Olympijská dedina pre Zimnú olympiádu mládeže v Innsbrucku

Olympijská dedina pre Zimnú olympiádu mládeže v Innsbrucku

Autor: e.papcunova@sto.com
14. 8. 2019
Zimné olympijské hry mládeže 2012 sa konali v rakúskom Innsbrucku v priebehu januára 2012. Pre ubytovanie športovcov zo 70 krajín sveta bola v severovýchodnej časti mesta (Innbruck - Reichenau) vybudovaná nová olympijská dedina. Jej 13 nových šesť až osempodlažných budov sa po skončení olympiády premenilo na bytový komplex, v ktorom má svoje zázemie aj policajná stanica. Vďaka premyslenému prístupu miestnych architektov a použitiu špičkových materiálov je to bývanie maximálne komfortné a príjemné.

Olympijská dedina bola umiestnená na pozemkoch bývalých kasární, pomenovaných po poľnom maršalovi Erzherzogovi Eugenovi, ktoré boli postavené v rokoch 1935-1937. Z architektonickej súťaže vyšlo na jar 2009 víťazne konzorcium architektov z Reitter Architekten zt GmbH a Eck & Reiter. Ich návrh predpokladal výstavbu šesť až osempodlažných budov, ktoré by príliš nezahustili dané územie a poskytli dostatok voľného priestoru. Ich návrh počítal s 13 budovami v tvare kocky, každá z cca 30 bytovými jednotkami.

 

Reitter Architekten a Eck & Reiter, ktorí boli zodpovední za celkovú urbanistickú koncepciu, nakoniec navrhlo sedem z týchto bytových domov, projekt šiestich ďalších budov prevzali architekti z DIN A4 Architektur ZT GmbH. Každá z troch kociek tvorí skupinu, ktorá zdieľa spoločné nádvorie. Zvláštne postavenie má iba 13. dom, ktorý sa nachádza na severovýchode lokality: v ňom sídli policajná stanica Innsbruck - Reichenau a sú tu aj byty pre seniorov. Zarovnanie budov v severovýchodnej a juhozápadnej ose umožňuje optimálne využitie prirodzených svetelných podmienok a vyhýba sa bytom v čisto severne orientovanom priestore. Budovy sú pootočené o 45 ° od juhu a eliminujú tak výskyt apartmánov so striktne severnou orientáciou. Odstupňovanie budov od šiestich do ôsmich podlaží navyše znižuje vzájomné tienenie. V rohoch budov sa do kubických telies zarezávajú tepelne izolované kryté terasy. Štyri trojice budov sa sústreďujú okolo nádvorí rôznych veľkostí s odstupňovanými úrovňami otvorenosti, ktoré ľahko od seba odlišujú rôzne povrchy a textúry. V severovýchodnej časti celého komplexu, kde sa nachádza policajná stanica, tesne pri innsbruckej General-Eccher-Straße, je umiestnené vstupné nádvorie.

 

Jadro komplexu tvorí veľké centrálne nádvorie s pôdorysom 60 x 40 m. Pocit stredobodu posilňuje aj koncept zeleného priestoru: ten je orámovaný husto rastúcimi stromami, pričom samotné centrum je otvorenejšie a je voľne pokryté nízko rastúcimi rastlinami. Posedenie, malé pavilóny a pergoly definujú strategicky významné miesta. Súčasťou zázemia je aj ihrisko a podzemné parkovisko s 509 parkovacími miestami.

 

Na fasádach budov dominujú francúzske okná a rohové lodžie, umožňujúce výhľad v dvoch smeroch. Okrem toho lodžie prirodzené rozširujú interiér a uľahčujú cestu slnečným lúčom do bytu. Fasády budov s odtieňom slonovinovej farby sú zateplené fasádnymi zatepľovacími systémami StoTherm Mineral a StoTherm Vario. Produkty Sto sa skvele uplatnili aj v interiéri bytových jednotiek, kde sú použité na stenách (interiérové ​​farby) a podlahách (laky).

 

 

Projekt:

Olympijská dedina v Innsbrucku, potom bytový komplex

Dokončenie:

2012

Architekti:

Reitter Architekten + Eck & Reiter / DIN A4, Innsbruck

Realizácia:

Haga Bau- und Putz, Tulfes / Gols Beschichtung, Kufstein

Investor:

Neue Heimat Tirol, Innsbruck

Kompetencie Sto:

StoTherm Mineral, StoTherm Vario, vnútorné farby StoPrim Color, StoColor Plus, StoColor Latex 4000, vodou riediteľný lak StoPox WL 100

Fieldset
Olympijská dedina v Innsbrucku, potom bytový komplex
Autor stavby
Reitter Architekten + Eck & Reiter / DIN A4, Innsbruck
Rok dokončení
2012

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Silná miestna komunita a práca architektov vdýchli nový život niekdajšej sladovni v dánskom Ebeltofte

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Opravená a rozšírená historická sladovňa žiari červenou farbou nad starým dánskym prístavným mestom Ebeltoft, ležiacom na brehu Baltského mora. Kancelária Praksis Arkitekter pristúpila k práci s veľkou úctou k pôvodnej stavebnej substancii a vytvorila nové sociálne centrum s charakterom campusu. Areál je príkladom vydarenej post-industriálnej architektúry

V historickom centre mestečka Ebeltoftu sa nachádza charakteristická červená sladovňa Maltfabrikken z roku 1861, dominanta mesta a významný závod, kde sa až do roku 1998 vyrábal slad. 140 rokov trvajúca priemyselná cesta však na konci 20. storočia skončila a továrni dlhé roky hrozila demolácia. Silná miestna komunita sa spojila, aby zachovala a znovu premyslela budúcnosť tradičnej priemyselnej budovy. Z iniciatívy nadšencov sa rozbehol proces vytvárania miesta pre umenie, kultúru a podnikanie – a aj vďaka ich nasadeniu bol projekt úspešne dokončený v roku 2020. Za znovuzrodením objektu je tiež veľký záujem a podpora nadácií, podnikateľskej komunity a súkromných miestnych prispievateľov, ako aj silné partnerstvo so zastupiteľstvom mesta Syddjurs, do ktorého pôsobnosti Ebeltoft patrí.

 

Dnes je to ľudová továreň – poháňaná komunitami, nadšencami a vášňou s túžbou byť semeniskom tvorivého rozvoja ľudí i spoločnosti

Maltfabrikken je miestom stretávania, priestorom na dýchanie, magickou zmesou kreativity. Zároveň je  miestom s mnohými užívateľsky orientovanými zariadeniami, ale aj sieťou, dynamom a sprostredkovateľom aktivít a akcií. Medzi jeho nové zariadenia patrí kultúrny dom, knižnica, múzeum, kultúrne prostredie pre mládež, rezidencie umelcov, workshopy, klaster kreatívneho priemyslu, minipivovar a mnoho ďalšieho.

 

Architektonická premena sa vyznačuje najmä starostlivou renováciou rešpektujúcou pôvodnú stavbu

Surovosť a neotesanosť sa tu stretáva s novou a jasnou estetikou. Zároveň boli zachované charakteristické historické hodnoty továrne. Vzniká tak homogénna a zjednocujúca hmota budovy, ktorá sa otvára do okolitých dvorov a víta každého. V snahe dostať do budov čo najviac aktivít, má vo vnútri projekt tak trochu charakter „guláša“: tu je múzeum, knižnica a archív, tu minipivovar a reštaurácia, tu dizajnový obchod, priestory a miestnosti na prenájom pre rodinné oslavy. Sú tu podnikateľské kancelárie a malé lacné prenájmy pre začínajúce firmy a dizajnérov a nakoniec, aby toho nebolo málo, je tu aj množstvo malých rezidenčných stavieb pre takzvaný "umelecký pobyt", ktorý podporuje Dánska nadácia umenia. A potom samozrejme povinné klzisko a vyhliadková plošina na vrchole komína. Je toho veľa pod jednou strechou a na väčšine miest by to bolo príliš, ale tu to funguje, pretože celý komplex budov už má v sebe ten správny nádych niečoho samorastného a pučiaceho. A čo viac, Praksis Architects sa tu podarilo udržať rovnováhu, a to ako odhalením starého, tak pridaním nového s vynikajúcim zmyslom pre oboje. Prostredníctvom obmedzenej, ale výraznej palety farieb a materiálov v exteriéri, ktorým dominujú čierne sokle a červená omietka na fasádach, spojili architekti staré a nové do jedného celku. Tvorcom projektu sa touto vydarenou prestavbou podarilo veľmi dobre premeniť industriálny relikt na križovatku spoločenského stretávania.

Informácie o projekte:

Investor: Maltfabrikken, Ebeltoft, DK

Architekt: Praksis Arkitekter, Svendborg, DK

Miesto: Maltvoj 8, 8400 Ebeltoft, DK

Kompetencia firmy Sto:

  • zatepľovací fasádny systém (StoTherm Mineral),
  • fasádna farba odrážajúca tepelné žiarenie (StoColor X-black)

Realizačná firma: Rasmus Jakobsen, Aarhus, DK

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi