutGut vydarila.

Skvost, ktorý investorovi utkvel v pamäti

Budova mlynice bola postavená v polovici 60. rokov minulého storočia a až do roku 1992, dokedy výroba fungovala, sa v nej miešali prímesy do betónových kvádrov. Nevyužívanú mlynicu objavil Oto Bortlík, spoločník a konateľ slovensko-rakúskej stavebnej firmy Ise v roku 2010. Už vtedy mu ako stavbárovi vďaka svojej podobe a použitým materiálom a postupom utkvela v pamäti. O päť rokov neskoršie sa tu náhodou ocitol znovu a začal skúmať, komu nehnuteľnosti patria, či sú na predaj, čo tu bolo v minulosti a či tu nie je kontaminácia. Následne si všetko prepočítal, prekonzultoval s rakúskymi partnermi vo firme, objekt od pôvodného majiteľa odkúpil a začal pripravovať prestavbu.

 

Zámerom bolo zachovať maximum z pôvodnej budovy a nezasiahnuť do jej podstaty

So svojim plánom oslovil architektov Štefana Polakoviča a Lukáša Kordíka z ateliéru GutGut. Aj keď do tej doby s nimi nespolupracoval, poznal ich práci a vedel, že majú svoj rukopis. Zavážila aj skúsenosť ateliéru s rekonštrukciou paneláka v Rimavskej Sobote, za ktorú dostali v roku 2014 architektonickú cenu CE.ZA.AR. Spoluprácu na projekte si obe strany pochvaľovali. Architekti priniesli koncept a počas celého procesu projektovania s investorom diskutovali a hľadali optimálne riešenie z hľadiska ceny, dizajnu a architektúry, aby boli vzájomne spokojní. Od začiatku bolo zámerom zachovať maximum z pôvodnej budovy a nezasiahnuť do jej podstaty, pre ktorú ju kúpili. Zároveň však aj maximálne využiť, čo ponúka. Podarilo sa to vďaka vloženiu rôznych premostení a ďalších úrovní, pričom zostalo zachované centrálne átrium. Projekt získal právoplatné stavebné povolenie a búracie povolenie na nepotrebnú prístavbu v marci 2016 a hlavný objekt sa začal kolaudovať koncom júna 2017.

 

Nové centrum ponúka eventové priestory, kancelárie a loftové byty

Návštevník multifunkčnej Mlynice na Turbínovej ulici nájde na prízemí eventový priestor s plochou vyše 700 štvorcových metrov, doplnený o menší uzavretý priestor s takmer stovkou štvorcových metrov pre VIP priestory. Na štyroch poschodiach sú kancelárie a coworkingové priestory a na dvoch horných poschodiach je šesť loftov s výmerami od 69 do 103 štvorcových metrov (ku každému z bytov prislúcha terasa). Kancelárie majú plochu takmer 2 100 m2, ktorá je rozdelená do 16 priestorov od 42 do 283 m2, pričom dva z týchto priestorov sú coworkingové centrá. Súčasťou areálu je aj susedné Silo, ktoré sa v druhej fáze zmení na kancelárie s úžitkovou plochou 547 m2.

 

Zateplenie fasády so systémom STX.THERM ALFA

Zatepľovací systém na báze polystyrénových izolačných dosiek predstavuje najrozšírenejšie riešenie zateplenia na Slovensku i v celej Európe. Systém STX.THERM ALFA, použitý v priebehu obnovy starej mlynice v Bratislave, je jeden z najkvalitnejších zatepľovacích systémov (ETICS) na trhu. Od roku 1996 sa s ním zateplilo viac ako 10 miliónov m² plôch na Slovensku a v Českej republike. K výhodám tohto systému patrí nízke zaťaženie konštrukcie budovy a relatívne nenáročné vyhotovenie zateplenia.

 

Objekt:

Prestavba Mlynice

 

Miesto:

Bratislava, Turbínová ulica

 

Realizácia:

2016-2017

 

Architekti:

GUTGUT s. r. o., Bratislava

 

Investor:

ise s.r.o., Bratislava

 

Kompetencie Sto:

Zatepľovací systém na báze polystyrénových izolačných dosiek STX.THERM ALFA

 

Fotografie:

Tomáš Malý

Fieldset
Prestavba Mlynice
Bratislava, Turbínová ulica
Autor stavby
GUTGUT s. r. o., Bratislava

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Centrála Unilever v Jakarte zaujme futuristickou fasádou, komfortom a akustikou

Autor: e.papcunova@sto.com
3. 12. 2019
Sídlo spoločnosti Unilever Indonesia v Jakarte, ktorého neobyčajný vzhľad je dielom singapurskej architektonickej kancelárie Aedas, uchváti nielen svojím dynamickým tvarom, ale aj ponukou svetlom zaliatych pracovísk s najmodernejším vybavením. Výrazným prvkom, ktorý púta pozornosť pri pohľade z exteriéru, je organicko-futuristická sklenená fasáda, ktorá je po celom obvode rozčlenená lamelami.

Návrh budovy zveril investor prestížnej architektonickej kancelárii

Nová budova vytvára moderné a kreatívne prostredie pre zamestnancov, ktorí predtým pracovali v štyroch rôznych pobočkách. Na prvý pohľad tiež symbolizuje ašpirácie a dynamický ekonomický rozvoj spoločnosti v regióne. Plánovaním novostavby poveril Unilever Indonesia architektonické štúdio Aedas, sídliace v Singapure a patriace medzi najprestížnejšie architektonicko-projekčné kancelárie v Ázii. Architekti Aedas navrhli v posledných rokoch okrem iného futuristické nákupné mesto "Olympia 66" v čínskom prístavnom meste Ta-lien alebo extrémne štíhlu výškovú budovu "Beacon" v Hongkongu. Z dielne Aedas pochádza tiež návrh nového BSD Green Office Parku na juhozápadnom okraji Jakarty, ktorý býva označovaný za prvú zelenú kancelársku štvrť v krajine. V roku 2017 Aedas práve tu dokončil nové ústredie Unileveru ako najdôležitejšie budovu tunajšieho komplexu.

 

Stavba pripomína kvet, tvorený štyrmi vzájomne prepojenými krídlami

Nová šesťpodlažná budova poskytuje na hrubej podlahovej ploche približne 50 000 metrov štvorcových komunikatívne pracovné miesta. Pôdorys pripomínajúci kvet sa skladá zo štyroch navzájom prepojených krídel, ktoré sú zoskupené okolo centrálneho átria. To umožňuje optimálne využitie denného svetla aj skvelý výhľad zo všetkých miestností. Charakteristickým prvkom novej budovy je dynamicky tvarovaný priehľadný vonkajší plášť s presklenými plochami po celom obvode, elegantne zaoblenými hranami budovy a stropmi podlaží, ktoré v rôznej miere vyčnievajú a sú obložené tmavosivým lesklými kovovými panelmi. Lamely z šedých hliníkových prvkov rôznej šírky, ktoré sú tvorivým spôsobom integrované do celkovej koncepcie, umožňujú flexibilné tienenie a znižujú akumuláciu tepla.

 

Zelené strešné terasy skrášľujú sídlo spoločnosti a slúžia jej zamestnancom

Integrácia niekoľkých zelených strešných terás do výklenkov fasády ďalej zvyšuje kvalitu koncepcie. Vo vzájomnej súhre tak vznikla viacvrstvová topografia fasády s plynulým prechodom medzi interiérom a exteriérom. Ta ponúka nielen estetické kvality, ale aj atraktívne vonkajšie priestory pre zamestnancov. Podobne komplexne pôsobí otvorený a vzdušný interiér. Ústredným prvkom je tu átrium, ktoré stúpa naprieč všetkými úrovňami a prijíma svetlo z niekoľkých sklenených kupol. Vyznačuje sa dynamicky vrstvenými a futuristicky vystupujúcimi a opäť ustupujúcimi podlažiami a spojovacími cestami.

 

Špičkové fasádne a akustické systémy Sto

Veľké drevené schodisko, ktoré spája prízemie a prvé poschodie, slúži ako centrálne miesto stretnutia. Architektom sa so zjavnou ľahkosťou podarilo vytvoriť organicky plynúce priestorové kontinuum, ktoré podporuje vzájomnú komunikáciu a ponúka prekvapivé výhľady. V súlade s konceptom tradičného indonézskeho územného plánovania integruje prvky ako "námestie", "hlavné cesty" a "vedľajšie cesty", aby podporili súdržnosť a angažovanosť zamestnancov. Pohľady poschodí a spojovacie cesty boli obložené bezškárovým omietnutým akustickým stropným systémom od spoločnosti Sto, aby sa znížil dozvuk v átriu a na galériách. Uplatnenie v interiéri našli akustické stropné systémy StoSilent Distance, na fasáde bol použitý predsadený odvetrávaný fasádny systém StoVentec R s omietkou.

 

Investor: Unilever Headquarters Indonesia, Tbk, Jakarta, Indonézia

Architekt: Aedas Singapur

Miesto: BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID

Kompetencie firmy Sto:

•             interiér: bezškárový akustický stropný systém (StoSilent Distance)

•             fasáda: predsadená prevetrávaná fasáda (Sto-Ventec R) s omietnutým povrchom

Realizačná firma: PT. Panutan Sejati, Jakarta, ID

Fotografie: Owen Raggett, Singapur, SG

Fieldset
Centrála Unilever v Jakarte
BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID
Autor stavby
Aedas Singapur
Rok dokončení
2017

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi